'Gewoon' Koningsdag in 2018. Dit jaar vindt het feest in alternatieve vorm plaats. (Foto: Hein van Bakel)

Koningsdag gaat niet geruisloos voorbij

vrijdag 23 april 2021 - 09:21|Maarten Driessen

ASTEN/HEUSDEN – Opnieuw kan er een streep door Koningsdag, althans, door de traditionele viering. Want zowel in Asten als in Heusden komt het lokale Oranjecomité met een alternatief programma. Komende dinsdag is het zover.

Zo kiest het Oranje Comité Asten voor een livestream waarop het programma is te volgen. Deze wordt van 13.00 uur tot 15.00 uur uitgezonden bij lokale omroep Siris, en via de eigen website en de Facebookpagina van het Oranje Comité. Zo verschijnen onder andere DJ Dirk, een warming-up van Sportstuif en een Lego-masterwedstrijd in beeld. Verder spreekt burgemeester Van Extel-Van Katwijk de kijkers toe, brengt het Sint Jorisgilde een vendelgroet en speelt harmonie St. Cecilia het Wilhelmus. Tot slot volgt er nog een optreden van Dédé Dance en diverse interactieve spellen voor kinderen, zoals bingo, een goocheltruc, ren-je-rot en een quiz voor het hele gezin. Daarbij kunnen ook prijzen worden gewonnen.
Het Oranje Comité is tevreden dat er zo toch nog een beetje Koningsdag kan worden gevierd. “Wij willen alle betrokkenen die Koningsdag Asten een warm hart toedragen en meewerken aan onze livestream hartelijk danken voor hun enthousiasme en belangeloze inzet”, aldus het comité.

'Wij willen alle betrokkenen hartelijk danken voor hun enthousiasme en belangeloze inzet'

Heel Heuze bakt Oranje
Ook in Heusden zit het Oranjecomité niet stil. Zo presenteert de organisatie ‘Heel Heuze bakt Oranje’, een taart- en cupcakewedstrijd binnen het thema Koningsdag. Daarbij wil vooral het oog ook wat. Deelnemers dienen namelijk vóór 25 april een foto van hun creatie te mailen naar info@oranjecomiteheusden.nl, de vijf taarten of cupcakes die er het lekkerst uitzien winnen een prijs.

Daarnaast kan de basisschooljeugd deelnemen aan een kleurplatenwedstrijd. Alle kinderen krijgen op school een kleurplaat, die tot 25 april kan worden ingeleverd. De tien mooiste worden beloond met een prijs. Alle winnaars worden persoonlijk geïnformeerd en voor hen wordt op Koningsdag een speciale drive-thru opgesteld. Tussen 10.30 uur en 11.30 uur kunnen ze op het Vorstermansplein hun prijs in ontvangst nemen.
En tot slot komt het comité ook nog met een gezinsfietstocht. Deze is de downloaden via de website van het comité: www.oranjecomiteheusden.nl.

Koningsspelen
De traditionele Koningsspelen zien er ook dit jaar anders uit. Organisatie Leef heeft dit keer een escaperoom uitgewerkt die op alle basisscholen in de gemeenten Asten en Someren zelfstandig met de eigen klas kan worden uitgevoerd. Van maandag tot en met vrijdag zijn deelnemende scholen bezig met hun zoektocht naar ‘de kroon van de koning’. Woensdag ging een deel van de Astense schooljeugd in sporthal De Schop al met de Koningsspelen aan de slag.

In Ommel is na overleg met de gemeente en naar aanleiding van de geldende coronamaatregelen besloten geen Koningsdag te organiseren. De aangedragen alternatieve activiteiten werden door de gemeente niet goedgekeurd.

Nederlandse vlag
Vorig jaar werd de landelijke feestdag eveneens door corona gehinderd. Ook toen waren er nauwelijks activiteiten en sowieso geen uitbundig feest. Wel wapperde op diverse plekken in Asten de Nederlandse vlag fier. Dit jaar hebben de Oranjecomités een langere voorbereidingstijd dan vorig jaar en dus is er ook meer te doen. In de hoop dat 2022 het traditionele volksfeest wél toelaat.

Gerelateerde nieuwsberichten

Frans Stienen nieuwe voorzitter Museum Klok & Peel ASTEN - Frans Stienen is per direct aangesteld als nieuwe voorzitter van Museum Klok & Peel in Asten. Hij vervangt daarmee interim-voorzitter Fokko Keun die terugtreedt. Verder is Jan van... 18 mei 2021 - 11:17
Vijf nieuwe namen Misty Fields HEUSDEN - Misty Fields presenteerde vandaag vijf nieuwe namen voor de aankomende editie in september. Het Heusdense ontdekfestival ontvangt onder meer de Canadese groep Crack Cloud en het Belgische Kapitan... 18 mei 2021 - 10:03
In beeld: extra koopzondag in Asten ASTEN - Het weer zat niet echt mee, maar dat mocht de pret niet drukken. Ondernemers in het centrum van Asten zijn vooral blij dat ze éindelijk weer klanten mogen... 17 mei 2021 - 09:14
Bijzonder muziekproject: ‘Wist dat ik dit doodeng zou vinden’ HEUSDEN – Een ‘hartverwarmend muziekproject’, in tijden van corona des te meer welkom. Daarom wordt van donderdag tot en met zondag ‘Zing Lekker Je Eigen Liedje’ online uitgezonden. Een initiatief... 12 mei 2021 - 12:16
'Corona-politie' bij extra koopzondag ASTEN - Met een extra koopzondag worden de versoepelingen van de coronamaatregelen in Asten handig benut. Komende zondag opent een deel van de winkeliers zijn toko en ook de terrassen... 12 mei 2021 - 12:14
Voormalig Ei van Ommel opnieuw op de schop ASTEN – Het is druk op het voormalig Ei van Ommel in Asten, en de komende jaren wordt het waarschijnlijk alleen maar drukker. De provincie oppert daarom enkele kortetermijnoplossingen om... 12 mei 2021 - 12:13