Op de Markt in Asten worden de coronamaatregelen trouw opgevolgd. (Foto: Joyce van Dijk)

Opinie: ‘De horeca in Asten wordt al genoeg ondersteund?’

woensdag 15 juli 2020 - 14:34|

Een uitspraak van een van de raadsleden van de gemeente Asten tijdens de laatste raadsvergadering afgelopen week. Voor mij voldoende reden om namens de gehele horeca te reageren op deze ongepaste opmerking.

Om misverstanden te voorkomen, maak ik een splitsing tussen enerzijds de gemeente met de ambtenaren en anderzijds de politieke partijen.

Wij hebben als horeca een goede relatie en een open communicatie met de gemeente en de betrokken ambtenaren en eveneens met de wethouder die de horeca in zijn portefeuille heeft. Ook deze week is mij wederom gebleken uit diverse signalen en contacten dat men vanuit de gemeente achter de schermen zoveel als mogelijk probeert mee te denken en te helpen. Die communicatie is en blijft belangrijk voor ons. Daar ligt het dus niet aan.

Waar het wel aan ligt, is de opstelling van bijna alle politieke partijen, die het gemeentelijk beleid bepalen en zowel het initiatiefvoorstel als de laatst voorgestelde motie van Algemeen Belang om de horeca te ondersteunen hebben getorpedeerd en daarmee de horeca in Asten absoluut te kort hebben gedaan. En u kunt van mij aannemen dat de horeca boos is, teleurgesteld is en zich in de steek gelaten voelt door vele van onze volksvertegenwoordigers.

Bijna iedere politieke partij gaf tijdens de raadsvergadering aan dat de ondernemers in Asten ondersteund moeten worden, maar de voorstellen om de horeca te helpen worden nauwelijks of niet gehonoreerd. Om u als lezer enigszins deelgenoot te maken van mijn irritatie: ik hoorde naast de bovenstaande opmerking (zie titel) nog andere ongenuanceerde opmerkingen zoals:

‘Ze kunnen toch gebruik maken van de landelijke steunmaatregelen’ (alsof dat kostendekkend is)

‘Ze hebben toch al terrasuitbreiding gekregen’ (men denkt blijkbaar dat deze terrasuitbreiding leidt tot meer zitplaatsen, wat helemaal niet waar is, nog daargelaten dat lang niet iedereen de mogelijkheid voor een terras heeft)

‘Ondernemer zijn wil ook zeggen dat je ondernemersrisico loopt’ (alsof de horeca deze gigantische crisis had kunnen zien aankomen)

Kortom: de meeste politieke partijen hebben zich dus simpelweg onvoldoende verdiept in de reële en soms al benarde situatie waarin de horeca in Asten zich bevindt. Triest vind ik dat men zich onvoldoende of niet op de hoogte heeft gesteld van de echte problemen van de horecaondernemers: een gemiddelde van vaak 30 procent (of minder) van de normale omzet afgezet tegen onder meer vaste lasten zoals huur, rioolbelasting, reclamebelasting, terrasbelasting, verzekeringen, personeelskosten en zo kan ik nog wel even doorgaan. De landelijke maatregelen dekken deze vaste kosten bij lange na niet. Bijna iedere horecaondernemer in Asten teert nog op de winst van de carnaval, want alle activiteiten daarna zijn afgelast. Dat is de realiteit! Maar de kosten blijven doorlopen.

Koninklijke Horeca Nederland meldde dat 25 procent van de horecaondernemers verwacht met moeite het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2021 te kunnen halen. Niemand hoopt dat dit bewaarheid wordt want dat zou betekenen dat 75 procent van de horeca de deuren kan sluiten.

Voor Asten zou dat desastreus zijn want in dat geval zou ons mooie en gezellige dorp veranderen in een ‘spookdorp’ met alle gevolgen van dien, ook voor de middenstand. Het is een simpel feit dat de horecaondernemers in Asten ondanks alle beperkingen en ondanks hun problemen trachten hun bijdrage te leveren om Asten een levendig dorp te laten zijn, waarin volop vertier wordt geboden voor iedereen. Maar daar hebben we wel financiële hulp bij nodig, ook op gemeentelijk niveau.

Namens de horeca in Asten wil ik dan ook alle politieke partijen de handschoen toewerpen. Wij gaan afvaardigingen van alle partijen in Asten uitnodigen om in een open gesprek met horecaondernemers, onderbouwd met cijfers, duidelijk te maken in welke crisissituatie wij ons bevinden.

Ik hoop dat die handschoen wordt opgepakt, zodat een einde komt aan allerlei misvattingen en allerlei ongenuanceerde uitspraken.

Jo Lindelauf
Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Asten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Toch een streep door kermis in Ommel OMMEL – Het hoge woord was er net uit: Ommel zou gewoon kermis gaan vieren. Maar de grillen van het coronavirus doen het dorpsfeest nu alsnog de das om. “We... 4 augustus 2020 - 13:33
Autobrand in Ommel OMMEL - Aan de Kranenvenweg in Ommel is zaterdagavond een auto in brand gevlogen. Over de oorzaak is niets bekend. De brandweerpost Asten werd rond 19.00 uur gealarmeerd over een... 3 augustus 2020 - 16:02
Agrariërs leveren ‘Beste idee van Ommel’ OMMEL – Het braakliggende terrein aan de Kranenvenweg in Ommel omtoveren tot een bloemenveld. Dat plan, bedacht door een groep agrariërs, is door de dorpsraad gekozen als ‘Beste idee van... 3 augustus 2020 - 14:55
Ommelnaar rijdt eigen ‘Giro di Kika’ OMMEL – Marcel van Oosterhout begint zaterdag aan zijn eigen ‘Giro di Kika’. De Ommelnaar wil wat doen nu Kika vanwege corona inkomsten misloopt. “Kinderen moeten kunnen rennen, spelen en... 24 juli 2020 - 12:36
Heusden duikt in eigen emigratieverleden HEUSDEN – In aanloop naar het dorpsjubileum volgend jaar, als Heusden alweer een eeuw op de kaart staat, komt de grootschalige emigratiegeschiedenis opnieuw aan bod. Heusdenaren Piet Snijders en Karel... 24 juli 2020 - 10:13
Metropoolregio wil coronaklappen gezamenlijk opvangen REGIO - Ook de regionale economie lijdt flink onder de coronacrisis. Daarom dat de 21 gemeenten binnen de Metropoolregio Eindhoven nu een gezamenlijke herstelaanpak presenteren. Deze aanpak - waarvoor 2... 23 juli 2020 - 15:29