Kapelaan Harold van Overbeek vertrekt per 1 juli uit Ommel. (Archieffoto: Frans Klaus)
Kapelaan Harold van Overbeek vertrekt per 1 juli uit Ommel. (Archieffoto: Frans Klaus)

Kapelaan vertrekt uit Ommel: ‘Raakt me persoonlijk’

vr 14 jan 2022, 09:59 Algemeen 132 keer gelezen

OMMEL – Een makkelijke keuze was het allerminst. Had het aan kapelaan Harold van Overbeek zelf gelegen, dan was hij nog wel even in Ommel gebleven. Maar bisschop Gerard de Korte heeft hem elders nodig, en dus volgt per 1 juli een nieuwe standplaats. “Ik weet wat ik hier achterlaat, Ommel voelt als thuis.”

door Maarten Driessen

Al maandenlang loopt Van Overbeek rond met een ‘geheim’. Na tien jaar in Ommel laat hij het bedevaartsoord per 1 juli achter zich. Een weloverwogen besluit na een poosje wikken en wegen. “Al heel wat maanden terug is vanuit het bisdom het verzoek gekomen of ik een nieuwe functie wilde aanvaarden. Dan gaat er van alles door je hoofd. Wat nu?”, blikt Van Overbeek terug. “Het betekent dat je veel achter je moet laten. Ik ben hier echt thuis. En rationeel weet je dat het bisdom altijd een beroep op je kan doen. Maar toch komt het bijna altijd onverwacht.”

Waar zijn religieuze reis hem straks brengt blijft nog even geheim. Voor de diverse benoemingen in die regio moeten nog wat praktische zaken worden geregeld, maar Van Overbeek verzocht het bisdom zijn vertrek alvast bekend te mogen maken. “Je leeft toch met een soort geheim, en ik wil naar de mensen toe open en transparant blijven. Je kunt zo’n vraag met niemand binnen de parochie delen en dat is moeilijk. Dat je Ommel gaat verlaten is niet niks, het voelt als een last. Ik heb een moeilijke periode achter de rug, het raakt me persoonlijk.”

Prachtig werk

Zowel Ommel als Van Overbeek kan nu even van de schok bekomen. Daarna hoopt de kapelaan zijn periode in de Peel op gepaste wijze af te sluiten. De komende maanden worden benut om afscheid te nemen en de organisatie goed achter te laten. “We kunnen nu gaan werken aan een goede overdracht. Op deze manier kan ik daar alle vrijwilligers in meenemen.” 

Sinds maart 2012 is Van Overbeek in Ommel actief. Bijna op de kop af maakt hij zo straks de tien jaar vol. Het dorp was én is er goed mee, met een benaderbare kapelaan met humor, die zich actief in het lokaal maatschappelijk leven dompelt. “Ik vind mijn nieuwe benoeming geen eer, ik ga enkel in een andere setting verder met mijn priesterschap. Het is prachtig werk, ook hier in Ommel, als de gastheer van het bedevaartsoord.”

Sowieso koestert Van Overbeek zijn mooie herinneringen aan de meimaand, die Ommel jaarlijks met gelovigen en andere sympathisanten doet volstromen. Hij beschouwt het als een eer dat hij dat steeds in goede banen heeft mogen leiden. Nu wacht echter een nieuwe toekomst. “Als de praktische zaken zijn geregeld dan wordt de nieuwe standplaats bekendgemaakt. Dat zal niet pas net voor 1 juli zijn. Misschien komt dat al ergens in de komende maanden, maar er is nu nog geen concrete datum.”

Opvolger

Ook de Franciscusparochie Asten-Someren betreurt zijn vertrek. ‘Kape­laan van Overbeek heeft tien jaar in onze regio gewerkt en zich altijd met hart en ziel ingezet voor de pa­ro­chi­anen. Zijn vertrek is heel jammer, maar het is ook te begrijpen dat hij inge­gaan is op het verzoek van de bis­schop’, aldus pastoor Sacha Steijaert op de website van de parochie. ‘De bis­schop zal per 1 juli 2022 een nieuwe kape­laan voor onze pa­ro­chie benoemen die samen met diaken Swaanen en mij het pas­to­raat in onze pa­ro­chie zal ver­zorgen. Te zijner tijd volgt er nog bericht over de opvol­ging.’

Uit de krant