Anneke de Bruijn in haar woning. (Foto: Peter van Schalen)

Bij Anneke ging je terug in de tijd

vrijdag 21 december 2018 - 15:50|Maarten Driessen

ASTEN – Het ging de laatste jaren vooral over haar pandjes, maar zelf was Anneke de Bruijn minstens zo bekend in het Astense. Met haar markante voorkomen en haar even zo markante kruidenierswinkeltje, waar ze gevoelsmatig vrijwel alles verkocht. Juist de vrouw die zo graag op de achtergrond bleef, is nu breed in de dorpshistorie verankerd. “De winkel was haar bezigheid, daar stond ze ’s morgens voor op.”

Haar pandjes aan het Koningsplein zijn inmiddels verdwenen. De plek waar Anneke de Bruijn onbedoeld geschiedenis schreef. Stevig postuur, ouderwetse kledij en een ronduit rommelig winkeltje, een bezienswaardigheid op zich. Koningsplein 16, ‘op de hoek’, was waar ze woonde en werkte. Daarnaast deed nummer 14 eerder nog dienst als vishandel (Van de Putten), maar het gebouw raakte daarna al snel stevig in verval. Nog een deur verder, Koningsplein 12, werd door Anneke als woning verhuurd.
Onder meer aan Astenaar Arie van den Boomen, die daar van 1987 tot 1995 verbleef. Hij leerde Anneke kennen als een lieve, breed georiënteerde vrouw. Al moest hij nog wel even aanzetten om binnen te komen. ‘Ik heb liever vrouwvolk’, zei Anneke bij hun kennismaking, ‘want die poetsen beter’. Maar desondanks kreeg Van den Boomen toch groen licht. Ze zouden daarna nog jaren samen optrekken.

‘En dus kreeg ze begin 70 voor het eerst Mc Donalds voorgeschoteld’

“Anneke zag er altijd identiek uit. Iedere dag een geruit werkschort. Je werd bij haar echt terug in de tijd geworpen”, herinnert Van den Boomen zich. Ze was niet het type ‘vroeger was alles beter’, maar verandering zinde haar ook niet altijd. Zo hing er een plaatje van het oude Koningsplein in de winkel. Met meer groen, dat had moeten wijken voor een nieuwe parkeerplaats. ‘Zoo mooi was het’, stond erbij geschreven. “Je kreeg bij binnenkomst meteen een statement om de oren.”

Zo ijskoud als het in de winkel was, zo warm stookte ze haar keuken. De televisie ging alleen voor het journaal aan, maar toen ook dat ging vervelen, verdween de tv helemaal uit huis. De klanken van klassieke muziek sneuvelden echter nooit, en waren soms al van buitenaf te horen. “Regelmatig at ze bij mij of ik bij haar. Zelf had Anneke een gruwelijke hekel aan koken, dus meestal gingen we dan iets halen. Een keer zei ze: ‘Ik wil zo’n broodje, Arie, met een burger ertussen.’ Mc Donalds? ‘Ja, dat!’ En dus kreeg ze begin 70 voor het eerst Mc Donalds voorgeschoteld. We hebben heerlijk zitten smikkelen.”

Tekst gaat verder onder de foto


Binnen in de winkel. (Foto: Peter van Schalen)​

Chaos
Anneke de Bruijn was toen al een bekend persoon in Asten en omstreken, en dan met name vanwege haar bijzondere winkeltje. Was ergens iets uitverkocht, dan was de kans groot dat je bij Anneke wél terechtkon. Dat ervoer ook Lieroppenaar Peter van Schalen, voorheen fotograaf van beroep. “In die tijd deed ik nog aan modelvliegen. Voor één van die vliegtuigjes had ik specifieke elastieken nodig, die eigenlijk nergens te verkrijgen waren. ‘Misschien bij Anneke?’, werd ik getipt. En inderdaad”, zegt Van Schalen. Hoe ze het deed, niemand die het wist, maar Anneke kreeg in de chaos die haar winkel was toch ieder product boven water. En Van Schalen ontdekte bij binnenkomst meteen: hier zijn schitterende foto’s te maken. “Dus ik vroeg Anneke of ze wat herinneringen voor het nageslacht wilde. Maar op de foto gaan, dat deed ze niet. Ze stond niet graag op de voorgrond.”

Van Schalen had zich er eigenlijk al bij neergelegd, toen een tijdje later Anneke ineens bij hem aanklopte. Ze had een oorlogsmedaillon van haar broer, maar vanwege de glinsteringen kreeg niemand die erkenning fatsoenlijk op beeld. ‘Als jou dat wél lukt, mag je foto’s bij mij maken’, zei ze tegen Van Schalen, die daarover niet twijfelde. Zo maakte hij een reeks stiekem toch wel unieke beelden, waarvan enkele in dit artikel te zien zijn.

Tekst gaat verder onder de foto


De buitenzijde van de winkel. (Foto: Peter van Schalen)

Fles bier
Ook Van den Boomen heeft geen beeldmateriaal van Anneke, hoewel hij haar toch meer dan regelmatig zag. Want hoewel hij niet voor het poetsen was gestrikt, wist zijn huurbaas hem wel voor allerlei andere klusjes te vinden. “En daarna was het altijd even buurten met een fles bier. Nooit uit een glas, dat weigerde ik altijd vriendelijk”, zegt hij met een lach, doelend op Anneke’s eigen hygiëne-normen.

Buiten de deur kwam ze eigenlijk nauwelijks, en daarom gaf ze ook niet veel uit. “De winkel was haar bezigheid, daar stond ze ’s morgens voor op.” En zolang ze kon, bleef ze dat ook doen. Zo zag ze de wereld om haar heen veranderen, maar hield ze haar eigen stekje zoals het was. Rommelig, maar uniek.

Gerelateerde nieuwsberichten

Burgerpanel: ‘Aangifte heeft geen zin’ ASTEN – Het aantal geregistreerde misdrijven in Asten is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, aldus de nieuwste politiecijfers. Maar voelt de Astenaar zich ook veiliger? Peelbelang legde... 22 maart 2019 - 13:27
'Rustig aan met die moffen' De Tweede Wereldoorlog woedde in de periode 1940-1944 ook in de Peel. Nu, 75 jaar later, staan we stil bij onze bevrijding. Een jaar lang blikken we in deze rubriek... 22 maart 2019 - 12:30
‘We moeten een hardere vuist maken’ ASTEN – De discussie over alcoholmisbruik onder jongeren aanwakkeren en in stand houden. Dat is de doelstelling van de themabijeenkomst Alcohol en Jeugd, die komende woensdag in het gemeentehuis in... 22 maart 2019 - 12:20
Nieuw leven in Stichting Tribute Asten ASTEN – Na dertien succesvolle edities besloot de organisatie van Stichting Tribute Asten vorig jaar om ermee te stoppen. Al de tributebands die ze graag ontvingen, waren inmiddels in Asten... 22 maart 2019 - 12:16
In scenario De Klepel is nog niets definitief ASTEN – De huidige Klepel moet hét gemeenschapshuis van Asten worden, zo wees een uitgebreid onderzoek vorige week uit. Het eindoordeel is over enkele weken aan de gemeenteraad, maar ook... 22 maart 2019 - 10:17
Hennepmaterialen aangetroffen in Ommel OMMEL - Tijdens een controleactie van het Peelland Interventie Team (Pit) in Ommel zijn dinsdag materialen aangetroffen die voor het opzetten van een hennepkwekerij worden gebruikt. Pit hield de controleactie... 20 maart 2019 - 15:36