Piet Snijders en Jolijn Brouwers in de tentoonstelling Death Valley De Peel. (Foto: Rob Fritsen)

Klok & Peel presenteert Death Valley De Peel

vrijdag 10 mei 2019 - 10:23|

ASTEN - In Peelland zijn honderden mensen bezig met de voorbereiding van de 75e herdenking van de bevrijding van Brabant. Hun inspanningen zullen komend jaar resulteren in een bont scala aan 'Brabant Remembers-activiteiten'. Veel van die activiteiten zijn gelieerd aan het samenwerkingsprogramma Death Valley De Peel, geïnitieerd door Museum Klok & Peel in Asten.

Klok & Peel gaat er prat op dat ze de bevrijdingscampagne in de Peel heeft aangejaagd en er mede vorm aan geeft. Het museum is al geruime tijd druk met activiteiten in het kader van de 75-jarige oorlogsherdenking. De exposities 'Klokkenroof!' en 'Meisjes van Toen' lopen al vanaf 2017 en afgelopen winter organiseerde het museum samen met de erfgoedverenigingen een eerste lezingencyclus Dodenvallei De Peel.

Nu is daar in het museum de tentoonstelling 'Death Valley De Peel' bijgekomen. Nog niet officieel geopend, maar al wel in kleine kring in gebruik genomen. De officiële opening vindt plaats op donderdag 6 juni. Bij die gelegenheid worden ook het activiteitenprogramma en het boek Death Valley De Peel ten doop gehouden. Tevens staat een educatief programma over de oorlog voor het onderwijs op stapel én gaat de gelijknamige website viraal.

Regio op de kaart
Voorzitter Harry van der Loo van Klok & Peel: “We houden veel ballen tegelijk in de lucht. Dat is ingewikkeld en kost veel energie, maar het programma Death Valley De Peel zou wel eens baanbrekend kunnen zijn. Het is gericht op samenwerking tussen veel partners met behoud van volledige eigen identiteit en verantwoordelijkheid van alle deelnemers. Onze bedoeling is dat de Peel zich uiteindelijk als een cultuurhistorisch samenhangende regio op de kaart zet.”

Voorheen was het Peelnetwerk dé geëigende instelling om bij een evenement als een oorlogsherdenking regionale samenwerking te stimuleren. Maar die instelling is niet meer. En het Innovatiehuis De Peel, waarin de zes Peelgemeenten sindsdien samenwerken, had nog geen agenda voor de vrijetijdseconomie toen de voorbereidingen voor Brabant Remembers begonnen. Van der Loo: “Museum Klok & Peel had dat wel. We zijn al langer bezig met regionale verbreding. Natuurlijk zit niet iedereen in de regio te wachten op een lokaal museum dat zich een coördinerende rol aanmeet. Tegelijk willen we ons zeker niet groter maken dan we zijn. We spannen ons in om te voorkomen dat de Peel in publiekscampagnes of bij de verdeling van provinciale middelen achter het net vist. Gelukkig hebben de zes Peelgemeenten dat tijdig ingezien. Zij hebben eraan bijgedragen dat wij een programmamanager konden aanstellen die partijen kan verbinden."

IJzersterk project   
Die programmamanager is Jolijn Brouwers uit Mierlo, projectleider en marketeer van professie en onder andere ook werkzaam bij het Océ Museum in Venlo en bij cultuurprojecten in Helmond.  Zij heeft bij Klok & Peel een tegenhanger in museumvrijwilliger Piet Snijders, die de redactie voert over de inhoudelijke kant van het programma. Brouwers: “Death Valley De Peel vormt een uitdagend concept. Klein begonnen als plannetje om 'iets met 75 jaar bevrijding te doen' en organisch gegroeid tot een ijzersterk project. Binnen dat project zijn behalve onze conservatoren tientallen museumvrijwilligers actief, die taken uitvoeren in vijf deelprojecten. Ik heb in dat geheel vooral een coördinerende en verbindende taak."

De projectgroep Activiteiten, aangestuurd door Jeanette Hartjes, is haar werkzaamheden begonnen met het ontwikkelen van nieuwe fietsroutes langs oorlogssites. Maar ze heeft intussen ook gesprekken gevoerd met meer dan vijftig organisatoren in de regio die bevrijdingsactiviteiten op stapel hebben staan. “Veel organisatoren zijn zelf mans genoeg om hun zaken te regelen, maar soms moeten ze aan elkaar geknoopt worden, vragen ze om advies, of hebben ze pr-ondersteuning nodig. Die hulp krijgen ze van ons”, aldus Brouwers. “De pr-groep, waarvan ik zelf de kartrekker ben, staat nog aan het begin van haar werkzaamheden. Ons team moet Death Valley De Peel niet alleen via bestaande media aan de man brengen, maar gaat ook met een Death Valley-website het internet op. Die site moet een gezamenlijk medium worden waarop allerlei organisatoren hun boodschap kwijt kunnen."

Boek

Bij dit alles is één deelproject nog niet belicht en dat is het boek Death Valley De Peel, geschreven door oud-journalist Piet Snijders. Hij is de inhoudelijke aanjager van het Death Valley-programma. Zijn boek, tot stand gekomen met hulp van Elly van Loon-van de Moosdijk, omvat vijftig regionale oorlogsverhalen, die samen het verhaal van de Peel in de Tweede Wereldoorlog vertellen. De verhalen vormen de basis van de expositie en komen ook terug in activiteiten die zich komend jaar buiten het museum afspelen. Het rijk geïllustreerde boek telt 144 pagina's en ligt nu bij de drukker. Het wordt ten doop gehouden tijdens de officiële opening van de expositie Death Valley De Peel op donderdag 6 juni (D-Day) in Museum Klok & Peel.  Daarna is het in de boekhandel en bij het museum verkrijgbaar voor 19,45 euro per exemplaar.   

Death Valley?

Museum Klok & Peel heeft de Peellandse bijdrage aan Brabant Remembers '40-'45 de titel Death Valley De Peel meegegeven. Een pakkende term, maar waar komt die precies vandaan?

De eerste die ermee speelde was Jozef van der Heijden, verzetsman en pilotenhelper uit Someren-Eind. Hij had het over de Peelvallei ofwel de dodenvallei in zijn in 1981 opgeschreven oorlogsherinneringen. De tweede die ernaar verwees was de Britse oorlogsschrijver Patrick Delaforce. Hij noemde de Peel the valley of death in zijn boek The Black Bull (2010), over de krijgsverrichtingen van de 11th British Armoured Division (de bevrijders van de Peel). Verder dook de Engelse term in 2016 op in 'Een bommenwerper crashte boven de Groote Peel', een tweetalig boek van Astenaar Gerard Geboers.

Gerelateerde nieuwsberichten

Astense strijdt voor een eerlijk minimumloon ASTEN – Wel een baan, maar toch moeilijk rondkomen. Steeds meer Nederlanders weten hoe het voelt. Maar ook uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden hebben baat bij een hoger minimumloon. Precies dat is... 25 september 2020 - 15:17
Astens notaris zwaait af ASTEN – Notaris Thijs Kessels gaat met pensioen. Het kantoor aan de Wilhelminastraat in Asten wordt overgenomen door Gerrits & Van Gulick, dat in Deurne huist. Kessels’ vertrek vormt een... 25 september 2020 - 13:37
Astens notaris zwaait af ASTEN – Notaris Thijs Kessels gaat met pensioen. Het kantoor aan de Wilhelminastraat in Asten wordt overgenomen door Gerrits & Van Gulick, dat in Deurne huist. Kessels’ vertrek vormt een... 25 september 2020 - 13:37
De Horizon doet mee aan E-Waste race ASTEN - Ook basisschool De Horizon uit Asten doet mee aan de E-Waste race, een race waar oude elektronische apparaten ingeleverd kunnen worden om te recyclen. De E-waste race is... 23 september 2020 - 15:59
Ina Adema beëdigd als commissaris van de Koning REGIO - Ina Adema is vorige week woensdag door koning Willem-Alexander beëdigd als nieuwe commissaris van de Koning in Noord-Brabant. De voormalig burgemeester van Veghel en Lelystad volgt per 2... 23 september 2020 - 11:36
Nieuw gemeenschapshuis pas op termijn energieneutraal ASTEN – De Astense gemeenteraad besloot dinsdagavond dat het nieuwe gemeenschapshuis pas op termijn energieneutraal moet worden. Een tussenoplossing, waarmee nog steeds ruim 1,5 miljoen euro is gemoeid. Dat laatste... 23 september 2020 - 11:10