Ook Een Aarde hard geraakt door corona
ASTEN – Met een webshop wist Een Aarde de schade tijdens de eerste lockdown nog enigszins te beperken, maar ook bij de Astense stichting hakt de coronacrisis er stevig in. Zo kon er afgelopen jaar bijna een ton minder aan goede doelen worden geschonken. Dat blijkt uit de nieuwste jaarcijfers van Een Aarde.
Stichting Een Aarde moet het naast giften vooral ook van inkomsten uit activiteiten én de kringloopwinkel hebben. Maar het pand aan de Molenakkers in Asten bleef vorig jaar ruim vier maanden noodgedwongen gesloten (zoals ook nu weer het geval is). Daarnaast werden evenementen zoals de jaarlijkse vlooienmarkt eveneens noodgedwongen geannuleerd. “Het was ook voor ons natuurlijk een heel lastig en vervelend jaar”, verzucht bestuurslid Ton Hendrix. In vergelijking met andere jaren kon er in 2020 ongeveer een ton minder aan goede doelen verspreid over de wereld worden geschonken. “En dat is veel! Zo zie je dat een relatief kleinschalige kringloopwinkel ook fors door corona wordt geraakt, en belangrijker, dat we veel minder hebben kunnen bijdragen aan projecten, die nog steeds veel hulp nodig hebben.”
'Het was ook voor ons natuurlijk een heel lastig en vervelend jaar'
In juni lanceerde Een Aarde een eigen webshop, om zo toch nog wat inkomsten te genereren. En met succes, al kon de omzet niet tippen aan die van de fysieke winkel. Daarbij bleek de webshop een behoorlijk arbeidsintensieve operatie, derhalve werd deze weer gesloten toen de fysieke winkel opnieuw open mocht. Momenteel zit Een Aarde helemaal op slot. De stichting hoopt de fysieke winkel zo snel als mogelijk weer open te mogen gooien.
Voedselvelden
In 2020 werd in totaal ruim 150.000 euro opgehaald. Ter vergelijking: in 2019 was dat nog ruim 280.000 euro. Logischerwijs hebben die cijfers invloed op het door Een Aarde uitgekeerde bedrag. Zo ging er in 2019 167.000 euro naar goede doelen, afgelopen jaar was dat ‘slechts' 72.349 euro.
Desalniettemin konden er toch weer een aantal organisaties met een donatie worden verblijd. Met als meest in het oog springend het project van Tineke Schuitemaker, die 8.000 euro kreeg voor de bouw van een tiental tuinkassen in Bosnië en Herzegovina. Deze zijn ter beschikking gesteld aan vrouwen die eerder slachtoffer waren van oorlogsgeweld en seksueel misbruik.
Zo gingen er ook bedragen naar pater Xavier (1.000 euro) voor een watervoorziening in India, naar Paul Cuijpers (4.500 euro) voor voedselvelden in Kameroen en naar Adriaan van de Velden (2.625 euro) voor onderwijs aan straatkinderen en salarissen voor leerkrachten in Colombia. Ook gingen er donaties naar projecten in Kenia, Nicaragua, Niger, Oeganda, Roemenië, Sri Lanka én Nederland.