Pinnen kan naast in de Albert Heijn (foto) ook bij de Primera in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Pinnen kan naast in de Albert Heijn (foto) ook bij de Primera in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)

‘Nieuw pinautomaat niet aan de orde’

do 30 dec 2021, 20:48 Algemeen 222 keer gelezen

ASTEN - Of Asten een extra pinautomaat krijgt? Dat lijkt vooralsnog zeer de vraag. De gemeente stelt een ‘dringend verzoek’ bij Geldmaat te hebben neergelegd, maar laatstgenoemde weet van niets. “Daarbij voldoet de spreiding van de automaten in Asten nu al aan de normen.”

door Maarten Driessen

Na klachten vanuit inwoners, ondernemers en het Centrummanagement pakte wethouder Henk van Moorsel de handschoen op. Eind oktober meldde hij dat in samenspraak met de Rabobank al een mogelijke locatie was aangewezen, een ‘prachtige plek’ voor een automaat die ook buiten winkeltijden beschikbaar is. Sindsdien bleef het echter stil.

Volgens een gemeentewoordvoerder ligt de bal momenteel bij Geldmaat, een organisatie samengesteld door de Rabobank, ING en ABN AMRO. Zij beheren de nieuwe, knalgele pinautomaten die overal in het land verrijzen. “Wij hebben ongeveer een maand geleden een dringend verzoek neergelegd bij Geldmaat om met ons in gesprek te gaan over een nieuwe locatie. Ondanks een door ons gestuurde herinnering, heeft Geldmaat tot op heden niks laten horen”, aldus de woordvoerder. Is er na de kerstvakantie nog steeds geen reactie, ‘dan wordt er bestuurlijk opgeschaald.’

Verkeerde adres?

Navraag bij Geldmaat leert echter dat zij van niets weten. “Misschien is het naar het verkeerde adres gestuurd, maar wij hebben in ieder geval niets ontvangen”, meldt een woordvoerster. Volgens haar is een extra automaat in Asten weinig kansrijk. “We kijken naar hoeveel er wordt gepind en op welke momenten. Zo bepalen we waar er meer moeten komen en waar er misschien een weg kan. We maken een afweging tussen wat voor ons betaalbaar is en of het voor mensen nog goed bereikbaar blijft.”

De norm is dat iedere inwoner binnen een straal van 5 kilometer contant geld kan opnemen. Met twee automaten in Asten (zowel in de Albert Heijn als in de Primera), plus opties in Someren en Liessel wordt volgens Geldmaat ruimschoots aan die norm voldaan. Ondernemers kunnen ook in Someren terecht om geld te storten.

Volgens de woordvoerster wordt er sowieso weinig gewonnen met een extra automaat dat niet inpandig staat. “Alle automaten zijn van 7.00 uur tot 23.00 uur geopend in verband met de veiligheid. De Albert Heijn in Asten is van 8.00 uur tot 21.00 uur geopend, dus je mist maar drie uurtjes.” Verder kunnen inwoners bij de Primera hulp krijgen bij het opnemen van contant geld. “Het personeel aldaar heeft instructies gekregen hoe ze mensen hierbij kunnen helpen.”

Uit de krant