Pleidooi voor nieuwe Astense sporthal

Algemeen 569 keer gelezen

ASTEN - In een oproep aan de gemeenteraad pleiten het Varendonck College, basisschool Lalobo en de sportverenigingen HCAS, KV Klimop en KV ODC voor een nieuwe sporthal in de (eigen) omgeving rondom de Beatrixlaan. “De eenheid die het onderwijs-, cultuur- en sportkwartier hier zou kunnen zijn, is in de praktijk een versnipperd geheel. Dat is jammer, niet doelmatig en onnodig.”

door Maarten Driessen

De Beatrixlaan en omgeving zijn volop in ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt aan een vernieuwd Varendonck College, de weg wordt verkeersveiliger én basisschool Lalobo moet nog verrijzen. Al met al spreken de briefschrijvers daarom van een ‘onderwijs-, cultuur- en sportkwartier’, omdat ook basisschool De Horizon en Museum Klok & Peel op een steenworp afstand liggen. “Het enige wat ontbreekt is een goede indoorsportfaciliteit: een sporthal, die voor de leerlingen van primair onderwijs en het Varendonck College sport aantrekkelijk maakt en clubs de gelegenheid biedt ook in de winter en bij slechtere weersomstandigheden hun activiteiten voort te zetten”, aldus de ondertekenaars, waar ook Leef en Sportstuif nog toe behoort.

Nu nog zijn clubs in de winterperiode aangewezen op zalen in de regio, en ook de scholen maken gebruik van externe locaties. De huidige gymzalen van het Varendonck zijn stevig verouderd en de basisscholen hebben helemaal geen eigen sportfaciliteit. In Asten zelf wordt bijvoorbeeld uitgeweken naar De Schop en zaal aan de Schoolstraat, maar ook die bieden volgens de ondertekenaars op termijn geen soelaas. “De Schoolstraat is al afgeschreven, De Schop in 2025. Aan de duurzaamheidseisen die de gemeente zichzelf heeft gesteld, voldoen beide locaties geenszins. We weten dat de gemeente op dit moment nadenkt over de sportfaciliteiten en de positionering ervan in het dorp, en daarom melden we ons nu. Want we denken dat nu de tijd is om groter en breder te denken.”

Beatrixkwartier

Het ‘Beatrixkwartier’ moet wat de partijen betreft daarom de nieuwe locatie worden. “Onze brief is niet alleen een oproep, we nemen ook graag verantwoordelijkheid om het door ons gewenste scenario werkelijkheid te laten worden. We denken en werken graag mee in dit proces.” De ondertekenaars hopen dan ook op steun vanuit de gemeenteraad. “Want de eenheid die het Beatrixkwartier zou kunnen zijn, is in de praktijk een versnipperd geheel. Dat is jammer, niet doelmatig en onnodig. Het zou zoveel mooier kunnen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant