Greet en Hein Verhoeven met op de voorgrond hun boek 'Ons leven op het platteland'. (Foto: Hein van Bakel)
Greet en Hein Verhoeven met op de voorgrond hun boek 'Ons leven op het platteland'. (Foto: Hein van Bakel)

‘Kasboek van het leven’ zorgt voor afsluiting

Algemeen 738 keer gelezen

HEUSDEN – Het zijn vooral frustraties die tot het boek ‘Ons leven op het platteland’ hebben geleid. Het Heusdense echtpaar Hein en Greet Verhoeven kende voor- en tegenspoed, onder meer omdat er geen opvolger voor het boerenbedrijf werd gevonden. Auteur Anneke Eising goot dat levensverhaal in een mooi naslagwerk, dat vooral voor Hein voor een stukje afsluiting zorgt: “Ik denk dat ik na vandaag veel van die frustraties kwijt ben.”

door Maarten Driessen

Ieder heeft zo zijn eigen reden voor het opstellen van een boek. Maar de totstandkoming van ‘Ons leven op het platteland’ is met recht een bijzondere. Zo’n tien jaar terug kochten Hein en Greet Verhoeven namelijk via Marktplaats een hond, van een vrouw woonachtig in Almere. Dat was Anneke Eising, met wie ze sindsdien met enige regelmaat contact onderhielden. 

Anneke zei: ‘Je moet het opschrijven’, als een manier van verwerking

Toen het echtpaar eind 2019 besloot de boerderij te verkopen en naar het dorp te verhuizen, kreeg ook Eising dit te horen. “Ik was heel gefrustreerd. Anneke zei: ‘Je moet het opschrijven’, als een manier van verwerking. Enkele weken later belde ze nogmaals, nu met de boodschap dat ze die taak wel op zich wilde nemen”, zegt Hein. Gelukkig voor Eising is hij een man van het archief. Facturen van aankopen, krantenknipsels, et cetera, Hein bewaart het allemaal. “Anneke noemt het ‘het kasboek van mijn leven.’ Ze heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt.”

Levenswerk

Die boerderij, dat was hun levenswerk. “Al vanaf mijn 5e zagen mijn ouders dat ik boer zou worden. We hadden een rundveebedrijf, maar dat hebben we begin 2000 weggedaan. We zijn toen op jongvee overgestapt en hebben later ook nog even schapen gehouden.” Daarnaast is Hein ook bedreven in het fokken van paarden. Zo rijdt de Amerikaanse amazone Laura Kraut, die in 2008 nog een gouden medaille op de Olympische Spelen won, momenteel op een door Hein gefokt paard. En er is meer. Naast het wel en wee op het Heusdense platteland vertelt Hein bijvoorbeeld over zijn diverse bestuursbanen in het verenigingsleven. Die vormden een welkom uitstapje. “Als boer heb je weinig sociale contacten. Het verenigingsleven maakte daarom dat ik er even uit kon zijn.”

‘Als boer heb je weinig sociale contacten. Het verenigingsleven maakte daarom dat ik er even uit kon’


Plekje geven

Maar het boerenleven, dat wordt steeds minder aantrekkelijk. Ook de twee zonen van het echtpaar zagen opvolging daarom niet zitten. “Het is op dit moment heel erg, ze willen eigenlijk van de landbouw af. Dat geld moet dan naar de natuur. Maar wat is in Nederland natuur, vraag ik me dan af. Een hectare bieten geeft meer schone lucht dan een hectare bos.” Ook Hein beseft zich echter dat hij dat tij niet meer gekeerd krijgt, en dus moet hij het vooral een plekje geven. Dat deed hij onder meer met het opstellen van ‘Ons leven op het platteland’, een verhaal dat voor veel andere agrariërs herkenbaar zal zijn. Vandaag wordt het werk gepresenteerd en vormt een interview bij lokale omroep Siris de slotsom. Hein: “Ik denk dat ik na vandaag een hoop frustratie kwijt ben. Dan zit het erop.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant