De herinrichting van het Vorstermansplein kan mogelijk worden meegenomen in een integrale dorpsvisie. (Archieffoto: Hein van Bakel)
De herinrichting van het Vorstermansplein kan mogelijk worden meegenomen in een integrale dorpsvisie. (Archieffoto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

De bal ligt bij Heusden

Algemeen 610 keer gelezen

ASTEN/HEUSDEN – Er komt geen integrale dorpsvisie voor Heusden geïnitieerd door de lokale politiek. Hoewel de gemeenteraad en het college van B en W hiervoor openstaan, moet de visie vooral vanuit het dorp zélf komen. Die boodschap kregen Heusdenaren dinsdagavond mee tijdens de jaarlijkse begrotingsbehandeling. 

door Maarten Driessen

De Heusdense wond is nog altijd vers. Waar inwoners dachten een compleet nieuw dorpsplein te krijgen, maakte de gemeente vanwege financiële beperkingen noodgedwongen pas op de plaats. De beoogde herinrichting van het Vorstermansplein belandde zo op de lange baan, tot onvrede van onder meer het Dorpsoverleg Heusden.

Om het dorp toch enigszins tegemoet te komen opperden Samen voor Asten en de VVD dinsdagavond een integrale gebiedsvisie op te stellen. Daarin zou dan niet alleen het Vorstermansplein worden meegenomen, maar bijvoorbeeld ook de verkeersveiligheid specifiek aan de Voorste Heusden en in het algemeen. Daarnaast zou zo’n visie kunnen inspelen op de ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en horeca.

Op de deur kloppen

Een sympathiek idee, zo was de algemene teneur, maar het voorstel werd uiteindelijk niet ingediend. Met het vaststellen van de Toekomstagenda 2030 besloot de politiek eerder namelijk om initiatieven vanuit inwoners te stimuleren, en daarvoor biedt zo’n dorpsvisie wellicht een uitgelezen kans. “Laat het initiatief bij inwoners, zoals dat ook in Ommel is gebeurd. En natuurlijk kunnen we hier als gemeente bij ondersteunen”, aldus dorpswethouder Janine Spoor. 

Die boodschap vond gehoor bij de gemeenteraad. Jos Leenders (CDA): “Onze taak is niet om te spreken, maar om te luisteren. Goede zaak om het in Heusden van onderop te laten komen.” Ook Math Vankan (Samen voor Asten) kon dat onderschrijven, al zag hij zijn beoogde voorstel wel als een stap in de goede richting. “Het móét ook van onderaf komen. Ik denk dat ze in Heusden snel op onze deur gaan kloppen, en dat hoop ik ook.”

Kortom, alle ballen op Heusden. Met als mogelijke kanttekening: de herinrichting van het Vorstermansplein was óók een burgerinitiatief, maar de initiatiefnemers daarvan kwamen uiteindelijk van een koude kermis thuis. Is er nog motivatie om zo’n project met de gemeente aan te gaan? Wethouder Spoor hoopt van wel: “Ze hoeven niet eens te kloppen. Ze mogen gewoon binnenkomen en we zullen ze met open armen ontvangen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant