Sinds 2013 speelt Piet Snijders met een nieuw genre, ultrakorte verhalen, die hij nu in het boek Rupskusjes heeft gebundeld.
Sinds 2013 speelt Piet Snijders met een nieuw genre, ultrakorte verhalen, die hij nu in het boek Rupskusjes heeft gebundeld.

Ultrakort mét kop en kont

Algemeen 691 keer gelezen

ASTEN – Mijmeren over het alledaagse leven, herinneringen aan vroeger of een eigen kijk op de actualiteit. De 150 ‘ultrakorte verhalen’ in het nieuwste boek van Astenaar Piet Snijders, Rupskusjes genaamd, bieden een breed pallet aan onderwerpen. Een voor Snijders nieuw genre waarmee hij sinds 2013 speelt. “Of het een geslaagd project is, dat is aan de lezer om te bepalen.”

door Maarten Driessen

Met ruim 40 jaar in de journalistiek aan ervaring geen gebrek, maar Snijders wil ook specifiek in de boekenwereld groeien. Daarom produceerde hij eerder onder meer een historisch essay (De legende van Jan die Smet van Asten), diverse romans, een dialectboek (Aastes van heure Zegge) en een bundel dialectgedichten (Dartelende Weind). Sinds 2013 voegt Snijders hier een nieuw genre aan toe: de ultrakorte verhalen. In maximaal 150 woorden schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen. “Een leuk genre om uit te proberen, ik maakte de verhalen steeds korter. Een soort oefening: slaag ik erin om in een beperkt aantal woorden een sluitend verhaal met kop, kont en middenstuk te maken?”

Ja, zo lijkt het antwoord, al laat de auteur dat graag aan zijn lezers over. Want in zijn nieuwste boek ‘Rupskusjes’ bundelt Snijders een selectie uit zijn inmiddels omvangrijke archief. De titel komt voort uit één van zijn verhalen: Rupskusjes verwijst naar de welbekende kermisattractie, die bij het sluiten van het doek buiten het zicht voor de nodige romantiek zorgt. “Ik vind het als titel goed passen bij het geheel. De verhalen zijn over het algemeen luchtig, met soms een serieuze ondertoon.” Precies zoals het voorwoord, waarin Snijders de uitdijende ontlezing aankaart. ‘Niet het internet draagt schuld, maar het bezuinigingsserpent uit de neoliberale krochten van politiek Den Haag. Dat weigert al decennialang voldoende geld uit te geven aan fatsoenlijk taalonderwijs’, zo windt hij er geen doekjes om. Ook daar moet echter niet te zwaar aan worden getild, aldus de auteur zelf: “Voor wat het waard is: ik vind het jammer, de ontlezing is niet te ontkennen. Ik hoop daarom dat mensen met dit boek toch een poging doen om te lezen. Dat klinkt wat hoogdravend, nu ik het zo hoor, maar ook dit is met een luchtige ondertoon.”

De verkoop van zijn nieuwste werk is inmiddels in volle gang. Snijders liet 500 exemplaren drukken en die zijn inmiddels volop verspreid over diverse boekhandels/-verkopers in de regio. Rupskusjes is tevens te bestellen via Bol.com én bij de auteur zelf. Die is per mail bereikbaar via: pjasnijders@online.nl. Een exemplaar kost 12,50 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant