Alle afleveringen kun je bekijken via de websites van Siris, DMG en Prodas.
Alle afleveringen kun je bekijken via de websites van Siris, DMG en Prodas.

Kinderen maken eigen jeugdjournaal

Algemeen 58 keer gelezen

ASTEN - Wie heeft er als kind nou niet ooit van gedroomd om de meneer of mevrouw van het tv-journaal te zijn? Voor de leerlingen van de verschillende Prodas-scholen in de regio Someren, Deurne en Asten is het gewoon werkelijkheid; een eigen tv-programma dat elke maand het laatste nieuws voor en door kinderen brengt.

Het idee om de kinderen een maandelijks journaal te laten maken ontstond na een samenwerking tussen het Deurnese DMG en Prodas. “Dat is ondertussen uitgegroeid tot een geslaagd project waarbij de leerlingen op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende aspecten van media en ze in aanraking komen met allerlei dingen die spelen op de scholen maar ook in de samenleving”, legt Sarah Snep uit. KidsFlits startte in februari van dit jaar als pilot en heeft alweer vier afleveringen gemaakt.

De kinderen leren meer over hun omgeving door zelf weetjes te maken. Ze vertellen bijvoorbeeld over het beroemde klokkenmuseum, over frikandellen, over wereldrecords en over onderwijs. Na de zomervakantie kunnen kinderen ook hun eigen weetje thuis of in de klas filmen en insturen, wie weet zijn ze dan te zien in een volgende aflevering.

Nieuwsrapportage

De kern van iedere aflevering bestaat uit drie rapportages, vanuit verschillende gemeenten. Zo ging het bijvoorbeeld al over bewegend leren, over de Tweede Wereldoorlog, recycling van plastic en over het kasteel in Deurne.

Leerling Jim vertelt dat hij voor een project van de Kinderraad van Prodas is gaan kijken bij de Kledingbank in Deurne en dat de reportage daarvan ook was te zien in KidsFlits. “Presenteren, interviewen, monteren, de voice-over, de kinderen maken het echt helemaal zelf”, vertelt Snep. Goed geluid en de montage zijn de grootste uitdagingen. Als de kinderen hulp nodig hebben bij het filmen of bij het monteren dan kan de school deze ook krijgen, maar vaak doen ze alles al zelf.

Meester Mike maakt ook grappige en informatieve filmpjes, de kinderen kijken echt uit naar de nieuwe afleveringen, die ook samen in de klassen wordt bekeken laat Snep weten.

VIP

De aflevering eindigt altijd met een Very interessant Persoon. De kinderen interviewen zelf iemand waar ze meer over willen weten. In aflevering twee is de burgemeester van Asten Anke Van Extel-van Katwijk  de VIP en in aflevering vier Mischa Keukers, de voorzitter van Stichting Prodas. Er zijn nog veel meer interessante mensen in de regio, bijvoorbeeld bekende sporters en mensen met een bijzonder beroep. Er zijn nog veel ideeën voor nieuwe afleveringen.

Zomerstop

Snep van Prodas geeft aan dat de bedoeling is om KidsFlits ook komende tijd voort te zetten: “We hebben er nu vier afleveringen op zitten en de vijfde komt eind juni. Daarna houden we even een zomerstop maar in het nieuwe schooljaar gaan we natuurlijk weer door met interessante weetjes, nieuwsrapportages en elke maand ook de Very Interessante Persoon.” Alle afleveringen zijn te bekijken via de websites van DMG, Siris en Prodas.

Uit de krant