Kunstenaar Theo van Dam, ofwel 'Artheo', in zijn beeldentuin in Heusden. (Foto: Joyce van Dijk)
Kunstenaar Theo van Dam, ofwel 'Artheo', in zijn beeldentuin in Heusden. (Foto: Joyce van Dijk)

15e editie Heusdense beeldentuin: ‘Je moet blijven verrassen’

Algemeen 937 keer gelezen

HEUSDEN - Een mijlpaal voor kunstenaar Theo van Dam: zijn beeldentuin in Heusden maakt zich op voor alweer de 15e editie. Vanaf komende zondag zijn bezoekers welkom om de collectie van uiteenlopende kunstvormen te bezichtigen. Want ook dit jaar is het Van Dam gelukt om een verrassend aanbod samen te stellen: ‘Anders hebben mensen het op een gegeven moment gezien.’

door Maarten Driessen

Het enorme paard gemaakt van staal springt meteen in het oog. Het kunstwerk van Nicole van Skipp wordt hoe dan ook een eyecatcher, zoals ze nog een forse sculptuur in de beeldentuin zal opstellen. Zo lopen de kunstvormen weer flink uiteen, precies zoals Theo van Dam, ofwel ‘Artheo’ het graag ziet.

“De afgelopen twee jaar hebben we vanwege corona wat aanpassingen moeten doen, maar nu ziet het er gewoon goed uit. Het is niet als vanouds, maar als ‘van nieuws’. Je hebt toch een vast publiek, dus dat wil je blijven verrassen. Anders hebben mensen het op een gegeven moment gezien”, zegt Van Dam.

Zo heeft hij voor deze 15e editie een nieuwe entree plus een nieuwe looproute gemaakt. Ook zijn er in de tuin diverse aanpassingen doorgevoerd. En ook de kunst zelf is dus weer helemaal anders. Naast Van Skipp exposeren bijvoorbeeld ook Guusta Heijneman (beelden van steen), Martien Baselmans (objecten in diverse materialen), Monika van Kempen (keramiek met mixed media) en collectief Glasatelier Licht in Zicht de komende weken in Heusden.

“Achter veel van de kunst zit een verhaal. Zoals de sculpturen van Teo Baehler, die oorspronkelijk uit Zwitserland komt. Daar ging hij nog twee keer per jaar naartoe om samen met zijn broer paddenstoelen te zoeken. Zijn broer is overleden en dat is een groot verlies voor Teo. Daarom heeft hij objecten die op paddenstoelen lijken gecreëerd.”

En zelf pakt Van Dam natuurlijk ook uit. Zo exposeert hij met schilderijen, beelden en houten objecten, én met een creatief aangepakte halve kano. Evenals Van Dam zijn ook de overige kunstenaars zoveel mogelijk aanwezig om de verhalen achter hun creaties met bezoekers te delen.

Fietsroute

De beeldentuin is komende zondag voor het eerst geopend. De opening wordt verricht door wethouder Janine Spoor, in de pop-up exposeert Karen Lingg die dag met haar zilveren voorwerpen.

Tot en met 19 juni kunnen bezoekers vervolgens iedere zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur in de tuin terecht. De toegang is zoals vertrouwd gratis. Ook op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, gaan de poorten open. De beeldentuin is dan onderdeel van een speciale fietsroute uitgezet door VVV Asten. De tuin ligt aan de Behelp 15.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant