Huisartsenpraktijk Campanula hanteert momenteel al een patiëntenstop. (Bron: Google Street View)
Huisartsenpraktijk Campanula hanteert momenteel al een patiëntenstop. (Bron: Google Street View)

‘Op deze manier gaan er huisartsen omvallen’

Algemeen 1.182 keer gelezen

ASTEN – Het lijkt zo vanzelfsprekend: bij klachten kun je bij je huisarts terecht. Maar ook de dokterswereld staat inmiddels op knappen. Daarom dat de Astense praktijken deze week gezamenlijk bij de landelijke actie aansluiten. Hoognodig, want het gros van de artsen in Asten kan al geen nieuwe patiënten meer aannemen.

door Maarten Driessen

De schoen wringt, en staat soms zelfs al op knappen. Bij huisartsenpraktijk Campanula in Asten geldt daarom een patiëntenstop. En ook de twee andere praktijken, De Dokterspraktijk en de maatschap aan de Lienderweg, zitten tegen hun grenzen aan te hikken. De kans is daarom reëel dat nieuwkomers in Asten op korte termijn niet meer bij een lokale huisarts terechtkunnen.

De problemen hier spelen ook landelijk. Overal barsten praktijken uit hun voegen. Daarom dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) deze week actievoert, met een manifestatie op het Malieveld morgen tot slot. LHV stipt daarbij vier belangrijke punten aan: huisvestingsproblematiek (te weinig beschikbare panden), te weinig tijd voor patiënten, overloop vanuit andere zorgsectoren en een te grote druk op de spoedzorg.

Punten die ook huisarts Marianneke Bout-Boertien van Campanula herkent. “Ik werk op papier 3,5 dag per week, maar maak wekelijks zo’n 50 uur. Parttime voelt zo meer als fulltime”, zegt Bout-Boertien. Ze probeert van alles, maar het blijft vaak dweilen met de kraan open. “Ik heb passie voor mijn vak en vind het nog steeds leuk. Maar ik heb ook nog een leven náást mijn werk, een gezin met drie jonge kinderen aan wie ik tijd wil besteden.” Daarom dat ook de Astense praktijken nu van zich laten horen. “Want zo kan het niet doorgaan, dan gaan er huisartsen omvallen.”

‘Nee’ zeggen

De problematiek kent verschillende oorzaken. Een belangrijke: andere zorgsectoren die patiënten afschuiven naar de huisarts. Denk aan de ellenlange wachtlijsten bij de GGZ, het ziekenhuis en de jeugdzorg. Patiënten met recht op specialistische zorg, voor wie de huisarts alsnog moet blijven zorgen. “Iedereen legt het maar bij ons op het bordje. Ik voel me dan verantwoordelijk voor die mensen, maar we moeten leren om vaker ‘nee’ te zeggen.”

Maar ga er maar aanstaan: mensen kloppen als laatste redmiddel bij je aan, en die moet je dan – als zorgverlener – de deur wijzen. Voor veel mensen is er dan anno 2022 simpelweg geen zorg meer beschikbaar. Een bijzonder ongemakkelijke waarheid.

Ook de spoedzorg trekt daarnaast een zware wissel. Huisartsen in vaste dienst zijn verplicht jaarlijks een aantal avond-, nacht- en weekenddiensten te draaien. Die kunnen ze ‘verkopen’ aan waarnemend doktoren, maar die zijn er te weinig. Zo kan het zijn dat huisartsen overdag, ’s nachts en wederom overdag moeten werken. “Ik pak die derde dag er niet bij, ik vind dat onverantwoord”, aldus Bout-Boertien.

Tel daarbij op de macht van zorgverzekeraars, die de tarieven bepalen en een uitgebreide administratie eisen, plus het gebrek aan beschikbare panden voor praktijken, en de sector heeft meer dan voldoende reden om deze week de noodklok te luiden.

In verband met de slotmanifestatie op het Malieveld zijn alle Astense praktijken vrijdagmiddag enkel open voor spoedgevallen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant