Achter: Matchmentoren Philip Walther (links) en Jarno Peeten. Voor: Bram de Kok (links) en Dirk van den Boomen. De vier zijn bij hun zelfgebouwde hut. (Foto: Hein van Bakel)

Maatje en leermeester ineen

vrijdag 10 juni 2016 - 13:14|

ASTEN/SOMEREN - Jongeren die kampen met onzekerheid, autisme of ADHD, jongeren die hulp nodig hebben op sociaal vlak of bij een moeilijke thuissituatie. Het zijn slechts enkele voorbeelden waarbij een Matchmentor van Onis Jongerenwerk te hulp kan schieten. Het project draaide 2,5 jaar lang als pilot, maar wordt nu -dankzij subsidie van de gemeentes Asten en Someren- structureel toegevoegd aan het aanbod van Onis.

Philip Walther en Jarno Peeten (beiden 20) zijn twee van zulke Matchmentoren. Een jaar lang begeleidden zij Bram de Kok (10) en Dirk van den Boomen (11) uit Asten. Alhoewel de twee jongens één ding gemeen hebben -ze hebben beiden een vorm van autisme- zijn ze verder precies het tegenovergestelde van elkaar. Terwijl Bram wordt gestimuleerd om zichzelf meer te laten zien, mag Dirk juist afgeremd worden. Iedere woensdagmiddag bezoekt Jarno Bram en is Philip er voor Dirk. Wanneer de zomervakantie aanbreekt, zit hun Matchmentorschap erop. Op de vraag of Bram zijn mentor Jarno gaat missen, knikt hij verlegen. Zijn moeder Anja antwoordt: “Daar wil hij nog niet aan denken. Ik houd mijn hart vast voor als het afgelopen is. Het afscheid gaat moeilijk worden.” Volgens haar kijkt haar zoon iedere week uit naar de woensdagmiddag. “Die dag noemen we Jarno-dag.”

Maatjes

Uit het gesprek blijkt al snel dat de Matchmentoren in dit geval niet alleen hulp bieden, maar ook een maatje zijn voor de twee jongens. “Dirk had direct een klik met Philip”, zegt Jeanine, de moeder van Dirk. “Mijn zoon heeft niet zoveel vriendjes. Hij is gediagnostiseerd met PDD-NOS, een vorm van autisme. Alhoewel hij een buitenkind is, zit hij vaak alleen thuis, achter de computer. Dirk voelt zich door leeftijdsgenootjes onbegrepen. Voor hem vervult Philip de rol van vriend.” Echter, wordt er ook (on)gemerkt aan doelstellingen gewerkt. Zo kan Dirk op sociaal gebied hulp gebruiken. “Wanneer hij bijvoorbeeld een gezelschapsspel speelt, kan mijn zoon niet zo goed tegen zijn verlies”, vertelt Jeanine. “Maar als hij zich tijdens een spelletje met Philip onredelijk gedraagt, stopt Philip ermee. Dat wil Dirk niet, en dus zorgt hij ervoor dat hij niet boos wordt. Op deze manier gaat spelletjes spelen hem steeds beter af.” Silvia Bouwmans, projectcoördinator van Matchmentor, haakt daarop in: “Enerzijds is een Matchmentor een maatje, maar anderzijds zit er wel een doelstelling achter. In het geval van Bram en Dirk wordt er op een speelse manier aan hun doelstellingen -zich meer of juist minder op de achtergrond houden- gewerkt.” Voor Dirk is het allemaal wat simpeler. Hij vindt het ‘gewoon leuk’ om met Philip spelletjes te spelen of naar buiten te gaan. Zijn moeder ziet nog meer voordelen. “Het hebben van een kind met PDD-NOS kan soms best heftig zijn. Dirk vraagt aandacht. Door een maatje, zoals Philip, hebben wij als ouders even onze handen vrij. Het is dus niet alleen voordelig voor Dirk, maar voor het hele gezin. Bovendien denk ik dat het goed is dat de kinderen buiten hun ouders om dingen leren. Ze hebben echt een maatje voor zichzelf. Niet iemand die ze moeten delen met bijvoorbeeld broers of zussen of vrienden.”

‘Het hebben van een kind met PDD-NOS kan best heftig zijn’

Verbeteringen

Bram en Dirk houden zich tijdens het gesprek op de achtergrond. De grote verschillen tussen de twee worden later op de dag, als er een bezoek wordt gebracht aan hun zelfgebouwde boomhut pas echt duidelijk. Op weg van jongerencentrum 1Hoog naar de boomhut, gebouwd in de bossen bij Jong Nederland, vertelt Dirk honderduit. Bram heeft nog iets meer tijd nodig om de kat uit de boom te kijken, maar bloeit gedurende het gesprek op. “Hij durft nu meer te vragen en te zeggen”, vertelt Jarno over Bram. “Dat was in het begin echt niet het geval. Het is fijn om zulke verbeteringen te zien. Dat geeft je het gevoel dat je écht kunt helpen. Maar je moet als Matchmentor wel geduld hebben.” Ook Brams moeder merkt het verschil. “Anderen nemen vaak de leiding over Bram. Hij is rustig en op zichzelf. Maar ik zie langzaamaan verbetering.” Doordat Jarno en Philip elkaar kennen van hun studie (ze volgen beiden de opleiding Pedagogiek) en kinderen met autisme vaak moeilijker contact leggen met leeftijdsgenoten, gaan ze regelmatig met z’n vieren op pad. Zo bouwden ze samen een boomhut en bezochten ze Toverland. Jarno: “Het is een fijn idee om te weten dat Bram en Dirk elkaar straks nog hebben, als wij niet meer in beeld zijn.”

