Ommel schreeuwt om nieuwe woningen
OMMEL – De beoogde woningbouw in Ommel komt maar niet van de grond. Tot grote teleurstelling van de dorpsraad, die de politiek tot actie maant. “Er wordt in Ommel intussen niet in woorden, maar in stenen gedacht.”
Voorzitter van de dorpsraad Jan Aarts vond dinsdagavond volop gehoor vanuit de gemeenteraad én het college. Van links tot rechts wordt onderschreven dat de nood in Ommel hoog is. Dat komt onder meer door het voorlopig afketsen van de plannen aan de Kloosterstraat, het plan Kaag, waar ruim twintig woningen moeten verrijzen. Na bezwaren van een ondernemer uit de omgeving zette de Raad van State een streep door de beoogde nieuwbouwwijk. De plannen moeten nu opnieuw worden ingediend en lopen zo op zijn minst vertraging op.
'Wat is er terechtgekomen van de beloftes voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen'
Maar het dorp kan niet langer wachten, zo stelde Aarts in een relaas. “Jongeren zoeken naar mogelijkheden om in Ommel te blijven, maar die blijven uit. Daardoor staat de leefbaarheid al langere tijd onder druk.” Aarts benoemde het povere resultaat uit de afgelopen decennia, waarin slechts twintig huizen werden gebouwd. Tien aan de Kluizendries en tien aan de Ommeloo. “Daarbij is de kar ook nog door het dorp zelf getrokken.” Wat is er terechtgekomen van de beloftes voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar?, vroeg Aarts zich hardop af. “Er wordt in Ommel intussen niet in woorden, maar in stenen gedacht.”
Geen slaapdorp
Zowel de gemeenteraad als het college onderschrijft de noodzaak. Alle partijen spraken hun steun uit en riepen wethouder Henk van Moorsel op vaart te maken. Die is echter al aan de gang. Het college kiest de komende jaren voor een andere aanpak waarbij op meerdere paarden wordt gewed. Zo wordt het plan Kaag opnieuw in procedure gebracht en wordt er gelijktijdig gestart met planontwikkelingen aan de Kluizendries (het voormalige korfbalveld) en de Hogeweg. Die laatste twee projecten worden door de gemeente zelf ontwikkeld en moeten circa vijftien woningen opleveren. Tot slot is er dan nog de Jan van Havenstraat, waar een externe ontwikkelaar vijftien huizen wil realiseren. “We willen te allen tijde voorkomen dat Ommel een slaapdorp wordt”, aldus Van Moorsel.