Natuurlijke bestrijding processierupsen
ASTEN – Gespecialiseerde bedrijven kunnen het soms al niet meer bijbenen, en dus wordt de hulp van vogels ingeschakeld. Vorige week werd gestart met de plaatsing van een honderdtal nestkastjes in de Schietbaanse bossen aan de Dijkstraat in Asten, om zo de processierups te bestrijden. Eerder al werd in buurgemeente Someren met succes een soortgelijk project gedraaid.
Uiteindelijk viel het dit keer mee, maar de strijd tegen de processierups vorig jaar ligt nog vers in het geheugen. Door het hele land zorgden de brandende haartjes van de rups voor veel overlast. Alle diertjes bestrijden bleek onmogelijk, daarvoor waren het er simpelweg te veel. Preventief bestrijden wordt daarom als essentieel gezien en natuurlijke vrienden zijn daarbij welkom. Dat zijn de vogels, die in de rups een welkome lekkernij ziet. Daarom dat Theo Jeukens en Piet van der Zanden vorig jaar in samenspraak met de gemeente Someren een project zijn gestart, waarbij 180 nestkastjes voor verschillende vogelsoorten werden geplaatst. Dit jaar waren deze voor zeventig procent bewoond door broedende vogels. De initiatiefnemers rekenen erop dat ieder ‘gezinnetje’ dagelijks zo’n 600 rupsen verslindt, waardoor de kastjes in totaal goed zijn voor iedere dag zo’n 60.000 bestreden rupsen.
Wetenschappelijk onderzoek
Die cijfers lieten zich ook in de praktijk gelden. In de omgeving van de kastjes had men nog maar nauwelijks last van de jeukende processierups. Daarom werd contact gezocht met de gemeente Asten om ook hier een soortgelijk project te draaien. Daarbij werd gekozen voor de Schietbaanse bossen aan de Dijkstraat. De honderdtal kastjes die daar vorige week donderdag werden geplaatst, zijn bedoeld voor soorten zoals de kool-, pimpel- en zwarte mees, en de gekraagde roodstaart, ringmus en de spreeuw. De gemeente zal het benodigde voer financieren, Theo van de Mortel zorgt dat de kastjes tijdig worden bijgevuld. Tevens start Van de Mortel als ornitholoog zijnde met een wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten. Het verslag na ieder broedseizoen is te vinden op de website van Van de Mortel: www.theovandemortel5.nl.