In de nieuwe wijk Loverbosch in Asten wordt nog volop gebouwd. (Foto: Joyce van Dijk)

‘Versnellingsagenda’ moet woningbouw vlot trekken

vrijdag 19 februari 2021 - 09:21|Maarten Driessen

ASTEN – Het is alle hens aan dek in Asten. De gemeente vreest dat als het nu niet ingrijpt, het verschil tussen vraag en aanbod op de woningmarkt alleen maar groter wordt. Met name starters, eenpersoonshuishoudens en senioren worden daarvan de dupe. Het bouwtempo moet dus in rap tempo omhoog, en daarvoor presenteert het college van B en W een speciale ‘versnellingsagenda’.

Het is niet dat er in Asten helemaal niets gebeurt. Nieuwbouwwijk Loverbosch in Asten, het ontwikkelingsplan ‘Heusden-Oost’ en meest recent de goedkeuring voor 29 huizen in Ommel, ook in deze gemeente wordt kortom volop gebouwd. Maar het is allemaal niet genoeg, zo constateert het college van B en W. Het aanbod blijft achter bij de vraag en als daar niet op wordt geanticipeerd, wordt het gat alleen maar groter. Doelgroepen zoals starters, eenpersoonshuishouden en senioren hebben momenteel de meeste moeite om aan een woning te komen. Naar verwachting worden de problemen voor hen zodoende het grootst. En dat geldt tevens voor de zelfbouwers.

Daarom komt het college nu met een speciale ‘versnellingsagenda’. ‘Om deze problemen aan te pakken en het bouwtempo in de gemeente hoog te houden, willen we de woningbouw versnellen. Dit doen we door nadrukkelijk de regie te pakken en versneld twee woningbouwplannen in ontwikkeling te nemen’, schrijft het college in een voorstel aan de raad.

Die plannen betreffen Loverbosch fase 3 en Heusden-Oost fase 3. In Loverbosch is nog ruimte voor zo’n 250 huizen, maar het college vindt dat aantal te groot om in één keer te ontwikkelen. Daarom wordt gestart met een procedure voor 100 tot 150 woningen. Verloopt alles volgens plan, dan kan daar vanaf 2023 worden gebouwd. Verderop in Heusden-Oost gaat het vervolgens om nog eens 60 woningen, waarmee het college al volgend jaar hoopt te kunnen beginnen.

Sociale huur
‘De agenda is niet alleen gericht op het verhogen van de woningbouwproductie. Sterker nog: we hebben de agenda juist geïnitieerd omdat we signaleren dat een aantal doelgroepen geen of onvoldoende kansen krijgt op de woningmarkt. Voldoende bouwen voor deze doelgroepen is hét belangrijkste doel van de versnellingsagenda’, aldus het college.

Zo moet er een ‘gezonde mix’ komen tussen huur- en koopwoningen en het college wil actief sturen op bouwen voor de meest urgente doelgroepen. Daarnaast dient voortaan minimaal 25 procent van de te bouwen woningen uit sociale huur te bestaan. De politiek bespreekt de plannen van het college volgende week in commissieverband, om in de periode daarna een definitieve beslissing te nemen.

Harde cijfers laten zien dat Asten inderdaad flink achterloopt. In de periode 2014-2020 hadden er in de gemeente 575 woningen bij moeten komen – aldus de provinciale woningbouwprognose – maar daarvan werden er slechts 237 gerealiseerd.

Boven verwachting
Gaandeweg heeft de provincie de verwachtingen daarom getemperd. Zo moesten er van 2017 tot 2020 170 huizen uit de grond worden gestampt, maar ook de bijgestelde doelstelling bleek onhaalbaar. De teller stokte wederom op slechts 131 woningen.

Maar vorig jaar ging het ineens rap. Asten noteerde toen in één jaar maar liefst 158 nieuwe woningen. Ook voor de provincie, die op 50 huizen rekende, was dat ver boven de verwachting. ‘In 2021 verwachten we eveneens meer woningen te gaan realiseren dan geprognosticeerd. Daarmee realiseren we een broodnodige inhaalslag voor wat betreft de woningbouwproductie’, is het college optimistisch. Een mooie start maar zoals gezegd: er is nog veel meer werk aan de winkel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Frans Stienen nieuwe voorzitter Museum Klok & Peel ASTEN - Frans Stienen is per direct aangesteld als nieuwe voorzitter van Museum Klok & Peel in Asten. Hij vervangt daarmee interim-voorzitter Fokko Keun die terugtreedt. Verder is Jan van... 18 mei 2021 - 11:17
Vijf nieuwe namen Misty Fields HEUSDEN - Misty Fields presenteerde vandaag vijf nieuwe namen voor de aankomende editie in september. Het Heusdense ontdekfestival ontvangt onder meer de Canadese groep Crack Cloud en het Belgische Kapitan... 18 mei 2021 - 10:03
In beeld: extra koopzondag in Asten ASTEN - Het weer zat niet echt mee, maar dat mocht de pret niet drukken. Ondernemers in het centrum van Asten zijn vooral blij dat ze éindelijk weer klanten mogen... 17 mei 2021 - 09:14
Bijzonder muziekproject: ‘Wist dat ik dit doodeng zou vinden’ HEUSDEN – Een ‘hartverwarmend muziekproject’, in tijden van corona des te meer welkom. Daarom wordt van donderdag tot en met zondag ‘Zing Lekker Je Eigen Liedje’ online uitgezonden. Een initiatief... 12 mei 2021 - 12:16
'Corona-politie' bij extra koopzondag ASTEN - Met een extra koopzondag worden de versoepelingen van de coronamaatregelen in Asten handig benut. Komende zondag opent een deel van de winkeliers zijn toko en ook de terrassen... 12 mei 2021 - 12:14
Voormalig Ei van Ommel opnieuw op de schop ASTEN – Het is druk op het voormalig Ei van Ommel in Asten, en de komende jaren wordt het waarschijnlijk alleen maar drukker. De provincie oppert daarom enkele kortetermijnoplossingen om... 12 mei 2021 - 12:13