Ook Museum Klok & Peel in Asten moest een tijdlang noodgedwongen de deuren sluiten. (Foto: Frans Klaus)
Ook Museum Klok & Peel in Asten moest een tijdlang noodgedwongen de deuren sluiten. (Foto: Frans Klaus)

‘Coronaschade op voorhand beperken’

Algemeen 391 keer gelezen

ASTEN – Is Asten voldoende voorbereid op een nieuwe coronagolf? Raadslid Daniël van Schijndel vraagt het zich af: “Het zou jammer zijn als we straks weer paniekvoetbal gaan spelen.”

door Maarten Driessen

Eén op de zes jongeren op de middelbare school dacht er gedurende de coronacrisis serieus over na een einde aan het leven te maken, zo blijkt uit regionaal onderzoek van de GGD. Eén op de vier kampt nog steeds met psychische klachten. Wel merkt de GGD daarbij op dat leerlingen woonachting in Deurne, Asten en Someren de coronatijd over het algemeen minder vervelend hebben ervaren dan leeftijdsgenoten elders in de regio. Voor wat het waard is.

Het mag niet bij open deuren blijven

Maar ook in Asten was de impact enorm. Onder jongeren én onder ouderen. Eenzaamheid speelde daarbij in veel gevallen een belangrijke rol, terwijl ook de financiële situatie vaak verslechterde. Dat alles is terug te vinden in het plan van aanpak dat de gemeente in de nafase van de coronacrisis opstelde.

Prijzenswaardig, vindt raadslid Van Schijndel (CDA), maar nog niet geruststellend. “De gemeente doet al veel, maar vaak mist er nog een concrete uitwerking. Bijvoorbeeld: ‘We gaan meer inzetten op jongerenwerk.’ Wat verstaan we daar precies onder? Wat gaan we concreet doen?”, aldus Van Schijndel. “Het is goed dat de gemeente hierover nadenkt, maar het mag niet bij open deuren blijven.”

Andere keuzes

Nederland werd overvallen door de eerste golf corona. Met nauwelijks een precedent was het op de tast zoeken naar de juiste aanpak. “De maatregelen hebben heel veel schade aangericht, ook psychisch, maar ik snap dat ze toen zijn genomen. Gezondheid staat voorop, maar we liepen steeds achter de feiten aan. Met de kennis van nu, door er aan de voorkant over na te denken, kunnen we richting een eventuele nieuwe golf andere keuzes maken. Het zou jammer zijn als we straks weer paniekvoetbal gaan spelen.”

Van Schijndel denkt aan een lokaal plan van aanpak, in samenspraak met bijvoorbeeld het verenigings- en bedrijfsleven en het onderwijs, met als doel de schade van eventueel noodzakelijke maatregelen zoveel mogelijk te beperken. “En dat kan geen half jaar meer wachten. Anders ben je misschien al te laat.”

Koffiedik kijken

Wethouder Janine Spoor (Sociaal domein) erkent in een reactie dat doelen soms nog niet concreet zijn. “Als een nieuwe coronagolf exact hetzelfde verloopt als de vorige, kunnen we het redelijk makkelijk oppakken. Maar bij andere varianten die om een andere aanpak vragen is het ook voor ons koffiedik kijken. Een variant kan bijvoorbeeld vele malen dodelijker zijn. Als je niet weet waarmee je moet dealen, is het lastig om doelen concreet te maken”, aldus Spoor.

Als je niet weet waarmee je moet dealen, is het lastig om doelen concreet te maken

Volgens haar ligt het plan van aanpak zoals voorgesteld door Van Schijndel er eigenlijk al. “We hebben in de nafase met al die verenigingen en organisaties gesproken. Het liep tijdens de coronacrisis al goed, zo krijgen we ook terug, dus als iets goed loopt moet je het niet veranderen.”

Psychische problematiek bij jongeren krijgt volgens Spoor volop aandacht. “Op alle mogelijke manieren houden we een vinger aan de pols, zowel lokaal als regionaal. Ik denk dat we voldoende zicht hebben op onze jongeren, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor het onderwijs.”

Spoor stipt tot slot ‘Storm’ aan. “Een suïcide-preventieproject, waarbinnen het onderwijs en de GGZ signalen bij jongeren heel goed in de gaten houden. Op dit moment hebben we binnen de Peel geen aanwijzingen dat er een toename is van het aantal jongeren dat hiermee kampt. Maar als dat wel het geval is, dan wordt het zowel vanuit Storm als lokaal vanuit onze jongerenwerkers direct opgepakt. Niet voor niets hebben we de capaciteit van onze jongerenwerkers ook opgeschaald.”

Uit de krant