Stage

Voor Philip en Jarno is het Matchmentorschap direct ook hun stageplaats. Volgens Onis-medewerker Silvia zijn er meerdere studenten Matchmentor, maar is het vooral een divers gezelschap. “We hebben mentoren die achttien jaar oud zijn maar ook 68 jaar, en alles daartussenin.” De meeste jongeren die zij begeleiden zijn tussen de tien en twintig jaar oud. Silvia matcht een mentor aan een jongere. “Daarbij gebruik ik mijn verstand, maar zeker ook mijn gevoel. In het geval van Dirk en Bram wilde ik dat de mentoren niet te oud zouden zijn, zodat ze op een speelse manier konden leren.” Matchmentor Philip vond het in het begin spannend. “Maar dat verdwijnt geleidelijk. De eerste weken moet je elkaar nog leren kennen. Dat was aftasten, zowel vanuit mij als vanuit Dirk.”

'Een Matchmentor is een maatje die jongeren niet hoeven te delen'

Ervaringsdeskundigen

Jarno en Philip zijn twee van de momenteel twintig Matchmentoren van Onis. Bedoeling is dat jongeren met een hulpvraag een jaar lang begeleid worden. “Soms is dit ook langer of korter, bijvoorbeeld wanneer de doelstelling wel of juist nog net niet bereikt is. De resultaten zijn tot nu toe mooi. Vorig jaar behaalde twee derde van de jongeren zijn of haar doelstelling.” Matchmentoren kunnen hulp bieden op het gebied van school, een thuissituatie of vrije tijd. In sommige gevallen is een mentor ook een ervaringsdeskundige. “Dat kan enorm in hun voordeel werken”, aldus Silvia. “Zo’n ervaringsdeskundige is bijvoorbeeld iemand die verslaafd was en nu een jongere helpt die zelf met een verslaving kampt, maar ik heb ook eens twee personen met ADHD aan elkaar gekoppeld. Zij snapten elkaar volledig. Dat was prachtig om te zien en ook de kracht van de Matchmentor in dit geval.” Volgens haar is het de bedoeling dat de jongeren met een hulpvraag zelf tot inzicht komen. “Zoals een Matchmentor ooit zei: het is bijles in het leven.”
Voor meer informatie over het project: Silvia Bouwmans, tel. 0493-441254 of e-mail matchmentor@oniswelzijn.nl.


Over Matchmentor:

  • Onis Asten-Someren startte 2,5 jaar geleden met het project Matchmentor.
  •  Matchmentoren (vrijwilligers) helpen jongeren tussen de tien en twintig jaar met een hulpvraag.
  • Zo’n vraag kan bijvoorbeeld betrekking hebben op onzekerheid, een diagnose als autisme of ADHD, jongeren die op straat overlast veroorzaken of een moeilijke thuissituatie hebben.
  • Het Matchmentorproject is onderdeel van Onis Jongerenwerk.
  • (Ouders van) jongeren kunnen zichzelf aanmelden of doorverwezen worden via opvoedondersteuners, scholen en/of overige hulpverleners.
  • Momenteel zijn er in Asten en Someren twintig Matchmentoren die een jongere helpen.
  • De begeleiding duurt maximaal een jaar, maar korter of langer is mogelijk wanneer de doelstelling al wel of nog net niet bereikt is.
  • Voordat een Matchmentor start, krijgt hij of zij eerst een training en wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd.
  • Het project startte als pilot, maar wordt nu structureel toegevoegd aan het aanbod van Onis. Dit dankzij een subsidie van de gemeentes Asten en Someren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Luuk Isbouts Nederlands kampioen ASTEN - Luuk Isbouts uit Asten heeft goud behaald tijdens het nationaal kampioenschap van Skills Heroes. Luuk was de beste in de categorie ICT-beheerder. De wedstrijden werden gehouden van 15... 19 maart 2018 - 09:44
Indian Bride wint modeshow Varendonck SOMEREN - Het team Indian Bride heeft de traditionele modeshow op het Varendonck College in Someren gewonnen. De show van de leerlingen met Uiterlijke Verzorging in het derde jaar vmbo-basis-... 27 januari 2018 - 14:28
De Vlag kan uit voor de geslaagden ASTEN/SOMEREN - Voor de examenleerlingen van het middelbaar onderwijs werd vandaag een einde gemaakt aan dagen van spanning. Zij hoorden of ze geslaagd zijn of niet. Hieronder een overzicht van... 14 juni 2017 - 17:29
Pannenkoeken bakken op de Lambertusschool in Asten Op de Lambertusschool werden afgelopen vrijdag 23 maart stapels pannenkoeken gebakken in het kader van de Nationale pannenkoekendag. Veel ouders hielpen mee. Het doel van deze dag is om opa¹s... 27 maart 2017 - 09:49
D66 grootste partij onder leerlingen Varendonck Asten ASTEN/SOMEREN - Als het aan de 480 leerlingen van het Varendonck College in Asten ligt moet D66 komende woensdag de grootste partij worden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna een kwart... 10 maart 2017 - 15:39
Burgerinitiatief krijgt Astense jeugd op de dansvloer ASTEN - Asten krijgt een eigen jeugddisco. De broers Bjorn en Jeroen Verlijsdonk regelen via een burgerinitiatief een maandelijks avondje uit voor basisschoolleerlingen in de groepen 5 tot en met... 10 maart 2017 - 09:20