Franse delegatie op werkbezoek op de crashlocatie in de Peel. Links sergeant-majoor Franck Roumy, midden kolonel Sylvain Nogrette. (Foto: Piet Snijders)

Herdenking grootste vliegramp Asten uitgesteld tot crashdatum

vrijdag 10 mei 2019 - 10:31|

ASTEN - De opzienbarende vliegramp waarbij op 7 februari 1945 twee RAF-bommenwerpers met Franse bemanningen neerstortten in de Astense Peel wordt nog niet in juni herdacht, zoals eerder aangekondigd. De 'Initiatiefgroep Herdenking Dubbelcrash 1945' heeft de voorgenomen herdenking uitgesteld tot de streefdatum 7 februari 2020. Dan is het precies 75 jaar geleden dat de vliegramp met negen dodelijke slachtoffers plaatsvond.

Met het uitstel volgt de initiatiefgroep het advies van kolonel Sylvain Nogrette, militair attaché van de Franse ambassade in Nederland. Tegelijkertijd biedt het uitstel de eregaste  van de herdenking, de 78-jarige mevrouw Geneviève Bordier uit Marseille, de gelegenheid in alle rust te herstellen van een onlangs opgelopen blessure.

Kolonel Nogrette - de hoogste Franse militair in ons land - was onlangs samen met zijn adjudant sergeant-majoor Franck Roumy op uitnodiging van de 'Initiatiefgroep Herdenking Dubbelcrash 1945' in Asten op werkbezoek. In het Erfgoedpunt van Museum Klok & Peel werd hij ontvangen door gastheer Harry v.d. Loo en namens het gemeentebestuur verwelkomd door wethouder Janine Spoor. Ook aanwezig waren mevrouw Jolijn Brouwers, programmamanager Death Valley De Peel, Harrie v.d. Loo, vertegenwoordiger van de Rotary Deurne-Asten-Someren, en namens de 'Initiatiefgroep' Gerard Geboers, Martien van Bussel en Piet Snijders. Laatstgenoemde praatte de militair attaché bij over het drama dat zich in 1945 aan de Veluwsedijk/Kokmeeuwenweg in de Astense Peel had afgespeeld, en over de plannen om de dubbele vliegcrash te herdenken in het kader van 'Brabant 75-jaar bevrijd'.

Kolonel Nogrette en zijn adjudant toonden zich meer dan geïnteresseerd. Zij hadden er grote waardering voor dat in Asten 75 jaar na dato initiatieven worden ontplooid om het grote offer van hun landgenoten te gedenken. De kolonel zegde in principe medewerking toe, maar zei er meteen bij dat een herdenking in juni niet past in de agenda van de Franse ambassade. Dan gaat alle aandacht uit naar de 75e herdenking van D-day in Normandië en naar het 'Appel 18 Juni 1940', de toespraak waarin generaal De Gaulle aankondigde dat hij met zijn Vrije Fransen vanuit Engeland tegen Hitler-Duitsland zou blijven vechten.

Acte de presence
Voor de nabestaanden van de Dubbelcrash - met name die van de NA-260, één van de gecrashte vliegtuigen - is het van groot belang dat de Franse militaire autoriteiten acte de presence geven tijdens een herdenkingsplechtigheid.

Even terug in de memorie: bij de dubbele vliegtuigcrash in de Veluwepeel op 7 februari 1945 haalde één vliegtuig (de NA-197) de geschiedenisboeken, terwijl het andere (de NA-260) letterlijk en figuurlijk in het luchtledige verdween. Mevrouw Bordier en haar lotgenoten - kinderen en kleinkinderen van omgekomen piloten - hebben tientallen jaren moeten leven met de frustrerende gedachte dat het offer van hun vaders en grootvaders nooit werd opgemerkt en nooit fatsoenlijk is herdacht.  Pas in 2012, toen mevrouw Bordier in contact kwam met archivaris Hans van de Laarschot, kwam het verhaal van de dubbelcrash in beweging.

Grootse herdenking
De 'Initiatiefgroep Herdenking Dubbelcrash 1945' gaat in de extra tijd die door het uitstel wordt verkregen, toewerken naar een grootse herdenking op 7 februari. Tot op heden is al principiële medewerking toegezegd door Museum Klok & Peel (project Death Valley De Peel), Rotary Deurne-Asten-Someren, Gemeente Asten, Dorpsvergadering Heusden en de Overleggroep Oorlog in de Groote Peel. Op afstand zijn de Franse ambassade en de vereniging Veteranen en Vrienden van de Groupes Lourds bij het project betrokken. De initiatiefgroep heeft nog andere participanten op het verlanglijstje. maar is al ingenomen  met de door diverse partijen toegezegde steun.

Gedenkteken
Uitstel geeft de Initiatiefgroep ook de gelegenheid om toe te werken naar een permanent gedenkteken in de Peel voor 'de grootste vliegramp' in Asten tijdens WOII.  Vlakbij de crashlocatie is daarvoor een geschikt stukje grond beschikbaar. De gemeente ziet daar in principe wel mogelijkheden. Wat voor een gedenkteken het moet worden is nog onderwerp van studie. Zeker is wel dat daarvoor fondsen moeten worden gevonden.

De Initiatiefgroep heeft daarvoor al in een vroeg stadium een speciale bankrekening geopend. Burgers, bedrijven en instellingen die met een geldelijke bijdrage erkentelijkheid willen uitdrukken aan de Franse piloten die onze bevrijding met hun leven hebben betaald, kunnen dat doen via bankrekening  NL76 RABO 0337 6596 64 ten name van Initiatief Herdenking Dubbelcrash 1945 G.J.W. Geboers.

De opbrengst wordt gebruikt voor het herdenkingsprogramma en voor het blijvende gedenkteken. Een mogelijk restant gaat naar een gelijkwaardige bestemming, bijvoorbeeld naar de jaarlijkse dodenherdenking in Asten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Burgemeester sluit loodsen in Ommel OMMEL - Twee loodsen aan de Diesdonkerweg in Ommel mogen de komende zes maanden niet worden betreden. Burgemeester Vos legt een tijdelijke sluiting op nadat daar in maart hennepgerelateerde goederen... 16 juli 2019 - 10:08
Natte biercantus in Asten: de foto's ASTEN - Weer of geen weer, de Astense biercantus blijft onverminderd populair. Maandagochtend namen de deelnemers al vroeg plaats aan de biertafels op de Markt. Organisator Markt 8 kent wederom... 15 juli 2019 - 15:21
In beeld: jeugd vermaakt zich op kermis ASTEN - De kermis is Asten is in volle gang. Sinds vrijdag draaien de attracties op volle toeren. Onze fotograaf Hein van Bakel maakte onderstaande beelden. 15 juli 2019 - 09:31
Asten viert kermis ASTEN – Ook de horeca in Asten staat de komende dagen in het teken van de dorpskermis. Een overzicht van de diverse programma’s. Kermis in café ’t Spektakel betekent vier... 12 juli 2019 - 11:24
Extra maatregelen voor hoogveen in De Peelvenen PEELREGIO – Met een pakket aan maatregelen hoopt Staatsbosbeheer het hoogveen in De Peelvenen de komende jaren te behouden en verder te versterken. Extra inzet moet ervoor zorgen dat overwoekering... 12 juli 2019 - 09:55
Gemeente en Oostappen Groep botsen ASTEN/OMMEL – De gemeente Asten mag voorlopig niet optreden tegen de huisvesting van arbeidsmigranten op recreatiepark Prinsenmeer in Ommel, zo besloot de rechtbank vorige week. Eerst moet een onafhankelijke commissie... 12 juli 2019 - 09:24