Franse delegatie op werkbezoek op de crashlocatie in de Peel. Links sergeant-majoor Franck Roumy, midden kolonel Sylvain Nogrette. (Foto: Piet Snijders)

Herdenking grootste vliegramp Asten uitgesteld tot crashdatum

vrijdag 10 mei 2019 - 10:31|

ASTEN - De opzienbarende vliegramp waarbij op 7 februari 1945 twee RAF-bommenwerpers met Franse bemanningen neerstortten in de Astense Peel wordt nog niet in juni herdacht, zoals eerder aangekondigd. De 'Initiatiefgroep Herdenking Dubbelcrash 1945' heeft de voorgenomen herdenking uitgesteld tot de streefdatum 7 februari 2020. Dan is het precies 75 jaar geleden dat de vliegramp met negen dodelijke slachtoffers plaatsvond.

Met het uitstel volgt de initiatiefgroep het advies van kolonel Sylvain Nogrette, militair attaché van de Franse ambassade in Nederland. Tegelijkertijd biedt het uitstel de eregaste  van de herdenking, de 78-jarige mevrouw Geneviève Bordier uit Marseille, de gelegenheid in alle rust te herstellen van een onlangs opgelopen blessure.

Kolonel Nogrette - de hoogste Franse militair in ons land - was onlangs samen met zijn adjudant sergeant-majoor Franck Roumy op uitnodiging van de 'Initiatiefgroep Herdenking Dubbelcrash 1945' in Asten op werkbezoek. In het Erfgoedpunt van Museum Klok & Peel werd hij ontvangen door gastheer Harry v.d. Loo en namens het gemeentebestuur verwelkomd door wethouder Janine Spoor. Ook aanwezig waren mevrouw Jolijn Brouwers, programmamanager Death Valley De Peel, Harrie v.d. Loo, vertegenwoordiger van de Rotary Deurne-Asten-Someren, en namens de 'Initiatiefgroep' Gerard Geboers, Martien van Bussel en Piet Snijders. Laatstgenoemde praatte de militair attaché bij over het drama dat zich in 1945 aan de Veluwsedijk/Kokmeeuwenweg in de Astense Peel had afgespeeld, en over de plannen om de dubbele vliegcrash te herdenken in het kader van 'Brabant 75-jaar bevrijd'.

Kolonel Nogrette en zijn adjudant toonden zich meer dan geïnteresseerd. Zij hadden er grote waardering voor dat in Asten 75 jaar na dato initiatieven worden ontplooid om het grote offer van hun landgenoten te gedenken. De kolonel zegde in principe medewerking toe, maar zei er meteen bij dat een herdenking in juni niet past in de agenda van de Franse ambassade. Dan gaat alle aandacht uit naar de 75e herdenking van D-day in Normandië en naar het 'Appel 18 Juni 1940', de toespraak waarin generaal De Gaulle aankondigde dat hij met zijn Vrije Fransen vanuit Engeland tegen Hitler-Duitsland zou blijven vechten.

Acte de presence
Voor de nabestaanden van de Dubbelcrash - met name die van de NA-260, één van de gecrashte vliegtuigen - is het van groot belang dat de Franse militaire autoriteiten acte de presence geven tijdens een herdenkingsplechtigheid.

Even terug in de memorie: bij de dubbele vliegtuigcrash in de Veluwepeel op 7 februari 1945 haalde één vliegtuig (de NA-197) de geschiedenisboeken, terwijl het andere (de NA-260) letterlijk en figuurlijk in het luchtledige verdween. Mevrouw Bordier en haar lotgenoten - kinderen en kleinkinderen van omgekomen piloten - hebben tientallen jaren moeten leven met de frustrerende gedachte dat het offer van hun vaders en grootvaders nooit werd opgemerkt en nooit fatsoenlijk is herdacht.  Pas in 2012, toen mevrouw Bordier in contact kwam met archivaris Hans van de Laarschot, kwam het verhaal van de dubbelcrash in beweging.

Grootse herdenking
De 'Initiatiefgroep Herdenking Dubbelcrash 1945' gaat in de extra tijd die door het uitstel wordt verkregen, toewerken naar een grootse herdenking op 7 februari. Tot op heden is al principiële medewerking toegezegd door Museum Klok & Peel (project Death Valley De Peel), Rotary Deurne-Asten-Someren, Gemeente Asten, Dorpsvergadering Heusden en de Overleggroep Oorlog in de Groote Peel. Op afstand zijn de Franse ambassade en de vereniging Veteranen en Vrienden van de Groupes Lourds bij het project betrokken. De initiatiefgroep heeft nog andere participanten op het verlanglijstje. maar is al ingenomen  met de door diverse partijen toegezegde steun.

Gedenkteken
Uitstel geeft de Initiatiefgroep ook de gelegenheid om toe te werken naar een permanent gedenkteken in de Peel voor 'de grootste vliegramp' in Asten tijdens WOII.  Vlakbij de crashlocatie is daarvoor een geschikt stukje grond beschikbaar. De gemeente ziet daar in principe wel mogelijkheden. Wat voor een gedenkteken het moet worden is nog onderwerp van studie. Zeker is wel dat daarvoor fondsen moeten worden gevonden.

De Initiatiefgroep heeft daarvoor al in een vroeg stadium een speciale bankrekening geopend. Burgers, bedrijven en instellingen die met een geldelijke bijdrage erkentelijkheid willen uitdrukken aan de Franse piloten die onze bevrijding met hun leven hebben betaald, kunnen dat doen via bankrekening  NL76 RABO 0337 6596 64 ten name van Initiatief Herdenking Dubbelcrash 1945 G.J.W. Geboers.

De opbrengst wordt gebruikt voor het herdenkingsprogramma en voor het blijvende gedenkteken. Een mogelijk restant gaat naar een gelijkwaardige bestemming, bijvoorbeeld naar de jaarlijkse dodenherdenking in Asten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Jubilerend Wocom vervult wijkwensen ASTEN/SOMEREN – Woningcorporatie Wocom, actief in de gemeenten Asten en Someren, bestaat 100 jaar, en viert dat met allerlei feestelijkheden. Zo steken medewerkers van Wocom in mei letterlijk de handen... 14 februari 2020 - 12:11
Whatsapp-oplichting neemt toe in de Peel REGIO – Whatsapp-oplichters worden steeds actiever in de Peelregio. De politie ziet een toename in het aantal aangiftes en waarschuwt inwoners. De oplichters gaan dusdanig geraffineerd te werk, dat een... 14 februari 2020 - 08:59
Officieel: John Bankers kandidaat-wethouder ASTEN - Leden van CDA Asten hebben dinsdagavond unaniem ingestemd met de voordracht van John Bankers als kandidaat-wethouder. Als ook de gemeenteraad groen licht geeft, volgt Bankers in april definitief... 12 februari 2020 - 11:01
Ruimere horecatijden zorgen niet voor extra overlast ASTEN – Dat kroegen in Asten langer openblijven zorgt niet voor extra overlast. Die conclusie trekt de politie nu het pilotproject halverwege is. Horecaondernemers zelf zijn ook positief. Sinds juni... 11 februari 2020 - 15:26
‘Eeuwige vrede’ voor bemanning dubbelcrash ASTEN/HEUSDEN – De dubbelcrash in de Peel, precies 75 jaar geleden, werd afgelopen vrijdag groots herdacht. Op 7 februari 1945 stortten twee geallieerde vliegtuigen op Heusdense en Nederweerste bodem neer... 11 februari 2020 - 14:09
Storm zorgt slechts beperkt voor schade ASTEN – De spanning werd voorafgaand flink opgevoerd, maar storm ‘Ciara’ zorgde zondag slechts beperkt voor schade. In Asten moest de brandweer vijf keer uitrukken. Zware windstoten, hevige regenval en... 10 februari 2020 - 20:27