Anonieme melding voortaan direct bij Peelgemeenten
DE PEEL – De zes Peelgemeenten en Meld Misdaad Anoniem gaan samenwerken. Voortaan belanden meldingen over bijvoorbeeld adresfraude, overlastpanden en afvaldumpingen direct op het bordje van de betreffende gemeente. Maandag werd daarvoor een convenant ondertekend.
Het is de volgende stap in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit in de Peel. Meldingen met betrekking op een bepaalde gemeente komen daar meteen terecht, zodat er voortvarend kan worden gehandeld. In een pilot van één jaar wordt gekeken hoe dat in de praktijk uitpakt. “We zijn heel benieuwd wat er binnenkomt en wat het ons oplevert. Dat gaan we dit jaar goed monitoren. Maar de eerste meldingen zijn nu al binnen”, zegt Peter Knoops, projectleider van het Peelland Interventie Team (PIT), een gezamenlijk instrument van de Peelgemeenten om ondermijning tegen te gaan.
'De eerste meldingen zijn nu al binnen'
Voorheen richtte die strijd zich voornamelijk op het strafrecht, maar inmiddels wordt er veel breder naar de problematiek gekeken. Bestuurlijke overtredingen, maar ook nazorg krijgt steeds meer aandacht. “Als er bij de Politie Oost-Brabant een melding binnenkomt dan denken ze daar niet: kan de gemeente Someren er ook nog wat mee? Zo worden ze ook niet aangestuurd. Maar er kunnen daardoor wel meldingen tussen wal en schip geraken.” De samenwerking met Meld Misdaad Anoniem moet dat vanaf nu dus voorkomen.
Melden stimuleren
Afgelopen maandag ondertekenden de burgemeesters van Deurne, Asten, Someren, Helmond, Laarbeek en Geldrop-Mierlo een convenant met Meld Misdaad Anoniem. Daarin is ook vastgelegd dat de anonimiteit van de melder te allen tijde gewaarborgd blijft. De betreffende gemeente weet zodoende niet van wie de melding afkomt, wel kan het direct aan de slag met bijvoorbeeld vermoedens van illegale bewoning, prostitutie en afvaldumpingen. Daarin zal ook het PIT een rol gaan spelen. “De burgemeesters voelen bestuurlijke verantwoordelijkheid en willen de regie pakken. Het is belangrijk dat je informatie krijgt, en daarvoor is Meld Misdaad Anoniem een goede bron”, aldus Knoops. Inwoners van de Peel worden in de komende periode gestimuleerd om misstanden te melden, eventueel dus anoniem. Knoops: “Soms vrezen mensen dat ze er misschien naast zitten, of zijn ze bang voor represailles. Wij gaan om vijf uur naar huis, maar zij wonen er dan nog steeds in de buurt.”
Op het moment dat een gemeente een anonieme melding ontvangt, wordt eerst nader onderzoek gedaan. Zo wordt gekeken wat er bekend is over deze persoon, pand of locatie, en of hieromtrent al meer meldingen bestaan. Waar nodig wordt daarbij ook geschakeld met andere partners zoals de omgevingsdienst en werkbedrijf Senzer. Bij voldoende aanleiding vindt er vervolgens een controle plaats door de gemeente of het PIT.
Onderstaande foto's zijn gemaakt door Joyce van Dijk