Ook dit jaar geen Reundje Klot door Asten. (Archieffoto: Marius van Deursen)
Ook dit jaar geen Reundje Klot door Asten. (Archieffoto: Marius van Deursen)

Ook dit jaar streep door carnaval

vr 14 jan 2022, 10:15 Algemeen 54 keer gelezen

ASTEN – Iedereen snakt naar een ouderwets feestje, maar carnaval komt daarvoor in ieder geval te vroeg. Evenals vorig jaar hebben de carnavalsverenigingen in de gemeente Asten besloten de festiviteiten te cancelen vanwege de coronapandemie plus bijbehorende maatregelen. Onverantwoord, zo is ook dit keer de conclusie.

door Maarten Driessen

De huidige prinsen van de diverse verenigingen behouden hun scepter nog wel even. Ook dit jaar worden er namelijk geen nieuwe hoogheden benoemd. Want in Asten doen ze het óf goed, of niet. Daarom gaat er eveneens een streep door alle grote evenementen plus de dorpsoptochten. ‘De carnavalsverenigingen zijn het er unaniem over eens dat de huidige beperkingen en het onzekere perspectief geen stabiele basis vormen voor het organiseren van de activiteiten in de vorm die u van hen gewend bent’, aldus de verenigingen in een gezamenlijk persbericht.

Mogelijk alternatief

Helemaal stil blijft het niet. De Klot en De Plekkers in Asten, De Peelvrujters in Heusden en de r’Ommelpotters in Ommel hopen alsnog iets van festiviteiten te kunnen organiseren. ‘De verenigingen zitten allesbehalve stil. Met positieve energie wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn om, volgens de op dat moment geldende richtlijnen, een alternatief te bieden.’ Of dat alternatief er inderdaad komt en zo ja in welke vorm, moet in de komende periode blijken. Carnavalsvierders worden via de socialmediakanalen van de verenigingen op de hoogte gehouden.

De jaarlijkse carnaval, hét volksfeest in Noord-Brabant, staat eigenlijk gepland van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart. Hoewel de huidige coronamaatregelen tegen die mogelijk al zijn versoepeld, vinden de verenigingen het hoe dan ook onverantwoord om uitbundig te gaan feesten terwijl het virus nog steeds rondgaat. Zo besloten de Astense Plekkers eerder al om hun Prinsenbal te cancelen. ‘Na zorgvuldig overleg en met pijn in het carnavalshart. Met de huidige maatregelen is er geen leuke, mooie carnaval te realiseren. Als we feesten, willen we ook goed feesten met jong, oud, groot en klein. Carnaval is geen feest op afstand.’ Ook activiteiten Kolderieke Avonden, Middag van de Lach en de kindermiddag werden toen al geschrapt. Het bleek de voorbode voor het gezamenlijke besluit nu. De verenigingen zijn eensgezind, zowel in goede als een slechte tijden.

Uit de krant