'Import-Ommelnaar' Jan Smeets heeft de advocatuur achter zich gelaten.

Ommels advocaat is honderden ervaringen rijker

vrijdag 15 januari 2021 - 11:13|Maarten Driessen

OMMEL – Jan Smeets, misschien wel Astens bekendste strafpleiter, gaat met pensioen. De ‘import-Ommelnaar’ blikt terug op een enerverende carrière vol uiteenlopende zaken. Van vechtscheidingen en misbruik tot de verdeling van iemands as. “Er moeten emoties spelen, dan vind ik het boeiend.”

Net 65 geworden trekt Smeets de deuren van zijn advocatenkantoor definitief achter zich dicht. Of hoewel, met een kantoor aan huis gaan die vanzelf weer open, maar voortaan gaat er een andere functie achter schuil. Een wandeling naar Santiago de Compostella bracht een en ander in een stroomversnelling. “Dat beviel zó goed. Hier wil ik meer tijd voor vrijmaken. Nu ik met pensioen ben, wil ik ook van Ommel naar Rome lopen”, zegt Smeets, die zijn plannen vanwege het coronavirus nog een tijdje zal moeten uitstellen.
Voorheen dacht de geboren Weertenaar tot aan zijn dood in de advocatuur te blijven, maar naarmate de jaren verstreken namen nieuwe wensen de overhand. Meer tijd voor kinderen en kleinkind, meer tijd voor vrijwilligerswerk. Maar daarover later meer.

'Je ontmoet mensen die je in je eigen familie- en kennissenkring niet tegenkomt'

Eerst terug naar de carrière die hem definitief over de provinciegrens trok. Na een studie Rechten en Sociologie zette Smeets zijn eerste stappen bij MKB Limburg, als jurist gevestigd in Venlo. Maar, een jurist mag in beginsel niet procederen bij de rechter. “Dan moest je die zaak overdragen aan een advocaat. Maar als je A zegt wil je het volledige proces ook afronden. Daarom ben ik na vijf jaar naar de advocatuur overgestapt.” Zo werd hij in 1987 beëdigd en ging hij in loondienst bij een advocatenkantoor. Al snel ontdekte Smeets echter dat hij op eigen benen wilde staan en daarom hield hij na drie jaar een marktverkenning in de regio. “Om te kijken waar ik mijn boterham kon verdienen. In Someren was toen maar één advocaat en in Asten geen. Daarom ben ik naar Someren gegaan, vanuit daar gericht op de Peel.” Een kantoor aan huis bleek echter toen niet mogelijk, en dus trok het gezin Smeets naar het nabijgelegen Ommel.

Zo startte een enerverende loopbaan met hele diverse zaken. In de beginperiode was Smeets van alle markten thuis, toen nog gebruikelijk binnen de advocatuur, maar later specialiseerde hij zich in het straf-, arbeids- en familierecht. “Het moet om geld gaan en er moeten emoties spelen, dan vind ik het boeiend. Het strafrecht is ook een hele leuke tak van sport, je ontmoet mensen die je in je eigen familie- en kennissenkring niet tegenkomt. Dat is de charme van het vak: hele gevarieerde cliënten en zaken. Van bijstandsmoeders tot iemand die in de Quote 500 stond.”

Bedreigingen
Een aantal zaken is blijvend op zijn netvlies gebrand. “Een jonge vader die zijn kind zodanig mishandelde dat hij voor het leven gehandicapt zou blijven. Ik was zelf net vader, het raakte me emotioneel enorm. Het is de enige keer dat ik me heb teruggetrokken.” Een andere keer beëindigde zijn cliënt de samenwerking. De man was verdachte in een verkrachtingszaak, maar hij ontkende. “Hij vroeg me bij de vrouw een verklaring af te nemen dat de seks vrijwillig had plaatsgevonden. Dat kan ik als advocaat niet doen en dat deed ik dus ook niet.” Af en toe leidden zo’n discussies tot bedreigingen. “Dat is een paar keer gebeurd. De laatste jaren had ik kantoor aan huis. Ik kreeg dan te horen: ‘We weten je te vinden.’ Met mijn vrouw en kinderen hier vond ik dat geen prettig idee.”

De zaak die hem het meest is bijgebleven is echter van heel andere aard. Een jonge man maakte een einde aan zijn leven, zijn moeder en vriendin raakte in conflict over wie zijn as zou krijgen. Smeets behartigde de zaak van de moeder. “De vriendin had de man levenloos hangend aan een touw aangetroffen. Maar ze belde niet naar het alarmnummer, zoals je zou verwachten, maar tikte op Google de woorden ‘erfenis’ en ‘zelfmoord’ in. Dat konden we bewijzen. Het was een van de redenen waarom ook de rechtbank zei: de as gaat in ieder geval niet naar haar.”

'Ik zeg dan: sla elkaar de hersens in, maar hou je kinderen erbuiten'

Vechtscheidingen
Ook vele echtscheidingen passeerden de revue, al merkte Smeets dat het steeds vaker vechtscheidingen werden. “Ik heb honderden echtscheidingen gedaan. Ik zat in het kerkbestuur hier in Ommel en zei ik weleens tegen de pastoor: ‘’U sluit huwelijken en ik ontbind ze’”, glimlacht Smeets. “Voorheen was zo’n twintig procent daarvan een vechtscheiding, maar dat wordt helaas steeds meer. Vaak echt jonge mensen met jonge kinderen, die pas kort zijn getrouwd. Ik maak me ongerust over die ruzies. In mijn archief staan tientallen dossiers waarin kinderen voor het leven zijn beschadigd omdat de ouders vechten. Ik zeg dan: sla elkaar de hersens in, maar hou je kinderen erbuiten.”

Toekomst
Voortaan moet die boodschap echter van een andere advocaat komen. Smeets richt zich inmiddels op een nieuwe fase in zijn leven. Die wandeltochten dus, maar ook zijn taken als vrijwilliger. Zo zorgde Smeets als penningmeester van de Stichting Vrienden van Hof van Bluyssen mede voor een duofiets voor de bewoners van het woonzorgcentrum in Asten. “Elke week ga ik nu met enkele bewoners fietsen. Ik heb daar al meer complimentjes gekregen dan in bijna 40 jaar juridisch werk. Mensen zijn je erg dankbaar.” Verder blijft hij als vrijwilliger actief voor Onis Welzijn, waar hij asielzoekers begeleidt bij hun integratie, en blijft hij zich vanuit de cliëntenraad inzetten voor het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.

Dat blijft hij vanuit Ommel doen. Zijn pensioen vormt geen reden om terug te keren naar de provincie van zijn geboorte. “We blijven in Ommel, hier voelen we ons thuis.” Smeets lacht: “In 2000 ben ik hier tot prins carnaval gekozen. Dat toont toch wel aan dat je geaccepteerd bent in het dorp.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Opinie: Valt er nog iets te kiezen in Asten? Met de fusie van Leefbaar Asten en D66/Hart voor Asten wordt de oppositie in Asten erg klein. Té klein, vinden Sandu Niessen en Annemie Urlings van de PGA. Oppositiepartijen zijn... 26 februari 2021 - 09:52
Den Haag: 'Nog maar één arbeidsmigrant per kamer' REGIO – Eén arbeidsmigrant per kamer en minimaal 15 vierkante meter leefruimte. De Tweede Kamer onderschrijft die maatregel van de commissie Roemer, als onderdeel van een pakket om de woon-... 26 februari 2021 - 09:48
NWC maakt melding van 'vreemde e-mails' ASTEN - Voetbalvereniging NWC Asten heeft de politie ingelicht over enkele 'vreemde e-mails' die rondgaan, zo schrijft de club op de eigen website. Daarin zouden de namen van bestuursleden en... 26 februari 2021 - 09:39
'Bind strijd aan met opkopers woningen' ASTEN - De versnellingsagenda om de woningbouw vlot te trekken kan bij de lokale politiek op brede waardering rekenen. Alle partijen onderschrijven het belang van voldoende woonaanbod en doorgroeimogelijkheden voor... 26 februari 2021 - 09:37
Gemeentebestuur ziet niets in ambitieuze hotelplannen ASTEN/OMMEL – De Oostappen Groep wil miljoenen investeren in een groot hotel pal naast de A67. Al zo’n twee jaar werken Peter Gillis en consorten aan de ambitieuze plannen aangrenzend... 26 februari 2021 - 09:09
Prikken van start in de kerk in Asten ASTEN - Het vaccinatieprogramma begint in Asten op een bijzondere locatie: de Heilige Maria Presentantiekerk. Pastoor Steijaert heeft toestemming gegeven om daar vanaf vrijdag de eerste prikken te zetten. Als... 22 februari 2021 - 10:01