Op de Markt in Asten worden de coronamaatregelen trouw opgevolgd. (Foto: Joyce van Dijk)

Opinie: ‘De horeca in Asten wordt al genoeg ondersteund?’

woensdag 15 juli 2020 - 14:34|

Een uitspraak van een van de raadsleden van de gemeente Asten tijdens de laatste raadsvergadering afgelopen week. Voor mij voldoende reden om namens de gehele horeca te reageren op deze ongepaste opmerking.

Om misverstanden te voorkomen, maak ik een splitsing tussen enerzijds de gemeente met de ambtenaren en anderzijds de politieke partijen.

Wij hebben als horeca een goede relatie en een open communicatie met de gemeente en de betrokken ambtenaren en eveneens met de wethouder die de horeca in zijn portefeuille heeft. Ook deze week is mij wederom gebleken uit diverse signalen en contacten dat men vanuit de gemeente achter de schermen zoveel als mogelijk probeert mee te denken en te helpen. Die communicatie is en blijft belangrijk voor ons. Daar ligt het dus niet aan.

Waar het wel aan ligt, is de opstelling van bijna alle politieke partijen, die het gemeentelijk beleid bepalen en zowel het initiatiefvoorstel als de laatst voorgestelde motie van Algemeen Belang om de horeca te ondersteunen hebben getorpedeerd en daarmee de horeca in Asten absoluut te kort hebben gedaan. En u kunt van mij aannemen dat de horeca boos is, teleurgesteld is en zich in de steek gelaten voelt door vele van onze volksvertegenwoordigers.

Bijna iedere politieke partij gaf tijdens de raadsvergadering aan dat de ondernemers in Asten ondersteund moeten worden, maar de voorstellen om de horeca te helpen worden nauwelijks of niet gehonoreerd. Om u als lezer enigszins deelgenoot te maken van mijn irritatie: ik hoorde naast de bovenstaande opmerking (zie titel) nog andere ongenuanceerde opmerkingen zoals:

‘Ze kunnen toch gebruik maken van de landelijke steunmaatregelen’ (alsof dat kostendekkend is)

‘Ze hebben toch al terrasuitbreiding gekregen’ (men denkt blijkbaar dat deze terrasuitbreiding leidt tot meer zitplaatsen, wat helemaal niet waar is, nog daargelaten dat lang niet iedereen de mogelijkheid voor een terras heeft)

‘Ondernemer zijn wil ook zeggen dat je ondernemersrisico loopt’ (alsof de horeca deze gigantische crisis had kunnen zien aankomen)

Kortom: de meeste politieke partijen hebben zich dus simpelweg onvoldoende verdiept in de reële en soms al benarde situatie waarin de horeca in Asten zich bevindt. Triest vind ik dat men zich onvoldoende of niet op de hoogte heeft gesteld van de echte problemen van de horecaondernemers: een gemiddelde van vaak 30 procent (of minder) van de normale omzet afgezet tegen onder meer vaste lasten zoals huur, rioolbelasting, reclamebelasting, terrasbelasting, verzekeringen, personeelskosten en zo kan ik nog wel even doorgaan. De landelijke maatregelen dekken deze vaste kosten bij lange na niet. Bijna iedere horecaondernemer in Asten teert nog op de winst van de carnaval, want alle activiteiten daarna zijn afgelast. Dat is de realiteit! Maar de kosten blijven doorlopen.

Koninklijke Horeca Nederland meldde dat 25 procent van de horecaondernemers verwacht met moeite het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2021 te kunnen halen. Niemand hoopt dat dit bewaarheid wordt want dat zou betekenen dat 75 procent van de horeca de deuren kan sluiten.

Voor Asten zou dat desastreus zijn want in dat geval zou ons mooie en gezellige dorp veranderen in een ‘spookdorp’ met alle gevolgen van dien, ook voor de middenstand. Het is een simpel feit dat de horecaondernemers in Asten ondanks alle beperkingen en ondanks hun problemen trachten hun bijdrage te leveren om Asten een levendig dorp te laten zijn, waarin volop vertier wordt geboden voor iedereen. Maar daar hebben we wel financiële hulp bij nodig, ook op gemeentelijk niveau.

Namens de horeca in Asten wil ik dan ook alle politieke partijen de handschoen toewerpen. Wij gaan afvaardigingen van alle partijen in Asten uitnodigen om in een open gesprek met horecaondernemers, onderbouwd met cijfers, duidelijk te maken in welke crisissituatie wij ons bevinden.

Ik hoop dat die handschoen wordt opgepakt, zodat een einde komt aan allerlei misvattingen en allerlei ongenuanceerde uitspraken.

Jo Lindelauf
Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Asten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Heusdense kerk viert 100-jarig bestaan HEUSDEN - De kerk in Heusden bestaat honderd jaar, tijd voor een feestje. Maar ook zeker tijd voor een terugblik. In de herfst van 1911 wordt in Heusden een biljet... 21 oktober 2021 - 13:46
Koepelkerkconcert afgelast LIEROP - Vanwege persoonlijke omstandigheden kan het Koepelkerkconcert dat voor vrijdagavond 22 oktober in de Lieropse kerk staat gepland, helaas geen doorgang vinden. Indien het concert op een latere datum... 21 oktober 2021 - 12:24
Muziekvereniging Jong Nederland Asten breidt uit ASTEN – Muziekvereniging Jong Nederland Asten vernieuwt haar aanbod. Zo komen er enkele muziekopleidingen bij en krijgen bestaande een nieuw tintje. Daarmee kan ook de jeugd vanaf 4 jaar voortaan... 23 september 2021 - 17:09
Hermes herstelt buslijn 320 bij voldoende passagiers ASTEN - Als het aantal reizigers voldoende toeneemt, wordt buslijn 320 tussen Asten en Helmond weer in ere hersteld. Die belofte doet vervoerder Hermes aan de gemeente. Buslijn 320 die... 23 september 2021 - 17:02
Mary-Nell van de Ven-Schriks lijsttrekker Algemeen Belang ASTEN - Mary-Nell van de Ven-Schriks is de nieuwe lijsttrekker van Algemeen Belang. Leden van de Astense coalitiepartij stemden vorige week unaniem in met haar voordracht. Eerder leek Van de... 23 september 2021 - 17:00
Het rondje Nederland zit er bijna op NIJMEGEN/ASTEN – Na twee maanden is het einde in zicht: Joop en Angela hebben hun ‘rondje Nederland’ er bijna opzitten. Ze deden dit allemaal om geld op te halen voor... 23 september 2021 - 16:57