Het oogt ineens kaal op het middenpad van het kerkhof, maar daar komt op termijn weer verandering in. (Foto: Hein van Bakel)
Het oogt ineens kaal op het middenpad van het kerkhof, maar daar komt op termijn weer verandering in. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

‘Gapend gat’ op kerkhof Asten: ‘Maar bomen komen terug’

Algemeen 745 keer gelezen

ASTEN - Het is even schrikken voor veel bezoekers: de bomenlaan op het kerkhof in Asten is ineens veranderd in een gapend gat. Dat kon echter niet anders, aldus pastoor Sacha Steijaert, want de exemplaren waren al een aantal jaren ziek. “Maar er komen mooie bomen voor terug, en we zorgen daarnaast voor extra beplanting. Het gaat er nog mooier uitzien dan voorheen.”

door Maarten Driessen

Zeker voor wandelaars door de Kerkstraat valt meteen op dat het groen is verdwenen. Al snel klonken er dan ook verontwaardigde reacties: waarom moesten deze bomen plat? Pastoor Sacha Steijaert van de Franciscusparochie komt daarom met een verklaring. “De bomen waren ziek. Daarom hadden we al even plannen om nieuwe te plaatsen, dat project liep al zo’n twee jaar”, aldus Steijaert. “Het waren hoge coniferen dus nu zie je één groot gat. Het valt op dat ze nu ineens weg zijn, dat begrijp ik.”

Geen kapvergunning

De Franciscusparochie ging voortvarend te werk, misschien iets té voortvarend. “We waren hier in eerste instantie ook door verrast”, zegt een gemeentewoordvoerder. “Het kerkbestuur heeft op eigen initiatief de coniferen gekapt. Inmiddels hebben we een gesprek gehad en afgesproken dat er alsnog een kapvergunning wordt aangevraagd.” Inclusief herplantingsplicht dus, maar dat strookt toch al met de kerkelijke plannen. “Daarnaast kijken we samen met het kerkbestuur of er later in het jaar nog wat extra loofbomen geplant kunnen worden, om het kerkhof zo verder te vergroenen en daarmee een extra kwaliteitsimpuls te geven.” 

Geduld beloond

Eind goed, al goed dus, al blijft dat gapende gat nog wel even het straatbeeld mede bepalen. Maar volgens pastoor Steijaert zal het geduld worden beloond. “We hebben een goede overeenkomst met de gemeente. Er komen mooie bomen voor terug en ik begrijp van onze werkgroep dat we eveneens kijken naar extra beplanting. Het gaat er straks nog mooier uitzien dan voorheen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant