Vooralsnog stijgt de OZB op woningen, zoals hier in Loverbosch, de komende jaren. (Archieffoto: Joyce van Dijk)
Vooralsnog stijgt de OZB op woningen, zoals hier in Loverbosch, de komende jaren. (Archieffoto: Joyce van Dijk) Joyce van Dijk

Asten koestert zwarte cijfers

Algemeen 612 keer gelezen

ASTEN – Ja, Asten kruipt weer richting de zwarte cijfers. Na jaren van bezuinigen is de sluitende meerjarenbegroting een welkom geschenk, maar de lokale politiek waakt voor al te veel enthousiasme. De situatie is daarvoor nog simpelweg te precair, zo vindt althans een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Een voorstel van de VVD om de beoogde verhoging van de OZB – plus 5 procent in 2023 - te schrappen, redde het daarom (nog) niet.

door Maarten Driessen

Een begrotingsbehandeling in Asten verliep zelden zo gezapig als dinsdagavond. Enerzijds opmerkelijk, zo dicht tegen de gemeenteraadsverkiezingen aan, want juist nu is hét moment voor partijen om zich te profileren. Maar in Asten echter geen uitbundige schreeuwers. Sterker nog, ook vanuit de oppositie regende het soms complimenten voor het college van B en W. Sowieso aan borstklopperij geen gebrek, want zowel de raad als het college is maar wat blij met de verbeterde financiële situatie.
Die verbetering is het gevolg van extra geld vanuit Den Haag voor álle Nederlandse gemeenten. Ook in Asten vragen ze daar al jaren nadrukkelijk om, en dus wordt het succesje voor het gemak deels ook in eigen zak gestoken. Begrijpelijk, gezien de moeilijke beslissingen waartoe het kabinet de gemeenteraad in de afgelopen jaren dwong.

Steunpunt mantelzorg

De situatie blijft echter dusdanig precair, dat zwarte cijfers nu vooral worden gekoesterd. Ruimte voor nieuwe wensen is er momenteel niet, en dus bleven zowel oppositie als coalitie dinsdagavond bescheiden in hun wensen. De PGA deed een poging het steunpunt mantelzorg van Onis Welzijn – vorig jaar als gevolg van bezuinigingen geschrapt – in ere te herstellen, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. Wel loopt er volgens wethouder Janine Spoor (Sociaal domein) een onderzoek naar mantelzorg in brede zin. “Om de doorontwikkeling goed vorm te geven, kijken we momenteel naar wat er nodig is. Een steunpunt is ook niet zaligmakend, er zijn heel veel verschillende mogelijkheden”, aldus Spoor, die hierop zal terugkomen bij de raad.

Gemiste kans

Zoals vertrouwd moest het vuurwerk daarom van Ton van Egmond (VVD) komen. In een bij vlagen emotioneel betoog pleitte hij ervoor de beoogde verhoging van de OZB in 2023 te schrappen. Eerder vond hij daarvoor Samen voor Asten nog aan zijn zijde, maar die haakte gedurende de vergadering af. “Toen het allemaal tegenzat hebben we de OZB verhoogd, en nu we een meevaller hebben, weigeren we om dat terug te geven. Ik vind dat jammer en had dat graag anders gezien. Een gemiste kans om wat terug te doen voor onze inwoners van Asten”, aldus Van Egmond.

De overige partijen voelen ook wel wat voor het omdraaien van de maatregel, maar vinden het daarvoor nu nog te vroeg. Pas in 2023 krijgen gemeenten namelijk concreet zicht op mogelijk structureel extra geld. Van Egmond vertrouwt dat premier Rutte wel toe: “We schieten hiermee geen gat in onze begroting, want tegen die tijd hebben we dat geld waarschijnlijk definitief binnen.”
Maar andere partijen toonden zich echter sceptischer. Math Vankan (Samen voor Asten): “Het is nu nog te vroeg. De Voorjaarsnota van 2023 is het moment om die ereschuld, zoals de heer Van Egmond het noemt, in te lossen.” Kortom, zoals dinsdag voorspeld: over de OZB is het laatste woord nog niet gezegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant