Ook Spel Zonder Grenzen keert na twee stille jaren terug. (Archieffoto: Bram van Oosterhout)
Ook Spel Zonder Grenzen keert na twee stille jaren terug. (Archieffoto: Bram van Oosterhout) Bram van Oosterhout

Ook Spel Zonder Grenzen moet creatief zijn

Algemeen 314 keer gelezen

ASTEN - Jaren van uitstel, doorlopende vaste lasten en personeelstekorten binnen de evenementenbranche maken de organisatie van Spel Zonder Grenzen dit jaar extra uitdagend. Toch staat er komend weekend een editie als vanouds op het programma. “Bezoekers merken er niets van. Sterker nog, ze worden verrast met nieuwe dingen die het leuker en aantrekkelijker maken.”

door Maarten Driessen

Op het allerlaatste moment belde ook de leverancier van de toegangspoort af. Het paste helemaal in het plaatje, want ook voor Spel Zonder Grenzen zijn het complexe tijden. “De evenementenwereld is momenteel een grote puinhoop. Door personeelsgebrek gaan er heel veel dingen fout. Bij ons hebben vier partijen hun opdracht teruggegeven”, zegt voorzitter Deef Kluyt.  

Dat geldt dus ook voor de leverancier van de toegangspoort. “Die belde vorige week doodleuk af. Gelukkig hebben we meerdere teamleden die in de creatieve branche werken, dus nu gaan we hem zelf bouwen.” Maar al met al zorgt de ‘after-coronaperiode’ zo voor de nodige obstakels. Materialen die niet beschikbaar zijn, containers die niet worden geleverd. “Het is bij ons echter zo’n goed geoliede machine, die draait vanzelf.”

Financieel gezond

De organisatie koestert vooral dat het evenement gewoon door kan gaan. Want dat was de afgelopen twee jaar wel anders. “Vooral het eerste jaar was heel vreemd. Corona was toen nog nieuw, we moesten het echt op het allerlaatste moment annuleren. Ik zeg niet dat we hebben zitten janken, maar vrolijk werden we er ook niet van.”

Want veel vaste lasten liepen de afgelopen jaren gewoon door, terwijl er geen euro binnenkwam. Kluyt maakt zich daarover echter niet al te druk. “Vooralsnog zijn er geen problemen, maar dat moet blijken ná deze editie. Maar we zijn financieel gezond en krijgen het potje wel weer op orde.”

Het is bij ons zo’n goed geoliede machine, die draait vanzelf

Want alles wijst erop dat er weer een editie als vanouds kan worden gedraaid. Met dus zowel sport- en speldagen als feestavonden in de tent op het evenemententerrein. Aan animo in ieder geval geen gebrek. “Dat was ook nog wel even spannend. Als we weer zouden mogen, zouden de teams dan ook terugkomen? Maar daar hebben we niets op verloren. De populariteit is ongekend.” Geheel volgens traditie zijn alle 96 teamplekken namelijk gevuld en is er wederom zelfs een reservelijst.

En aan kwaliteit is dus, ondanks alle perikelen, ook niet ingeboet. “Van die complexe aanloop gaat de bezoeker niets merken. Sterker nog, ze worden verrast met nieuwe dingen die het leuker en aantrekkelijker maken”, zo belooft Kluyt, die daarom maar wat blij is met ‘zijn’ vrijwilligers. “We moesten meer zelf bouwen, dus vrijwilligers zijn hier vaker en langer. Terwijl ze ook zonder die extra werkzaamheden al veel van huis waren. Maar stuk voor stuk dragen ze Spel Zonder Grenzen een warm hart toe.”

Programma

Het programma gaat vrijdagavond om 19.15 uur van start met het captainspel. Daarna is het al meteen feest in de tent, met op het programma Daredevils en Craniax.

De volle spellendag een dag later wordt ‘s avonds afgesloten met optredens van Waterproof Shampoo en het SZG DJ Team. Op zondag wordt er eveneens tot 17.30 uur volop gesport. Spel Zonder Grenzen sluit vervolgens om 18.30 uur af met de uitslag en de prijsuitreiking.

Uit de krant