Op termijn misschien een historische foto: koeien nabij de Peel. (Foto: Hein van Bakel)
Op termijn misschien een historische foto: koeien nabij de Peel. (Foto: Hein van Bakel)

‘We wachten vrijdag in volle spanning af’

Algemeen 787 keer gelezen

HEUSDEN/OMMEL - Het is klap na klap voor boeren gevestigd rondom de Groote Peel. Het vergunningsvrij beregenen van open teelt wordt op termijn mogelijk geschrapt, en minister Christianne van der Wal deed daar afgelopen vrijdag nog een flinke schep bovenop. Van der Wal wil de stikstofuitstoot namelijk met 70 tot 80 procent reduceren, en dat betekent waarschijnlijk het einde van de agrarische sector in dat gebied. 

door Maarten Driessen

Het leven van een boer is weleens minder stressvol geweest: zelden was er zó weinig perspectief voor agrariërs rondom de Groote Peel. Zo werd recent bekend dat de provincie het vergunningsvrij beregenen van open teelt wil schrappen. Dit naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak in een zaak aangespannen door Werkgroep Behoud de Peel, die vol inzet op vernatting van het natuurgebied in de hoop het veenmos aldaar te herstellen.

Het wordt zo een kaalslag in de Peel

Sanering

Maar ook landelijk dondert het. Vorige week lekte een plan uit van Christianne van der Wal, VVD-minister voor Natuur en Stikstof, waarin wordt ingezet op forse reductie van de stikstofuitstoot. Voor het gebied in en rondom de Groote Peel gaat het zelfs om een vermindering van 70 tot 80 procent. Hoewel er diverse uitstoot-bronnen zijn, wordt ook dit keer vooral naar de agrarische sector gekeken. Wel is er nog niets definitief: morgen worden de plannen pas officieel gepresenteerd.

“We wachten vrijdag in volle spanning af. Ik denk dat veel boeren met die spanning zitten”, zegt varkenshouder Karel van Deursen uit Heusden, voormalig voorzitter van ZLTO afdeling Asten. Ook bij hem hangt sanering van zijn bedrijf ineens akelig dicht boven het hoofd. “En dat geldt denk ik voor iedereen die hier zit te boeren. Dus het is zeker spannend. Ik ben benieuwd wat er vrijdag allemaal in de plannen blijkt te staan, maar de voortekenen zijn in ieder geval niet gunstig.”

Ik ben benieuwd wat in de plannen staat, maar de voortekenen zijn niet gunstig

 Van Deursen wist al dat er iets aan zat te komen. Dat liet minister Van der Wal eerder tenslotte al doorschemeren. “Maar dit overviel me, dit is een behoorlijke klap. Als sector hebben we al veel gedaan en we willen ook blijven veranderen, maar dan moet er wel perspectief zijn. En dat is er hiermee niet meer.”

Her er der klinken daarom al geluiden van nieuwe boerenprotesten. Iedereen herinnert zich tenslotte de grote stoet tractoren die zich in juli vorig jaar op het Malieveld in Den Haag verzamelde. Van Deursen sluit soortgelijke taferelen niet uit. “Ik heb hier in eigen kring nog niets van protesten gehoord, maar ik verwacht wel dat dat nog gaat komen.”

Onhaalbaar

Even verderop in Ommel vormde het nieuws ook bij Rianne van Helmond een harde klap. De melkveehoudster zit wat verder van de Groote Peel en weet daarom nog niet wat de plannen precies voor haar bedrijf betekenen. “Maar het is te absurd voor woorden. Het wordt zo een kaalslag in de Peel”, aldus Van Helmond.

“Het ergste vind ik nog: ook als je de volledige agrarische sector saneert ga je 70 tot 80 procent reductie waarschijnlijk niet halen. Dat geldt eveneens voor herstel van het veenmos, ook daarbij is het nog maar de vraag of het lukt.”

Net als Van Deursen wacht ook Van Helmond eerst morgen af. Maar eigenlijk is er volgens haar maar één oplossing: “Ze moeten terug naar de tekentafel, en daar is ook helemaal niets mis mee.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant