Koor Vocal Surprise staat na 25 jaar nog altijd als een huis. (Foto: Joyce van Dijk)
Koor Vocal Surprise staat na 25 jaar nog altijd als een huis. (Foto: Joyce van Dijk)

25 jaar Vocal Surprise: ‘Derde helft héél belangrijk’

Algemeen 1.660 keer gelezen

ASTEN/OMMEL – Toen Mariëtte Hoefnagels en Lisette Waals 25 jaar terug besloten een nieuw Astens koor op te richten, konden ze niet vermoeden dat de club een kwart eeuw later nog steeds als een huis zou staan. Maar Vocal Surprise is meer dan alleen zingen. “Als er iets speelt dan zijn we er voor elkaar. Je kunt het wel vriendinnen noemen.”

door Maarten Driessen

Aan koren in de gemeente Asten geen gebrek, maar toch besloten Waals en Hoefnagels 25 jaar terug het rijke aanbod nóg verder aan te vullen. Het kerkkoor waar de dochter van Hoefnagels zong zocht naar nieuwe leden en misschien konden de moeders wel bijspringen

Zover kwam het niet, want niet iedereen wilde samen met moeder in een koor, maar inmiddels hadden Waals en Hoefnagels elkaar wel gevonden. “We wilden een eigentijds koor oprichten, met moderne muziek. Dus toen zijn we eens gaan rondbellen”, zegt Hoefnagels.

We hadden nooit verwacht dat het 25 jaar later nog zou bestaan

De twee bleken een gat in de markt aan te boren. “We zijn gaan ronselen en binnen no time hadden we zestig dames. Op het hoogtepunt bestond het koor zelfs uit 75 leden met nog eens dertien personen op de wachtlijst”, aldus Waals.

En die leuke dirigent, die ze al een tijdje op het oog hadden, wilde ook wel aansluiten. Robbert Barendsma, een creatieve duizendpoot toen nog in Heusden woonachtig. “Daar waren we gek op.”

Giga-optredens

Het nieuwbakken koor groeide in rap tempo in omvang. Daarom besloten de oprichters er een serieuze slinger aan te geven: de notaris werd ingeschakeld om een heuse vereniging in te schrijven.

In de jaren die volgden bracht Vocal Suprise drie ‘giga-optredens’ op de planken. Of eigenlijk vier, als je het eerste concert zonder officiële naam ook meetelt. Maar ‘Girl Power Woman’ (2007), Vrouw en Literatuur (2011) en Songfestival (2015) staan bij alle dames nog in het geheugen gegrift.

Het is echt een koor van álle damesIn die beginjaren fungeerden Waals en Hoefnagels gezamenlijk als voorzitter, maar inmiddels is de hamer overgegaan naar Inge Welten. “Als we iets moeten organiseren, dan helpt iedereen mee. Het is echt een koor van álle dames. Met veel uitjes en héél veel gezelligheid”, aldus Welten.

Alle aanwezige dames knikken bevestigend: de derde helft is bij Vocal Surprise heilig verklaard. “We delen lief en leed, als er iets speelt dan zijn we er voor elkaar. Je kunt het wel vriendinnen noemen.” Een feestkoor op, maar zeker ook naast het podium.

Nog altijd richt Vocal Suprise zich op moderne muziek. Sabrina van Lieshout somt wat populaire namen op: “Maroon 5, Dotan en Pink, maar ook Nederlandstalig zoals Suzan en Freek.” Aan huidig dirigent Lia van Veghel, nog zo’n creatieve duizendpoot, de taak om de nummers vervolgens in eigen arrangementen te gieten.

Jubileumprogramma

Ook Vocal Suprise werd door de coronamaatregelen tijdelijk uit elkaar gedreven. Dat maakte de aanloop naar dit jubileumjaar er niet gemakkelijker op. Maar het koor heeft toch nog een manier gevonden om de bijzondere mijlpaal passend te vieren. “Van mei dit jaar tot mei volgend jaar geven we 25 optredens. Groot en klein, we gaan er heel creatief mee om”, zegt Welten.

Voor oprichters Waals en Hoefnagels is het jubileum misschien nog nét wat bijzonderder. Hoefnagels: “Het ontroert me met regelmaat. We hadden nooit verwacht dat het 25 jaar later nog zou bestaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant