Nieuwe adviesraad vormt stem van de Astenaar
ASTEN – Astenaren met vragen over bijvoorbeeld werk en inkomen, onderwijs of de Wmo kunnen voortaan bij de nieuwe ‘Adviesraad Sociaal Domein’ terecht. Een groep vrijwilligers die zich met hart en ziel inzet voor meer passend beleid, en die het college van B en W gevraagd én ongevraagd van advies voorziet. “We vormen de stem van de inwoners.”
Het initiatief is de opvolger van de participatieraad, die vorig jaar december ophield te bestaan. Gemeenten zijn verplicht zo’n orgaan te faciliteren waarin inwoners over beleidsvorming binnen het sociaal domein kunnen meedenken. Een groep betrokken inwoners is hiermee aan de slag gegaan en keek samen met de gemeente naar een andere invulling van cliëntenparticipatie.
'We staan veel dichter bij de mensen, maar óók bij het college'
Zo kent Asten sinds 1 januari de Adviesraad Sociaal Domein, met enkele wezenlijke verschillen ten opzichte van de participatieraad. “We staan veel dichter bij de mensen, maar óók bij het college. Juist als het beleid gemaakt wordt hebben we al zeggenschap, en niet pas als het stuk al klaar is”, zegt Marjan van Kemenade. De adviesraad roerde zich vorig jaar zelfs al, toen Onis besloot het steunpunt mantelzorg vanwege gemeentelijke bezuinigingen te sluiten. “Dat vinden we geen juiste keuze, zeker niet in coronatijd. Daarom hebben we onze zorgen kenbaar gemaakt. We zitten erbovenop en gaan hierover later dit jaar opnieuw met de gemeente in gesprek."
Ervaringsdeskundigen
De adviesraad bestaat uit betrokken inwoners met de nodige ervaring binnen het sociaal domein. Van Kemenade spreekt daarom van ‘ervaringsdeskundigen’. Zelf behoort ze ook tot die groep: “Het proces van aankloppen bij instanties, PGB, de Wmo, ik zit er al 34 jaar in.” Verder werkte een van haar collega’s, Jeff Hol, 40 jaar binnen de jeugdzorg en Tiny Leenders was dé aanjager van het Dorpssteunpunt in Heusden. Kortom, de raad heeft al heel wat expertise binnen de gelederen. Toch mag er nog wel wat bij. “We zoeken nog iemand met een migratieachtergrond, iemand met kennis van de Participatiewet en een jongere. De adviesraad wil graag een afspiegeling van de Astense samenleving zijn. Het is onbetaald, omdat we echt onafhankelijk en dus niet in dienst van de gemeente willen zijn.” Zo bestaat de adviesraad nu naast Van Kemenade, Leenders en Tol ook uit Betsie van Mierlo, Gerard van Bussel, Gonnie van Bussel en Koene Scheepstra.
'We zoeken nog iemand met een migratieachtergrond, iemand met kennis van de Participatiewet en een jongere'
Contact opnemen
Wethouder Janine Spoor (Sociaal domein) onderstreept de meerwaarde van dit initiatief: "Ik ben blij met het enthousiasme van de mensen in de adviesraad. Zij slaan een brug tussen gemeente en inwoners en ik vind het waardevol dat we op deze manier input van onze inwoners kunnen meenemen.”
De adviesraad wil nu eerst en vooral bekendheid genereren. Zo weten Astenaren bij vragen of opmerkingen over beleidsmatige zaken waar ze terechtkunnen. Komen over een onderwerp diverse reacties binnen? Dan gaat de adviesraad aan de slag. Meer informatie is te vinden op: www.adviesraadsociaaldomeinasten.nl.