De projectgroep vlnr: Maria van der Steen, Arie van den Boomen, Annelies Dittner en Petra Cornelissen. (Foto: Frans Klaus)
De projectgroep vlnr: Maria van der Steen, Arie van den Boomen, Annelies Dittner en Petra Cornelissen. (Foto: Frans Klaus)

‘We moeten weer wat meer naar elkaar omkijken’

Algemeen 624 keer gelezen

ASTEN – De samenleving individualiseert en ouderen krijgen minder snel een plekje in het verzorgingshuis, waardoor vereenzaming op de loer ligt. Voor een groep Astenaren reden het onderwerp zelfredzaamheid meer op de kaart te zetten. Met hulp van Onis Welzijn wordt daarom vanaf deze maand het uitvoerige project Goed Voor Elkaar uitgerold.

door Maarten Driessen

Het thema zelfredzaamheid was al een tijdje onderwerp van gesprek binnen de Mantelzorggroep Asten-Someren, waar Maria van der Steen en initiatiefnemers Petra Cornelissen en Annelies Dittner allen onderdeel van uitmaken. 

Niet alleen hier, maar ook in Laarbeek bleken ze daar al volop mee bezig. “Daar was al een soortgelijk project van start gegaan. Dat interesseerde me heel erg”, zegt Cornelissen. In 2019 werd daarom werk gemaakt van een eigen lokale variant. Met steun van Don van Sambeek, de initiatiefnemer in Laarbeek. “Hij heeft ons op weg geholpen. We hanteren het Laarbeekse model, wat her en der wat op maat is gemaakt.”

Zelf de baas

De drie pakken het nu als burgerinitiatief op, en krijgen daarbij steun van Onis Welzijn in de vorm van Arie van den Boomen. Die fungeert inmiddels als projectleider. De groep hoopt met het initiatief 70-plussers in de gemeente Asten meer bewust te maken van het belang van zelfredzaamheid. “Je moet op tijd zorgen dat je zelf de baas blijft. Dat kan door actiever naar de mogelijkheden binnen je eigen netwerk te kijken”, zegt Dittner. Want dat is nodig, nu ouderen nog maar moeilijk een plekje in het verzorgingshuis krijgen toegewezen. “Je merkt heel goed dat het een individualistische maatschappij is geworden. Mensen durven niet zo snel meer wat aan elkaar te vragen. We moeten daarom weer wat meer naar elkaar omkijken.”

“De kleintjes van de voetbalclub kunnen ook wat voor ouderen doen. Het verenigingsleven kan ook een belangrijke rol spelen”, denkt Van der Steen. “We moeten de gemeenschapszin terugkrijgen, want er gaan sowieso mensen tussen wal en schip vallen, zeker in deze onzekere coronatijd.” In de komende twee jaar – want zolang duurt het project – hopen ze daarmee in ieder geval een begin te maken.

Op 25 november aanstaande wordt er afgetrapt met een bijeenkomst voor belangenorganisaties in dienstencentrum De Beiaard, onder leiding van Laarbeker Van Sambeek. “We hebben ruim 2.500 70-plussers binnen de gemeente, dus we hopen dat er veel komen. Daarbij mogen ook mensen meekomen die dichtbij staan, of dichtbij kunnen gaan staan”, aldus Van den Boomen. Daarna volgen nog zes bijeenkomsten verspreid over Asten, Heusden en Ommel. 

Ook krijgen alle 70-plussers een brief in de bus. Ze worden uitgenodigd een van de wijkbijeenkomsten bij te wonen, maar kunnen daarnaast ook kiezen voor een huisbezoek. Een groep vrijwilligers heeft daarvoor speciaal een cursus gevolgd. Er wordt dan bij mensen thuis naar het eigen netwerk, en hoe dit verder te versterken gekeken. In de komende edities van deze krant is op de gemeentepagina te vinden waar en wanneer er wijkbijeenkomsten worden gehouden. Iedereen is welkom om daaraan deel te nemen, ongeacht leeftijd of in welke wijk iemand woont.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant