Het Vorstermansplein. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Het Vorstermansplein. (Archieffoto: Hein van Bakel) Hein van Bakel

Heusden aan de slag met eigen dorpsvisie

Algemeen 176 keer gelezen

HEUSDEN - Heusden werd door de gemeenteraad uitgedaagd om een eigen dorpsvisie op te stellen,  en pakt die handschoen nu ook op. Onder aanvoering van het Dorpsoverleg vindt volgende week donderdag een startbijeenkomst plaats in gemeenschapshuis Hart van Heuze. “We willen voorkomen dat ons dorp misschien gaat inslapen.”

door Maarten Driessen

Aanleiding is het uitstel van de herinrichting van het centrale Vorstermansplein in Heusden. Met volop inbreng vanuit het dorp werden eerder ingrijpende plannen gepresenteerd, maar de gemeentelijke financiën zijn dusdanig dat het project eind vorig jaar op de lange baan werd geschoven. Tot grote teleurstelling van veel Heusdenaren.

Als alternatief opperden Samen voor Asten en de VVD om een integrale dorpsvisie voor Heusden op te stellen. Op die manier kan er vanuit breed perspectief naar het dorp worden gekeken, waarbij ook de herinrichting van het Vorstermansplein aan bod kan komen. Hoewel het idee op sympathie kon rekenen, vond een meerderheid van de raad dat zoiets vooral vanuit het dorp zélf moet komen. Wel zouden de deuren van het gemeentehuis daarvoor altijd open staan.

Groot belang

Die boodschap blijkt niet aan dovemansoren gericht. Het Dorpsoverleg neemt nu het initiatief tot de samenstelling van een eigen dorpsvisie. “We pakken de handschoen graag op. We willen voorkomen dat ons dorp misschien gaat inslapen”, zegt voorzitter Andre Verhoeven.

Het Dorpsoverleg hoopt dit op voor Heusden vertrouwde wijze te kunnen doen: allemaal samen de schouders eronder en (mede)verantwoordelijkheid nemen. “Met een visie op de toekomst van ons dorp, hebben we een leidraad die we aan de gemeente willen aanbieden. De (toekomstige) beslissingen van de gemeente kunnen hieraan worden getoetst. Deze visie is om die reden dan ook van groot belang.”

Startbijeenkomst

Tijdens de startbijeenkomst volgende week donderdag in gemeenschapshuis Hart van Heuze zijn inwoners, verenigingen en organisaties welkom om mee te denken over onderwerpen zoals woningbouw, veiligheid, sport, inrichting van het buitengebied, het bedrijfsleven en de ontwikkelingen rondom het kerkgebouw en de kasteelruïne. De bijeenkomst begint om 19.45 uur, vooraf aanmelden is niet nodig.

Uit de krant