Het gemeentehuis in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Het gemeentehuis in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Gemeente Asten ruim 3 miljoen in de plus

Algemeen 322 keer gelezen

ASTEN - De gemeente Asten heeft een financieel goed jaar achter de rug. 2021 leverde uiteindelijk ruim 3 miljoen meer op dan vooraf ingeschat. De toeristenbelasting, leges en extra geld vanuit het Rijk vormen de belangrijkste meevallers.

door Maarten Driessen

Donkergroene cijfers, het is in Asten weleens anders geweest. De afgelopen jaren ging het tenslotte vooral over bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen.

Of er met het positieve resultaat een nieuwe tijd aanbreekt, is wat voorbarig. Op vrijwel alle vlakken zijn de tijden onzeker en met name het financiële plaatje van de zorg blijft fragiel. Ook in 2021 ging er meer geld naar het sociaal domein dan vooraf begroot, maar met een verliespost van ongeveer 25.000 euro is de schade relatief beperkt gebleven. Vooral de jeugdzorg geeft echter hoofdbrekens: Asten betaalde in 2021 ruim twee ton meer dan begroot.

Extra jongerenwerkers

Maar al met al ziet het er dus prima uit voor Asten. Het college van B en W wil daarom een deel van de ruim 3,2 miljoen die overblijft overhevelen naar doelen voor het huidige jaar. Zoals het opstellen van de eerder aangekondigde kerkenvisie (25.000 euro) en het aantrekken van extra jongerenwerkers (32.000 euro), onder meer als preventief middel om dak- en thuisloosheid te voorkomen. 

Slag om de arm

Tegelijkertijd waarschuwt het college voor té veel enthousiasme. Er hangt de gemeente tenslotte nog van alles boven het hoofd, zoals stijgende bouwkosten en energierekeningen. Het college stelt daarom voor een deel van het overschot als ‘winstbestemming’ in te zetten. Een kleine miljoen euro kan op die manier worden gereserveerd voor het opvangen van dergelijke prijsstijgingen.

Nog altijd blijft er dan een dikke 2 miljoen euro over. Plan is om die toe te voegen aan het potje ‘reserve eenmalige bestedingen’. Op die manier krijgt de gemeente weer wat extra vet op de botten.

Uit de krant