Rechtbank schrapt Damoclesbesluit in voordeel Ommels echtpaar
ASTEN/OMMEL – Voormalig burgemeester Hubert Vos had de loodsen van een Ommels echtpaar niet mogen verzegelen, zo oordeelde de rechtbank eerder deze week. Vos wist onvoldoende hard te maken dat het echtpaar zijn controlerende taak als verhuurder heeft verzaakt. Eerder werden in de loodsen goederen aangetroffen die vermoedelijk voor de hennepteelt waren bestemd.
Op 19 maart 2019 hield het Peelland Interventie Team (PIT) een controleactie op het perceel aan de Diesdonkerweg, waar het echtpaar aan diverse partijen loodsen verhuurde. Binnen in die loodsen werden goederen zoals schakelkasten, bloempotten, groeimiddel en afzuigapparaten aangetroffen. Ook de rechtbank vermoedt dat deze voor de grootschalige en professionele hennepkwekerij waren bestemd, al zag het Openbaar Ministerie te weinig bewijs voor een zaak tegen de huurders van een van de twee loodsen. Die werd eerder dan ook al geseponeerd.
Het oordeel moet worden vernietigd en er moet een nieuw besluit worden genomen
Damoclesbeleid
Op basis van de PIT-rapportage besloot toenmalig burgemeester Vos de betreffende loodsen voor zes maanden te sluiten. Dit als uitvloeisel van het Damoclesbeleid, dat burgemeesters handvatten biedt om locaties waar verdovende middelen aanwezig zijn, worden verkocht of worden geproduceerd tijdelijk te vergrendelen. Volgens Vos had het echtpaar kunnen weten of op zijn minst ernstig kunnen vermoeden dat er in de loodsen strafbare voorbereidingshandelingen voor de hennepteelt plaatsvonden.
Het echtpaar diende daartegen een bezwaar in bij de gemeentelijke bezwarencommissie, en die stelde hen in het gelijk. Volgens de commissie was Vos niet bevoegd om de loodsen te sluiten omdat niet is gebleken dat de goederen inderdáád een criminele bestemming hadden. Vos legde dat advies echter terzijde en bleef bij zijn besluit.
Eerherstel
Daarop toog het echtpaar naar de rechtbank in de hoop op eerherstel. Het vermoeden dat ze direct of indirect bij drugshandel waren betrokken, ging hen bepaald niet in de koude kleren zitten. Want ze controleerden de loodsen toch wekelijks en constateerden daarbij niets verdachts. Al zette Vos daartegenover dat de dochter van het echtpaar enkele weken voor de controleactie een wietlucht had geroken. ‘Onvoldoende waakzaam', aldus Vos.
Maar volgens de rechtbank heeft Vos dat onvoldoende gemotiveerd, waardoor eveneens onvoldoende is aangetoond dat hij bevoegd was om de loodsen te sluiten. Het oordeel moet daarom worden vernietigd en er moet een nieuw besluit worden genomen. Vos zelf is inmiddels met pensioen, en daarom zal die taak bij zijn opvolger Anke van Extel-van Katwijk komen te liggen. Een gemeentewoordvoerder laat in een reactie weten dat de uitspraak nog moet worden bestudeerd. "We lopen daarom niet vooruit op mogelijke vervolgstappen.”