De initiatiefnemers uit de Diesdonk en Toon van den Heuvel (r) van de Dorpsraad. (Foto: Hein van Bakel)
De initiatiefnemers uit de Diesdonk en Toon van den Heuvel (r) van de Dorpsraad. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Nagedachtenis aan Ommelse tramrails

Algemeen 683 keer gelezen

OMMEL – Al jaren balen bewoners van de Diesdonk van de picknickplaats in hun gehucht, waar nogal eens sprake is van overlast. En dus omarmt de Dorpsraad Ommel het plan voor een nieuwe invulling voor die locatie, waarbij de voormalige tramrails een hoofdrol gaan spelen. Vorige week werd het voorstel benoemd tot Beste Idee van Ommel 2021.

door Maarten Driessen

De aanpak van de picknickplaats in de Diesdonk slaat twee vliegen in één klap: het moet zowel de overlast terugdringen als een stukje cultuurhistorie bewaren. Want wie weet nog dat er voorheen een tram tussen Helmond en Asten reed? “De rails hebben er zo’n dertig jaar gelegen, en de structuren liggen er nu nog. Je kunt aan de verhogingen zien waar de rails hebben gelopen. Best speciaal”, zegt Toon van den Heuvel van de Dorpsraad.

Ook hij ving in voorgaande jaren de signalen vanuit de Diesdonk op. De picknickplaats, zo goed bedoeld, bleek vooral voor veel overlast te zorgen. “De buurt is er niet blij mee, er wordt bijvoorbeeld veel gedeald. En eind vorig jaar werd daar een busje met drugsafval gedumpt en in brand gestoken. Toen was de maat vol.”

Enkele buurtbewoners staken vervolgens de koppen bij elkaar en dienden een plan in bij de Dorpsraad. Met als insteek: van een negatieve plek iets positiefs maken. De picknickplaats leent zich daarvoor, omdat er met de tramrails ook een stukje cultuurhistorie huist. “Daar zijn hele leuke, spannende verhalen over, die allemaal goed zijn gedocumenteerd. Het idee is om dit stukje historie weer goed zichtbaar te maken”, aldus Van den Heuvel.

Jeu-de-boulebaan

Jaarlijks kiest de Dorpsraad het ‘Beste idee van Ommel’, dat vervolgens ook concreet in de praktijk wordt gebracht. Dat gebeurt in samenspraak met de gemeente Asten. Deze vrijdag bijvoorbeeld zou de nieuwe jeu-de-boulebaan op het Onze Lieve Vrouweplein officieel worden geopend, een idee van Jos van Dommelen waarmee hij de verkiezing van 2018 won. Eerder werden onder die noemer onder meer ook een trapveldje, beweegroute en een bloemenveld gerealiseerd.

Dit jaar ontving de Dorpsraad eveneens diverse inzendingen. “Maar die vanuit de Diesdonk vinden we het beste. Het is nu aan ons als dorpsraad om het verder gestalte te geven. Daarover is al contact met de gemeente, ook dankzij de buurtbewoners die al het nodige voorwerk hebben gedaan.” Tijdens de jaarvergadering van de Dorpsraad vorige week woensdag ontving de buurtschap het heugelijke nieuws.

Cultureel erfgoed

Het geheel wordt nu als burgerinitiatief opgepakt. Het is de bedoeling om aldaar een informatiebord te plaatsen en een stukje van de rails terug te laten komen. Daarbij moet de plek bescheiden en sfeervol blijven, en moet worden voorkomen dat de locatie opnieuw voor overlast gaat zorgen. Daarom komt er, als het aan de initiatiefnemers ligt, bijvoorbeeld geen overkapping en liever ook geen bankje(s). Vooral moet een stukje geschiedenis van de Diesdonk beleefbaar worden gemaakt, en met een beetje gelukt inspireert het anderen om eveneens delen van de voormalige trambaan uit te lichten. Van den Heuvel: “Want het is toch een beetje cultureel erfgoed.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant