Jeroen deed zelf ook mee aan de kienavond georganiseerd door zijn buurt. (Foto: Hein van Bakel)
Jeroen deed zelf ook mee aan de kienavond georganiseerd door zijn buurt. (Foto: Hein van Bakel)

Jeroen ‘koning te rijk’ in nieuwe rolstoelbus

Algemeen 1.180 keer gelezen

ASTEN - Nog een paar weekjes wachten en Jeroen Heijligers uit Asten kan weer als vanouds op pad. De actie voor een nieuwe rolstoelbus, opgetuigd door familieleden Marlou en Coen, is namelijk een grandioos succes.  ”We hadden niet verwacht dat er zóveel lieve mensen zijn. Echt hartverwarmend.”

door Maarten Driessen

Crowdfundingsacties zijn er wel meer. Daarom dat Jeroens nicht Marlou Douven en haar vriend Coen de impact van hun initiatief op voorhand niet konden voorzien. Het enige dat ze wilden was een nieuwe rolstoelbus voor Jeroen (21), die daar door een valse start bij zijn geboorte compleet van afhankelijk is.

“We zijn enorm verrast door de hulp en belangstelling van alle kanten. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. We hadden niet durven dromen dat we in zo’n korte tijd zo’n enorm bedrag zouden binnenhalen”, zegt Coen.

We hadden niet durven dromen dat we in zo’n korte tijd zo’n enorm bedrag binnen zouden halen

Aardbeienactie

Hun crowdfundingsactie maakte iets los in Asten. De twee hoopten zo’n 25.000 euro binnen te halen voor de aanschaf van een nieuwe bus.

Daarop werd er niet alleen volop gedoneerd, maar ontstonden in het dorp ook verschillende initiatieven. “De actie was de eerste aanzet, daarna kwam er ook een initiatief vanuit de buurt waar Jeroen woont. Zij hielden een kienavond waarvan de opbrengst naar Jeroen ging. En de Plus in Asten hield een aardbeienactie: een week lang werd de opbrengst van verkochte aardbeien aan Jeroen geschonken.”

Tel daarbij op de hulp vanuit andere ondernemers, die bijvoorbeeld statiegeld Jeroens kant opstuurden, en binnen de kortste keren was het benodigde bedrag al bij elkaar. “Ook met dank aan Astenaar Hans Reinders, die een eitjesverkoop heeft gehouden. Hij heeft behoorlijk wat doosjes verkocht en was ontzettend betrokken.”

Coen en Marlou werden vervolgens benaderd door een partij die een tweedehands bus beschikbaar heeft, en die wilde meedenken en meehelpen. “Deze bus is al aangepast, dus het is een kans die we niet konden laten lopen. Hier kan hij weer jaren mee vooruit. Jeroen voelt zich nu de koning te rijk.”

Opknappertje

Rest nu nog de verkoop van de huidige bus van Jeroen. “Het is een opknappertje. Maar je kunt hem prima ombouwen tot een camper, daarvoor is hij zeker geschikt”, aldus Coen.

Samen met Marlou en Jeroen blikt hij hoe dan ook terug op een mooie ervaring. “We hebben het een beetje onderschat. We hadden niet verwacht dat er zóveel lieve mensen zijn die Jeroen dit gunnen, die op zo’n manier oog hebben voor hun medemens. Echt hartverwarmend.”

Deze bus is al aangepast, dus het is een kans die we niet konden laten lopen

Al sinds zijn geboorte is Jeroen volledig aan zijn rolstoel gebonden. Hij kreeg toen namelijk tot twee keer toe een hersenbloeding voor zijn kiezen, waar hij een spastische tetraplegie aan overhield. Dat wil zeggen dat alle vier zijn ledematen door een sterk verhoogde spierspanning zijn verlamd.

Daarom dat Jeroen voor zijn mobiliteit volledig afhankelijk is van zowel zijn rolstoel als de bijbehorende rolstoelbus. “Als we met Jeroen op pad zijn, merken we pas hoe vanzelfsprekend we bepaalde dingen vinden. Zo komt het regelmatig voor dat we een horecagelegenheid niet in kunnen”, aldus zijn nicht Marlou in een eerder artikel.

Uit de krant