In het Moussaultpark, nabij het oorlogsmonument 'De Gevallen Mens', is het vanavond twee minuten lang stil. (Foto: Hein van Bakel)
In het Moussaultpark, nabij het oorlogsmonument 'De Gevallen Mens', is het vanavond twee minuten lang stil. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Dodenherdenking ook in Asten ineens weer actueel

Algemeen 79 keer gelezen

ASTEN - Waar strijden voor vrijheid vandaag wordt herdacht, woedt diezelfde strijd nog altijd volop in Oekraïne. Ook in Asten krijgt de jaarlijkse Dodenherdenking dit keer daarom extra lading. De oorlog in het oosten maakt het thema opnieuw actueel: de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid van vrijheid blijkt kwetsbaar.

door Maarten Driessen

Oekraïne zal daarom onlosmakelijk deel uitmaken van de landelijke Dodenherdenking. Fysiek of in gedachten. Want terwijl hier de strijders van toen worden herdacht, hebben de eerste Oekraïense vluchtelingen ook in de Peel hun intrek genomen, hun hoop vestigend op hún strijders dik 2.000 kilometer verderop.

Vrijheid in verbondenheid

De Dodenherdenking is daarom extra beladen, maar kent in Asten een verder herkenbaar programma. Zo organiseren de gemeente en het Sint Jorisgilde een herdenking in de Maria Presentatiekerk. Deze gaat vanavond om 18.45 uur van start, de kerk opent om 18.30 uur haar deuren.

Tijdens de 4 mei-herdenking komt onder meer burgemeester Anke van Extel-van Katwijk aan het woord en zijn er optredens van harmonie St. Cecilia en het Astens Mannenkoor. Ook worden er enkele verhalen en gedichten ten gehore gebracht. Landelijk thema van de Dodenherdenking dit jaar is: ‘Vrijheid in verbondenheid’.

Na afloop van de herdenking, rond 19.30 uur, gaat vanaf de kerk een stille tocht van start. Onder begeleiding van het Sint Jorisgilde en Scouting Asten trekken de deelnemers dan richting het Moussaultpark. Daar volgen de kranslegging en een vendelhulde.

Nadat de ‘Last Post’ heeft geklonken, gaan traditiegetrouw om 20.00 uur de twee minuten stilte van start, gevolgd door het Wilhelmus en een bloemenhulde. Dodenherdenking in Asten wordt daarna afgesloten met een informeel samenzijn in Zaal Jan van Hoek.

De oorlog in Oekraiene woedt nog altijd, en zorgt daarom voor een extra beladen Dodenherdenking. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Uit de krant