In de nieuwe wijk Loverbosch in Asten wordt nog volop gebouwd. (Foto: Joyce van Dijk)

‘Versnellingsagenda’ moet woningbouw vlot trekken

vrijdag 19 februari 2021 - 09:21|Maarten Driessen

ASTEN – Het is alle hens aan dek in Asten. De gemeente vreest dat als het nu niet ingrijpt, het verschil tussen vraag en aanbod op de woningmarkt alleen maar groter wordt. Met name starters, eenpersoonshuishoudens en senioren worden daarvan de dupe. Het bouwtempo moet dus in rap tempo omhoog, en daarvoor presenteert het college van B en W een speciale ‘versnellingsagenda’.

Het is niet dat er in Asten helemaal niets gebeurt. Nieuwbouwwijk Loverbosch in Asten, het ontwikkelingsplan ‘Heusden-Oost’ en meest recent de goedkeuring voor 29 huizen in Ommel, ook in deze gemeente wordt kortom volop gebouwd. Maar het is allemaal niet genoeg, zo constateert het college van B en W. Het aanbod blijft achter bij de vraag en als daar niet op wordt geanticipeerd, wordt het gat alleen maar groter. Doelgroepen zoals starters, eenpersoonshuishouden en senioren hebben momenteel de meeste moeite om aan een woning te komen. Naar verwachting worden de problemen voor hen zodoende het grootst. En dat geldt tevens voor de zelfbouwers.

Daarom komt het college nu met een speciale ‘versnellingsagenda’. ‘Om deze problemen aan te pakken en het bouwtempo in de gemeente hoog te houden, willen we de woningbouw versnellen. Dit doen we door nadrukkelijk de regie te pakken en versneld twee woningbouwplannen in ontwikkeling te nemen’, schrijft het college in een voorstel aan de raad.

Die plannen betreffen Loverbosch fase 3 en Heusden-Oost fase 3. In Loverbosch is nog ruimte voor zo’n 250 huizen, maar het college vindt dat aantal te groot om in één keer te ontwikkelen. Daarom wordt gestart met een procedure voor 100 tot 150 woningen. Verloopt alles volgens plan, dan kan daar vanaf 2023 worden gebouwd. Verderop in Heusden-Oost gaat het vervolgens om nog eens 60 woningen, waarmee het college al volgend jaar hoopt te kunnen beginnen.

Sociale huur
‘De agenda is niet alleen gericht op het verhogen van de woningbouwproductie. Sterker nog: we hebben de agenda juist geïnitieerd omdat we signaleren dat een aantal doelgroepen geen of onvoldoende kansen krijgt op de woningmarkt. Voldoende bouwen voor deze doelgroepen is hét belangrijkste doel van de versnellingsagenda’, aldus het college.

Zo moet er een ‘gezonde mix’ komen tussen huur- en koopwoningen en het college wil actief sturen op bouwen voor de meest urgente doelgroepen. Daarnaast dient voortaan minimaal 25 procent van de te bouwen woningen uit sociale huur te bestaan. De politiek bespreekt de plannen van het college volgende week in commissieverband, om in de periode daarna een definitieve beslissing te nemen.

Harde cijfers laten zien dat Asten inderdaad flink achterloopt. In de periode 2014-2020 hadden er in de gemeente 575 woningen bij moeten komen – aldus de provinciale woningbouwprognose – maar daarvan werden er slechts 237 gerealiseerd.

Boven verwachting
Gaandeweg heeft de provincie de verwachtingen daarom getemperd. Zo moesten er van 2017 tot 2020 170 huizen uit de grond worden gestampt, maar ook de bijgestelde doelstelling bleek onhaalbaar. De teller stokte wederom op slechts 131 woningen.

Maar vorig jaar ging het ineens rap. Asten noteerde toen in één jaar maar liefst 158 nieuwe woningen. Ook voor de provincie, die op 50 huizen rekende, was dat ver boven de verwachting. ‘In 2021 verwachten we eveneens meer woningen te gaan realiseren dan geprognosticeerd. Daarmee realiseren we een broodnodige inhaalslag voor wat betreft de woningbouwproductie’, is het college optimistisch. Een mooie start maar zoals gezegd: er is nog veel meer werk aan de winkel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opinie: Valt er nog iets te kiezen in Asten? Met de fusie van Leefbaar Asten en D66/Hart voor Asten wordt de oppositie in Asten erg klein. Té klein, vinden Sandu Niessen en Annemie Urlings van de PGA. Oppositiepartijen zijn... 26 februari 2021 - 09:52
Den Haag: 'Nog maar één arbeidsmigrant per kamer' REGIO – Eén arbeidsmigrant per kamer en minimaal 15 vierkante meter leefruimte. De Tweede Kamer onderschrijft die maatregel van de commissie Roemer, als onderdeel van een pakket om de woon-... 26 februari 2021 - 09:48
NWC maakt melding van 'vreemde e-mails' ASTEN - Voetbalvereniging NWC Asten heeft de politie ingelicht over enkele 'vreemde e-mails' die rondgaan, zo schrijft de club op de eigen website. Daarin zouden de namen van bestuursleden en... 26 februari 2021 - 09:39
'Bind strijd aan met opkopers woningen' ASTEN - De versnellingsagenda om de woningbouw vlot te trekken kan bij de lokale politiek op brede waardering rekenen. Alle partijen onderschrijven het belang van voldoende woonaanbod en doorgroeimogelijkheden voor... 26 februari 2021 - 09:37
Gemeentebestuur ziet niets in ambitieuze hotelplannen ASTEN/OMMEL – De Oostappen Groep wil miljoenen investeren in een groot hotel pal naast de A67. Al zo’n twee jaar werken Peter Gillis en consorten aan de ambitieuze plannen aangrenzend... 26 februari 2021 - 09:09
Prikken van start in de kerk in Asten ASTEN - Het vaccinatieprogramma begint in Asten op een bijzondere locatie: de Heilige Maria Presentantiekerk. Pastoor Steijaert heeft toestemming gegeven om daar vanaf vrijdag de eerste prikken te zetten. Als... 22 februari 2021 - 10:01