Wethouder Janine Spoor kreeg de eer om het eerste pilsje te tappen. (Foto: Joyce van Dijk)
Wethouder Janine Spoor kreeg de eer om het eerste pilsje te tappen. (Foto: Joyce van Dijk)

Jonosh en Jong Nederland zitten weer gebakken

Algemeen 580 keer gelezen

HEUSDEN - De aanloop naar was een proces van de lange adem, maar toen het startschot voor de verbouwing van de Mariaschool in Heusden eenmaal klonk, verliep alles in een sneltreinvaart. Afgelopen zondag presenteerden OJC Jonosh en Jong Nederland vol trots hun nieuwe onderkomen. “Het ging als een tierelier, een mooi voorbeeld van burgerparticipatie.”

door Maarten Driessen

Al zo’n tien jaar terug werd de intentieverklaring voor de verbouwing ondertekend. Maar het duurde vervolgens nog een hele poos voordat er daadwerkelijk kon worden gestart. Een ouderwetse centenkwestie: “Bij de aanbesteding bleek dat geen enkele aannemer het voor het toen beschikbare bedrag kon doen. Daarop heeft de gemeenteraad extra geld toegekend”, zegt Benny Steijvers, voorzitter van stichting Jojo. 

Een groot deel van de sloop is door onze vrijwilligers verricht

Die stichting werd door beide gebruikers, OJC Jonosh en Jong Nederland, in het leven geroepen om de verbouwing vorm te geven. “Voorwaarde voor het extra geld was dat we vanuit Jojo ook extra fondsen zouden aanboren. Dat hebben we daarom ook gedaan.”

Kaal opgeleverd

Zo’n twee jaar terug ging vervolgens de aannemer aan de slag. Maar even daarvoor staken beide clubs zelf ook al de handen uit de mouwen. “Een groot deel van de sloopwerkzaamheden is door onze vrijwilligers verricht. Dat was ook nodig om de kosten te drukken.”

Ook toen de aannemer eenmaal klaar was, lag er nog behoorlijk wat werk. Steijvers: “Dat is het mooiste van het verhaal: het deel van Jonosh werd helemaal kaal opgeleverd. Er lag zelfs nog geen vloer in. En ook bij Jong Nederland moest nog het nodige gebeuren om het meer sfeervol te maken.”

Wat dat betreft kwam de coronapandemie niet per se op een verkeerd moment. Met ineens zeeën van tijd waren er genoeg handjes voor de afwerking. “Het is uiteindelijk echt als een tierelier gegaan. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie, ook met dank aan enkele lokale sponsoren. Zo zijn er ook voormalig leden teruggekeerd en heeft Jonosh er nieuwe leden bijgekregen.”

Eerste pilsje

Afgelopen zondag konden geïnteresseerden het vernieuwde pand komen bezichtigen. Eindelijk, want eigenlijk was een en ander al lang klaar. “Door corona hebben we de officiële opening meermaals moeten uitstellen, een opening met beperkingen zagen we niet zitten. Het pand is daarom al zo’n half jaar in gebruik.”

Die officiële opening ging gepaard met het tappen van het eerste pilsje, en die eer kreeg dorpswethouder Janine Spoor toebedeeld. De voormalige school is nu praktischer ingedeeld en heeft onder meer een nieuw luchtbehandelingssysteem, nieuwe wc’s en nieuwe douches gekregen.

Hiermee is de toekomst van zowel Jonosh als Jong Nederland verzekerd

“We zijn supertrots op het eindresultaat. Het pand is ook geschikt gemaakt voor andere geïnteresseerden, mochten die het bijvoorbeeld een keer willen huren. En er ligt een huurovereenkomst voor tien jaar met een optie voor nog eens tien jaar. Hiermee is de toekomst van zowel Jonosh als Jong Nederland verzekerd”, zo is Steijvers tevreden.

Een ook beide clubs zijn in hun nopjes. “Bij Jonosh stond op nummer één: Jonosh moet Jonosh blijven. En dat is gelukt.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant