Coronasteun voor culturele sector: 'Noodzaak is groot'
REGIO – De provincie stelt 7 ton beschikbaar voor middelgrote culturele instellingen buiten de vijf grote Brabantse steden. De subsidie moet eraan bijdragen dat deze hotspots de coronacrisis overleven. Lokaal leveren ook gemeenten een bijdrage.
In oktober vorig jaar waren eerst negentien grote culturele instellingen binnen de provincie aan de beurt. Gedeputeerde Staten (GS) hadden daar toen 1,3 miljoen euro voor over. Maar de problemen spelen binnen de sector breed, en dus volgt er nu een nieuwe subsidieronde. Dit keer wordt er zeven ton verdeeld over de middelgrote instellingen búiten de vijf grote steden. Daarmee heeft GS de vorig jaar gereserveerde pot van in totaal 2 miljoen euro voor ‘vitale Brabantse regionale culturele infrastructuur’ ten volste benut.
'Met deze uitvraag proberen we een nog beter beeld te krijgen van de huidige situatie'
Gedeputeerde Wil van Pinxteren van Cultuur: “Door de coronacrisis is voor een flink aantal Brabantse theaters de noodzaak van provinciale steun groot. Voor de middelgrote Brabantse theaters stellen we nu de resterend 7 ton op korte termijn beschikbaar via een subsidieregeling. Dat komt neer op ruim 50.000 euro per theater.”
Behoud van banen
De gelden maken onderdeel uit van een breed provinciaal pakket aan maatregelen ter ondersteuning tijdens de coronacrisis. De coördinatie daarvan ligt in handen van gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. “Deze maatregelen zorgen voor behoud van banen bij de betrokken instellingen en hun toeleveranciers, niet alleen op de korte maar ook op de langere termijn. Zo zorgen we ervoor dat Brabant sterker uit de crisis komt”, aldus Van Gruijthuijsen.
Lokaal
Ook het Rijk komt over de brug, met gelden voor ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur. Zo kunnen Astense organisaties met een cultureel belang en zonder winstoogmerk een aanvraag indienen bij de gemeente, het Rijk verdeelt de gelden namelijk via het Gemeentefonds. Een ‘cultureel belang’ wordt breed gezien: naast theaters, musea en festivals komt bijvoorbeeld ook de scouting in aanmerking. De aanvrager moet daarbij kunnen aantonen zelf ook al het een en ander te hebben ondernomen, zowel financieel als inhoudelijk. Ook moet inzichtelijk worden gemaakt hoe groot de coronaschade precies is. Na 19 februari worden alle aanvragen beoordeeld, en aan de hand daarvan wordt het beschikbare budget ingezet. De gemeente neemt uiterlijk zes weken na de 19e een besluit.
Beter beeld
Op de gemeentepagina elders in deze krant worden culturele organisaties uit de gemeente Asten opgeroepen zich te melden. "Op basis van het aantal binnengekomen aanvragen en de beoordeling hiervan, besluit het college van B en W hoeveel compensatie de desbetreffende organisaties gaan ontvangen”, reageert een gemeentewoordvoerder.
Het schept tevens meer duidelijkheid over hoe de vlag er in Asten momenteel bijhangt, al laat zich dat deels wel raden. "Alle organisaties in de gemeente merken in grote of minder grote mate de gevolgen van de coronacrisis, ook de culturele sector. Met deze uitvraag proberen we een nog beter beeld te krijgen van de huidige situatie.”
Zo is inmiddels bekend dat Museum Klok & Peel vorig jaar ongeveer 60.000 euro aan inkomsten is misgelopen.