Kartrekker van het jubileumfeest Jan van Geffen op de schietbaan van EMM. (Foto: Hein van Bakel)
Kartrekker van het jubileumfeest Jan van Geffen op de schietbaan van EMM. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Eendracht Maakt Macht viert eeuwfeest

Algemeen 227 keer gelezen

ASTEN – Verscholen achter restaurant De Beleving in Asten ligt de schietbaan van handboogvereniging Eendracht Maakt Macht. Een club met historie: de vereniging bestaat (ruim) 100 jaar. Reden voor een feestje dus.

door Maarten Driessen

Bescheidenheid siert de Astense handboogvereniging, die als een van de laatste in de gemeente is overgebleven. In Heusden kan namelijk ook worden geschoten, bij de club met de eveneens prachtige naam De Haas Stropen Zij Ons Doel (DHSZOD). “Vroeger was er een tiental verenigingen maar daar zijn er nu dus nog maar twee van over. De meeste zaten achter een café, het was onderdeel van het kroegleven”, zegt Jan van Geffen van Eendracht Maakt Macht (EMM), kartrekker van het jubileumfeest.

Zo kent EMM haar oorsprong aan de Brand, waar het in 1920 werd opgericht, niet ver van de huidige locatie vandaan. In 1944 werd besloten naar even verderop te verhuizen. “Willem Snijders is er ooit mee begonnen en zijn dochter Leentje opende vervolgens in 1933 een café. Dat heette toen nog ’t Fortuintje. Het café verhuisde daarna dus naar hier, het is de voorloper van het huidige restaurant De Beleving.”

Borreltjes en dikke sigaren

Verhuizen in oorlogstijd, ook nog eens met een schietvereniging, stonden de Duitsers dat wel toe? “Ze hebben de schietbriefjes bekeken en toen was het goed. Ze raakten toch niks”, lacht Van Geffen. “Veel borreltjes en dikke sigaren, dáár draaide het om.”

Het was onderdeel van het kroegleven

In de hoogtijdagen kende EMM ruim veertig leden. Die kwamen uit de directe omgeving van de schietbaan, zoals gebruikelijk voor dergelijke verenigingen. Maar nu het kroegleven en het handboogschieten van elkaar zijn losgezongen, staat het voortbestaan van EMM steeds verder onder druk. “De binding met het café is er niet meer. En dat geldt daarom ook voor de aanvoer van nieuwe leden. De laatste nieuwe inschrijvingen dateren alweer van 2000.” Vergrijzing ligt daarom nadrukkelijk op de loer. “Het voelt eigenlijk als een uitstervend iets.”

Niet in de laatste plaats door steeds strengere regels waaraan ook EMM moet voldoen. Een pilsje tijdens het schieten, traditie ten top, is inmiddels al uit den boze. Dat staat de bond, Handboogsport Nederland, niet langer toe. En dan wacht verenigingen op termijn waarschijnlijk ook nog een verplichte wapenvergunning. “Het is daarom een reëel risico dat het allemaal steeds minder wordt.”

Het 100-jarig bestaan, dat al in 2020 werd behaald maar vanwege coronamaatregelen niet kon worden gevierd, biedt daarom een mooie gelegenheid om EMM nog eens onder de aandacht te brengen. Want de 22 leden die de vereniging nog kent genieten allen met volle teugen. Zo wordt er iedere woensdagavond en zondagochtend geschoten, soms ook in competitieverband. EMM heeft een eigen competitie en neemt daarnaast deel aan die van de bond.

Jubileumweekend

Komend weekend staat in het teken van het eeuwfeest. Met zaterdag een programma speciaal voor leden, oud-leden en hun partners. Zo is er een gezamenlijke brunch, uiteraard bij De Beleving, worden de jubilarissen gehuldigd en kunnen er ‘s middags onder het genot van een drankje herinneringen worden opgehaald.

Een dag later houdt EMM een open dag. Eenieder is dan van 13.00 uur tot 17.00 uur welkom bij de schietbaan. “Met dank aan diverse ondernemers hebben we een mooi prijzenpakket kunnen samenstellen waarvoor kan worden geschoten. In totaal hebben we een vijftigtal prijsjes”, aldus Van Geffen. Een gezellig weekend is één, maar een paar nieuwe leden erbij, dat zou het jubileumfeest pas écht compleet maken.

Uit de krant