De nestkast in de toren van de Maria Presentatiekerk in Asten. (Foto: Hein van Bakel)
De nestkast in de toren van de Maria Presentatiekerk in Asten. (Foto: Hein van Bakel)

Polderoplossing in ‘hoofdpijndossier’ slechtvalk

Algemeen 187 keer gelezen

ASTEN – Al sinds 2011 huist de slechtvalk hoog en droog in de toren van de Maria Presentatiekerk in Asten, maar onbesproken is hij sindsdien bepaald niet. De nestkast aldaar zorgt namelijk voor een netelige situatie voor de parochie. Van de provincie mag hij niet worden verwijderd, van de gemeente moet hij juist weg. Een polderoplossing lijkt nu echter uitkomst te bieden.

door Maarten Driessen

Onder de vlag van het IVN werd in 2011 een nestkast in de kerktoren geïnstalleerd, maar daarvoor werd wel een monumentaal deurtje van de dakkapel verwijderd. Zonder vergunning, zo bleek later, toen postduivenvereniging De Vredesduif tegen de komst van de nestkast ageerde. Leden van de vereniging vreesden voor hun duiven met een natuurlijke vijand zo dichtbij, en dienden daarom bezwaar in.

Verplicht handhaven

Inmiddels zijn de postduivenvereniging en de kerk er echter al uit, eerstgenoemde besloot medio vorig jaar haar bezwaar in te trekken. Maar omdat de gemeente in beginsel verplicht is te handhaven was die bal al gaan rollen. Het bracht de parochie uiteindelijk in een opmerkelijke spagaat, zag ook pastoor Sacha Steijaert: “We zaten vast tussen twee overheden.”

Dat zit zo: het liefst zou de parochie de nestkast weer verwijderen en de dakkapel terugbrengen naar haar oorspronkelijke staat. Maar daarvoor is op basis van de Wet Natuurbescherming een ontheffing van de provincie nodig en die werkt daar niet aan mee. Er móést echter wel worden gehandeld, want zo niet dan hing de kerk een zogenaamde last onder dwangsom vanuit de gemeente boven het hoofd. En dus bleef er eigenlijk maar één optie over: de huidige situatie legaliseren.

Typisch Nederlands

Precies dat is nu daarom de polderoplossing. “Het is een voorstel van de gemeente om uit de impasse te komen. De vogel kan blijven en het monument blijft in stand, iedereen blij. Het is mooi gepolderd, typisch Nederlands”, zegt pastoor Steaijert. De parochie heeft inmiddels een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Daar was het in eerste instantie wat terughoudend mee, omdat het vreesde verantwoordelijk te worden gehouden voor de zogenaamde vervolgschade van regen die binnenvalt. “Inmiddels hebben we dat met behulp van een drone gecontroleerd en het is niet zo dat het inregent. Dus we hebben de aanvraag kunnen indienen.”

Uit de krant