Medewerkers van aannemer Zandenbouw uit Aarle-Rixtel werken momenteel aan de restauratie van de monumenten.
Medewerkers van aannemer Zandenbouw uit Aarle-Rixtel werken momenteel aan de restauratie van de monumenten.

Toprestaurateurs in Ommels vredespark

Algemeen 189 keer gelezen

OMMEL - Duizenden pelgrims maken zich op om komende maand richting Ommel te trekken. In het Processiepark krijgen ze een bedevaartsoord in ontwikkeling te zien, want langzaam maar zeker transformeren de kerkelijke tuinen naar het beoogde Park van Vrede. Zo worden momenteel alle monumenten onder handen genomen. “Eigenlijk zijn die nog heel goed, maar nu gaan toprestaurateurs ermee aan de slag.”

door Maarten Driessen

Monumenten zoals de kapellen, staties, de Calvarieberg en de Mariagrot. Als sinds mensenheugenis geven ze vorm aan het Processiepark in Ommel, gelegen aangrenzend aan de kerk. Dat park vormt het terrein van een breed dorpsinitiatief: de omvorming naar een heus Park van Vrede. Onderdeel van die plannen is het herstellen van de monumenten in het park. 

Een paar monumenten hebben tijdens de oorlog schade opgelopen

Recent gingen daarom de restauratiewerkzaamheden van start. “Eigenlijk zijn de monumenten nog heel goed, maar nu gaan toprestaurateurs ermee aan de slag. Een paar monumenten hebben tijdens de oorlog schade opgelopen, en elders zijn wat zaken kapotgevroren. Dat is toentertijd minder vakkundig gerestaureerd”, zegt Ad Verhoeven, secretaris van Stichting Mariaoord Ommel. De klus mag nu daarom worden geklaard door aannemer Zandenbouw uit Aarle-Rixtel. “Die hebben bijvoorbeeld ook aan de Domtoren in Utrecht gewerkt.”

Vrede en herdenken

Als die duizenden pelgrims komende maand weer in Ommel arriveren, zien ze dus volop bedrijvigheid in het park. En dat er hier iets staat te gebeuren, mag ook best worden gezien. Zo staan er tevens twee borden opgesteld met daarop de plannen voor het Park van Vrede. 

Zo komen er herdenkingsplekken, virtuele tentoonstellingen en een programma van activiteiten gericht op vrede en herdenken. “We hebben inmiddels toestemming om halfverharde paden aan te leggen en we hopen in het najaar de ondergrond gereed te kijken. Daarvoor wordt een aangrenzend weitje bij het geheel betrokken”, aldus Verhoeven. Dat alles overigens wel met een slag om de arm, om de stichting momenteel nog hard werkt om de financiering rond te krijgen.

Eerst de blik op de Mariamaand, én op de restauratie. Verhoeven: “Voor de zomervakantie moeten ze allemaal hersteld zijn. En ook het groen wordt aangepakt.”

Uit de krant