Het Anna Ceelen Huis in Heusden moet een belangrijke rol gaan spelen. (Foto: Joyce van Dijk)
Het Anna Ceelen Huis in Heusden moet een belangrijke rol gaan spelen. (Foto: Joyce van Dijk) Joyce van Dijk

Politiek Asten positief over heksenroute

Algemeen 610 keer gelezen

ASTEN - Ook Asten ziet wel wat in het samenstellen van een heuse heksenroute door de Peel en omgeving. De lokale politiek is eensgezind over de meerwaarde op zowel cultuurhistorisch als educatief gebied, en wil daarom evenals de andere deelnemende gemeenten 5.000 euro beschikbaar stellen.

door Maarten Driessen

De heksenvervolging vormt een gitzwarte bladzijde uit onze lokale geschiedenis. In 1595 werden in totaal 23 vrouwen om het leven gebracht wegens verdenking van hekserij. Asten speelde daarin een bedenkelijke rol, met kasteelheer Bernard van Merode als belangrijkste aanjager. Hij liet onder meer Anna Ceelen, naar wie het huidige Anna Ceelen Huis bij de kasteelruïne in Heusden is vernoemd, gevangennemen en folteren. In de kelders van het Kasteel Asten kwam ze zo uiteindelijk om het leven.

Geen historie om trots op te zijn, maar precies daarom moet ook dit verhaal worden verteld, zo vindt ook cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Onder zijn aanvoering wordt inmiddels aan een heuse heksenroute door de betreffende gemeenten Asten, Someren, Geldrop-Mierlo, Helmond, Heeze-Leende en Cranendonck gewerkt. Op Asten na zegden al die gemeenten al 5.000 euro toe voor de ontwikkeling.

Huiveringwekkende praktijken

Maar ook in het klokkendorp is er inmiddels groen licht. Weliswaar besluit de gemeenteraad pas komende dinsdag, maar tijdens een commissievergadering vorige week bleken alle partijen eensgezind. “De rijke historie van Asten kent helaas ook de huiveringwekkende praktijken van de heksenvervolging. De educatieve waarde van deze verhalen is heel groot”, vond bijvoorbeeld Marcel van Oosterhout (PGA). De VVD sprak zijn hoop uit dat ook de scholen hier nauw bij worden betrokken, Samen voor Asten ziet een belangrijke rol voor het Anna Ceelen Huis weggelegd. Beide werden echter op hun wenken bediend door verantwoordelijk wethouder Janine Spoor. “Wat is mooier dan een compleet huis dat daar aandacht aan besteedt? Het Anna Ceelen Huis is erg enthousiast om hieraan mee te werken, ze staan echt te springen”, aldus Spoor, die ook toezegde scholen te gaan betrekken. De route wordt dus in brede zin als meerwaarde gezien: “Met de Peelgemeenten, Land van de Peel en de VVV’s willen we de Peel gewoon meer op de kaart gaan zetten, óók op cultuurhistorisch gebied.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant