De kinderen gaan twee dagen in de week naar de voormalige Bonifatiusschool. (Foto: Hein van Bakel)
De kinderen gaan twee dagen in de week naar de voormalige Bonifatiusschool. (Foto: Hein van Bakel)

Oekraïense kinderen naar basisschool ‘Razom’

Algemeen 1.188 keer gelezen

PEELLAND - Oekraïense kinderen die momenteel in de gemeenten Deurne, Asten en Someren verblijven, starten na de meivakantie met basisonderwijs. Zo gaan de kinderen vanaf dan twee dagen per week naar de voormalige Bonifatiusschool in Asten voor taalles. De overige dagen sluiten ze aan bij de scholen in hun eigen wijk, onder meer om contact te krijgen met leeftijdsgenootjes van hier.

Schoolbesturen Prodas en Platoo kiezen in overleg met de gemeenten voor een samengesteld pakket, waarbij de kinderen zowel gezamenlijk de Nederlandse taal eigen proberen te maken als aansluiten bij hun Nederlandse leeftijdsgenootjes. 

Komende dinsdag opent daarom Razom, wat in het Oekraïens ‘samen’ betekent, voor het eerst de deuren. In de voormalige Bonifatiusschool aan de Kruiskensweg in Asten - inmiddels onderdeel van fusieschool KC De Ontdekking - krijgen de kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 vanaf dan iedere dinsdag en woensdag taalles, gegeven door een gespecialiseerde leerkracht aangevuld met een onderwijsassistent.

Makkelijker integreren

De overige dagen gaan de kinderen naar de school het dichtst bij hun verblijf. Ze verspreiden zich dan dus over de divers scholen in Deurne, Asten en Someren. Daar gaan ze deels mee in het reguliere lesprogramma en daarnaast krijgen ze tijd en ruimte voor hun eigen taken.

Zo komen ze in contact met andere leeftijdsgenootjes die ze ook buiten schooltijd weer kunnen ontmoeten. De gedachte is dat de kinderen zo makkelijker integreren in hun nieuwe omgeving. Oekraïense kinderen die nog te jong zijn voor dit programma, blijven voor onderwijs volledig op de school het dichts bij hun verblijf.

Eerder zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen in de diverse Peelgemeenten gehuisvest. In Someren wordt daarvoor de voormalige bungalow van het Rode Kruis ingezet, in Asten is de eerste groep gehuisvest in een accommodatie aan de Busselseweg. En ook Deurne heeft de eerste vluchtelingen welkom geheten. Een tiental gezinnen verblijft daar in het voormalige pand van Oro aan het Veld.

Uit de krant