Dossier Prinsenmeer in nieuwe politieke handen
ASTEN – Sinds vorige week donderdag is niet Henk van Moorsel, maar collega-wethouder Janine Spoor verantwoordelijk voor het dossier Prinsenmeer. Volgens het college van B en W om ‘de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen’. Maar wat is er dan precies aan de hand? Daar mag de burger naar gissen, tenminste, als het aan het college ligt. Fractievoorzitter van Algemeen Belang Paul Bakens geeft namelijk wél tekst en uitleg.
In een kort en cryptisch persbericht werd de portefeuillewisseling donderdagochtend wereldkundig gemaakt. Wethouder Henk van Moorsel staat het dossier Prinsenmeer af aan collega Janine Spoor, en krijgt daarvoor in de plaats de portefeuille ‘Accommodaties en maatschappelijke voorzieningen’. Een persbericht dat meer vragen oproept dan het beantwoordt, maar verzoeken tot meer openheid worden steevast afgewezen. Het blijft bij de toelichting: ‘De reden is gelegen in het feit dat wethouder Van Moorsel, mede gelet op de momenteel lopende juridische procedures, iedere mogelijke schijn van belangenverstrengeling als wethouder in dit dossier wil voorkomen.’
‘Zo krijg je ook geen scheve gezichten’
En dus werd er de afgelopen week al volop gespeculeerd in het Astense. De gemeente is momenteel tenslotte met Prinsenmeer in conflict over de huisvesting van arbeidsmigranten op het Ommelse recreatiepark. Tevens loopt er al geruime tijd een onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) naar de overkoepelende Oostappen Groep. In dat kader vond in mei vorig jaar een grootschalige controleactie plaats, waarbij naast diverse vakantieparken ook het hoofdkantoor van de Oostappen Groep in Asten werd doorzocht. De Fiod moet zijn eventuele bevindingen nog presenteren.
Eigen verzoek
De geheimzinnigheid van het college over de portefeuillewisseling is fractievoorzitter van Algemeen Belang Paul Bakens echter een doorn in het oog. Daarom dat Bakens bereid is een en ander te duiden. Volgens hem heeft partijgenoot Van Moorsel zelf om een wijziging van zijn takenpakket gevraagd, mede vanwege de rol van Frans van Helmond, die het fractievoorzitterschap van Algemeen Belang begin dit jaar verruilde voor een baan bij de Oostappen Groep. “Vanwege die functie was het een goede keuze van Frans om te stoppen. Dat behoor je dan ook te doen doen”, vindt Bakens. Wél bleef Van Helmond aan als secretaris, maar op verzoek van de partij is hij ook daar onlangs mee gestopt. Maar, had Van Helmond dan niet een tijd lang een dubbele pet op? “Nee, een secretaris ontvangt geen politieke stukken. Maar toch is het beter om dat verband helemaal te verbreken, zoals we nu hebben gedaan. Zo krijg je ook geen scheve gezichten.”
Bakens verwacht samenvattend dat er in de beeldvorming mogelijk te veel lijntjes tussen Algemeen Belang en de Oostappen Groep lopen, en dat Van Moorsel daarom de schijn van belangenverstrengeling wil voorkomen door het dossier Prinsenmeer af te staan. Mogelijk speelt ook het Fiod-onderzoek daarbij een rol. Bakens: “Maar ik denk dat daar te zwaar aan wordt getild. En sowieso: je bent onschuldig totdat het tegendeel is bewezen.”