Burgemeester Van Extel-van Katwijk (r) in gesprek met enkele Astense ondernemers. (Foto: Hein van Bakel)
Burgemeester Van Extel-van Katwijk (r) in gesprek met enkele Astense ondernemers. (Foto: Hein van Bakel)

Burgemeesters roeren zich in coronaprotesten

Algemeen 409 keer gelezen

REGIO – Waar lange tijd met name de boodschap vanuit het kabinet werd geventileerd, roeren steeds meer burgemeesters zich nu in de coronaprotesten. Vorige week werd onder meer een brandbrief naar Den Haag gestuurd, ondertekend door de 21 burgemeesters van Zuidoost-Brabant. Want ook steeds meer inwoners en ondernemers dreigen hun ‘strijd’ te gaan verliezen. ‘De maatschappelijke ontwrichting is momenteel te groot.’

door Maarten Driessen

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk nam vorige week dinsdagochtend het woord toen tientallen ondernemers zich op de Astense Markt verzamelden. De maat is vol, zo constateerde Van Extel: ‘Ik begrijp jullie frustratie, het houdt een keer op.’ Precies dat is het gevoel van met name veel ondernemers, die los van de vrijheidsbeperkingen ook met steeds ernstigere financiële problemen kampen. Extra wrang nu winkelend publiek hun gesloten deuren voorbijrijdt, om net over de grens wél naar hartenlust te kunnen spenderen.

Forse maatschappelijke effecten

Een dag later volgde een brandbrief van de 21 burgemeesters van Zuidoost-Brabant - Van Extel incluis - aan premier Rutte. ‘Als burgemeesters maken wij ons grote zorgen om al die lokale ondernemers die door de huidige lockdown opnieuw hard worden geraakt. Het zijn juist deze ondernemers die onze lokale gemeenschappen kleur geven en zorgen voor werkgelegenheid’, zo schrijven de burgemeesters. ‘Echter, voor velen lopen de economische, financiële en vaak ook psychische effecten op en wij maken ons zorgen over de gevolgen hiervan. Voor hen persoonlijk, voor het leefklimaat maar ook de forse maatschappelijke en emotionele effecten voor iedereen in onze samenleving.’

De burgemeesters noemen de huidige maatschappelijke ontwrichting te groot en pleiten daarom voor een weliswaar verantwoorde versoepeling van de maatregelen. Ook moeten er steunpakketten komen die afdoende compenseren, want dat laatste is vooralsnog een schijnwerkelijkheid.

Nieuwe versoepelingen

Maar niet alleen gemeenten in Zuidoost-Brabant mengden zich in het debat. Overal in den lande luidden burgemeesters en andere bestuurders de noodklok. De druk op het kabinet werd uiteindelijk zo hoog, dat tijdens een persconferentie vrijdagavond nieuwe versoepelingen werden aangekondigd. “We nemen daarmee een weloverwogen risico, simpelweg omdat het moet. We móéten bewegen om gezond te blijven, onze jongeren hebben het nodig om elkaar op school te zien. Twee op de drie jongeren is momenteel eenzaam”, aldus minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

Een dag later konden winkels, sportclubs en contactberoepen zoals kappers hun deuren weer openen. En ook voor het mbo, hbo en universiteiten kwam er groen licht. Voor winkels en contactberoepen geldt wel dat ze dagelijks tot uiterlijk 17.00 euro mogen openblijven en dat de anderhalvemeterregel in acht moet worden genomen. Maar ondanks die beperkingen werd deze nieuwe stap met gejuich ontvangen.

Althans, door de ondernemers die hiermee zijn geholpen. Want zowel de horeca als het gros van de culturele sector werd vrijdag opnieuw in de wachtkamer gezet. Pas op dinsdag 25 januari wordt duidelijk of het kabinet ook hen meer ruimte gunt. De protestactie die daar zaterdag op volgde werd eveneens door veel burgemeesters gesteund, ook in Asten werd de actie in nauw overleg met de gemeente voorbereid. Verbinden in plaats van polariseren: in Den Haag wordt het vooral met de mond belijd. Lokale samenlevingen brengen het daarentegen wel écht in de praktijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant