Stockfoto.

Opinie: Redder des vaderlands?

vrijdag 20 september 2019 - 10:00|

In deze rubriek stelt de redactie ruimte beschikbaar voor ingezonden opinieartikelen. 

Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid van D66 heeft de oplossing gevonden voor het stikstofprobleem. Dat hij het daarbij niet zo nauw neemt met feiten en hier en daar wat selectief winkelt om tot deze oplossing te komen is blijkbaar van minder belang.

Door de uitspraak van de Raad van State aangaande de PAS kunnen onder andere een aantal woningbouwprojecten voorlopig niet doorgaan. Dan past het natuurlijk om de schuld ergens anders neer te leggen en dan is agrarische sector zoals gewoonlijk een gemakkelijke prooi.

Tjeerd de Groot wil hierbij optreden als redder des vaderlands. Hij had toch al een gruwelijke hekel aan met name de veehouderij en kan hiermee scoren. Daarbij tovert hij een aantal getallen uit zijn hoed en winkelt hij zeer selectief in het veehouderijdossier om zijn verhaal kracht bij te zetten. Dit vraagt om enige nuancering.

Eerstens is de agrarische sector volgens het RIVM verantwoordelijk voor 40 procent van de binnenlandse stikstofuitstoot en niet voor 70 procent (40 procent van de neerdalende stikstof kom trouwens uit het buitenland). Hiervan wordt weer een deel opgenomen door de planten uit diezelfde sector. Als hij het over kringlopen heeft, dan is dit er een van. Dat geldt ook voor met name de melkveehouderij, die in andere berichtgevingen als grote broeikasgas uitstoter wordt gezien (methaan). Maar een hectare grasland legt meer CO2 (ander broeikasgas) vast dan een hectare bos. Dat zijn dus kringlopen, maar worden niet meegenomen in het hele verhaal. Daarbij, wereldwijd is de veehouderij voor ongeveer een derde verantwoordelijk voor de methaanuitstoot en veen en moerasgebieden ook voor een derde. En dan is methaan ineens niet slecht.

Laten we daarom grasland behouden en aangezien de menselijke maag het gras niet kan verteren, kunnen we hier melkkoeien voor gebruiken die er een geweldig product van maken, namelijk melk, wat weer wordt verwerkt tot allerlei zuivelproducten. Maar als we de melkveestapel gaan inkrimpen, krimpt ook het areaal grasland en wordt dus minder CO2 vastgelegd. Daarbij dient vermeld te worden dat er minder melkkoeien zijn dan voor de Tweede Wereldoorlog en in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De Groot zou zich meer druk kunnen maken om de afgegeven vergunning voor een melkveebedrijf in Asten-Heusden van ruim 1300 koeien, die niet buiten komen en waar niemand op zit te wachten, ook de sector zelf niet. Mogelijk alleen een paar Wageningenonderzoekers die dit een leuk projectje vinden om een aantal proeven te kunnen doen en een curator die nog wat geld bij elkaar moet schrapen.

Dan hebben we nog de soja waarvoor ‘blijkbaar’ het Braziliaanse regenwoud wordt platgebrand. In de veehouderij wordt voornamelijk sojaschroot gevoerd, een restproduct van de sojaboon. Deze sojaboon komt voor het overgrote deel in de menselijke consumptie terecht, bijvoorbeeld in melk- en vleesvervangers. Zo dienen er veel meer restproducten van de voedingsindustrie als voedsel voor de veehouderij. Ook dit hoort bij de kringloop.

Inkrimping van de veestapel is bespreekbaar maar dan wel op basis van gefundeerde argumenten en niet als excuus om nog meer te kunnen gaan vliegen en om Nederland verder te kunnen volbouwen.

De veestapel zal sowieso inkrimpen omdat er weinig jonge boeren zijn die nog willen beginnen en veel agrariërs stoppen omdat ze niet de waardering krijgen die ze verdienen en het moe zijn om te blijven vechten tegen de gemanipuleerde publieke opinie.

Een waardering die men wel krijgt in het buitenland vanwege innovatie, dierwelzijn en een hele goede footprint, terwijl ze in eigen land bijna worden ‘uitgekotst’. Dat is triest om te constateren, ook al gaat niet alles goed en zal de sector moeten blijven verbeteren.

Ik ben geen wetenschapper maar heb wel gezond boerenverstand, en hopelijk gebruiken beleidsmakers dat ook. Want je weet pas wat je mist als het er niet meer is!

Toon Hartman, voormalig melkveehouder te Asten.

Tags

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuwe directeur OBS Het Toverkruid ASTEN - Basisschool Het Toverkruid krijgt een nieuwe directeur. Op maandag 21 oktober neemt Lutske Cornelissen het stokje over van Sjanny Kusters, die ruim een jaar interim directeur is geweest... 16 oktober 2019 - 15:07
Bewoners nemen intrek in 't Clockhuys ASTEN - Het werd een feestelijke aangelegenheid. Afgelopen vrijdag namen de nieuwe bewoners intrek in 't Clockhuys. 't Clockhuys Asten is een ouderinitiatief dat tot doel heeft om een kleinschalige... 15 oktober 2019 - 15:56
Pompoendagen: een waar herfstparadijs ASTEN - Met de onthulling van twee grote vredesduiven hebben de Astense wethouder Janine Spoor en de 4-jarige Igor de Ruiter zaterdagmiddag samen de 29e editie van de traditionele Pompoendagen... 14 oktober 2019 - 16:37
Waarschijnlijk TBS verkrachtingszaak Heusden 'S-HERTOGENBOSCH - De man die in april op brute wijze een meisje van 18 verkrachtte hangt tbs met dwangverpleging boven het hoofd. De man zwijgt tot nu toe in alle... 11 oktober 2019 - 12:33
Grootste Pompoenfestijn van de Benelux ASTEN - In Museum Klok & Peel in Asten worden vanaf zaterdag alweer 29e Pompoendagen gehouden. Dit jaar met als thema: ‘De bevrijding van de klokken’.Het evenement krijgt daarmee een... 10 oktober 2019 - 13:54
‘We hebben al zoveel over ons heen gekregen’ OMMEL/DEN HAAG – Duizenden agrariërs reisden dinsdag af naar Den Haag om te protesteren tegen onderwaardering en verstikkende regelgeving. Ook in de Peel stapten boeren op hun tractor of op... 4 oktober 2019 - 10:59