(Foto: Hein van Bakel)
(Foto: Hein van Bakel)

Drukke lichtjestocht in Asten, traditie in de maak

wo 12 jan 2022, 20:20 Algemeen 2.655 keer gelezen

ASTEN - Een flinke stoet mensen en een prima sfeer. Als het aan de mede-initiatiefnemers van de lichtjestocht ligt, wordt het een wekelijkse traditie. Woensdagavond stroomde de Markt in Asten in ieder geval al behoorlijk vol.

door Maarten Driessen

Ze zijn tegen de coronamaatregelen of strijden in algemene zin voor vrijheid. Ieder heeft zo zijn eigen reden om te protesteren, maar hoe dan ook is het vanavond een bijeenkomst van gelijkgestemden. De sfeer zit er meteen goed in. Terwijl de eerste demonstranten zich op de Markt verzamelen, komen enkele tractoren luid toeterend het dorpsplein opgereden. Met fakkels, kleurrijke paraplu’s, muziek en zelfs enkele vuurspuwers is er aan stemming geen gebrek.

De lichtjestocht van vanavond is mede geïnitieerd door Mieke Galiart uit Asten, onderneemster in hart en nieren. “Twee weken terug werd ik erop geattendeerd dat in Asten en Someren ook een groep van gelijkgestemden is. Gelukkig zijn we niet alleen op deze wereld”, zegt Galiart, terwijl ze naar de opkomst kijkt. “We dachten eigenlijk dat we maar met een paar man zouden zijn, maar er zijn er al zeker meer dan honderd.”

En inderdaad, als de stoet eenmaal op gang komt, blijkt het een lange sliert mensen die door het centrum trekt. Jong en oud, uit Asten of  uit de regio. Ook Someren en Helmond zijn vanavond bijvoorbeeld vertegenwoordigd. Her en der kijken nietsvermoedende Astenaren verbaasd door het raam, al lijkt het schouwspel de meesten wel te kunnen bekoren.

Vrij en zonder angst

Asten haakt zo aan bij een landelijke actie. Overal duiken dit soort lichtjestochten op. “We zoeken bewust naar verbinding”, zegt Galiart. “Als dit zo blijft gebeuren met winkels die dicht moeten, dan weet je dat er iets niet klopt. Er moeten mensen zijn die zeggen: tot hier en niet verder. We hopen dat deze actie zo groot wordt, dat we straks in een mooie nieuwe wereld leven. Vrij en zonder angst.”

Eenmaal terug op de Markt spreekt Galiart de menigte vanaf het bordes van het gemeentehuis toe. Luid applaus en gejoel volgen. Volgende week weer? Als het aan de aanwezigen ligt wel: “Dan zijn we met nog veel meer!”

(Foto’s: Hein van Bakel)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant