Honderden arbeidsmigranten mogelijk op straat
ASTEN/OMMEL – Zo’n 500 arbeidsmigranten plotsklaps op straat, het kan binnenkort zomaar gebeuren. De Oostappen Groep overweegt namelijk alle buitenlandse werknemers van recreatiepark Prinsenmeer in Ommel te verwijderen. Het is het volgende hoofdstuk in een stevig conflict met de gemeente Asten.
Veel hangt af van het oordeel van de Raad van State (RvS). Die boog zich recent over een voorlopige voorziening aangevraagd door Marcel Senders, de jurist van de Oostappen Groep. Daarin verzoekt Senders de dwangsommen opgelegd door de gemeente op te schorten tot ná de inhoudelijke behandeling en uitspraak in de bodemprocedure die momenteel bij de RvS loopt. De Oostappen Groep en de gemeente staan namelijk lijnrecht tegenover elkaar. Eerstgenoemde gaat voor een vergunning voor 384 arbeidsmigranten op Prinsenmeer, maar de gemeente wil alle buitenlandse werkers inmiddels van het park verwijderd hebben. Jarenlang werd de huisvesting gedoogd maar inmiddels is dat niet meer het geval, en dus dreigt de gemeente met dwangsommen die kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro.
En dat wordt ook eigenaar Peter Gillis te gortig. “We wachten nu op de uitspraak maar als deze negatief is, dan stop ik ermee”, aldus Gillis, doelend op het verwijderen van de arbeidsmigranten. Gillis heeft contact met werkgevers en uitzendbureaus. “Zij zijn erop voorbereid dat ze wegmoeten, daar houden ze al rekening mee.” Volgens jurist Senders kan het conflict verstrekkende gevolgen hebben. De Oostappen Groep zou bij een negatieve uitkomst op geen enkele manier meer met de gemeente willen samenwerken. “Samenwerking met een onbetrouwbare partner, daar moet je niet aan beginnen. En we zijn inmiddels van mening dat het zittende gemeentebestuur hoogst onbetrouwbaar is.”
Nadat deze krant met Gillis en Senders sprak, kwam de RvS woensdag ineens al met de uitspraak: de dwangsommen blijven voorlopig gewoon overeind. Momenteel is nog onduidelijk wat daarvan de gevolgen zijn.
Maatschappelijk belang
De gemeente gaat desgevraagd niet in op het mogelijk verwijderen van honderden arbeidsmigranten tegelijk. Wel onderschrijft wethouder Janine Spoor (Prinsenmeer) het maatschappelijk belang van kwalitatieve huisvesting voor deze doelgroep. "Op Prinsenmeer worden al jaren illegaal arbeidsmigranten gehuisvest. Onze gemeente heeft jaren geleden al eisen gesteld aan het huisvesten en hieraan wordt niet voldaan. We treden hier dus op, zoals we ook bij andere overtreders zouden doen", aldus Spoor. Volgens haar kiest de Oostappen Groep er zelf voor om de overtredingen voort te zetten. "Het optreden van de gemeente is dan ook gericht op dit grote maatschappelijke belang."