De opening van de Pompoendagen door burgemeester Vos (l) en Rabo-directeur Van Dijk. (Foto: Ton van Bussel)

Bliksemstart Pompoendagen

maandag 16 oktober 2017 - 14:57|

ASTEN - Terwijl de jonge Lei bezit nam van de kleurige Mondriaan-bellenschommel, voltooiden burgemeester Hubert Vos van de gemeente Asten en directeur Jan van Dijk van Rabobank Peelland Zuid eendrachtig een designpuzzel. Daarmee opende het drietal zaterdag gezamenlijk de 27ste editie van de Pompoendagen in Asten. Het openingsweekend kenmerkte zich door het prachtige nazomer-weer met temperaturen van rond de 25 graden. Daarmee zijn het tot dusver de warmste Pompoendagen ooit. De zaterdag en zondag trokken in totaal zo'n 1.700 bezoekers. Dat is iets minder dan vorig jaar. De Pompoendagen duren tot en met zondag 22 oktober. 

Wat ooit begon met het wegen van grote pompoenen in het centrum van Asten, is in ruim een kwart eeuw uitgegroeid tot hét pompoenevenement in de Benelux. In negen dagen tijd bezoeken duizenden mensen Museum Klok & Peel om daar te genieten van alles wat met pompoenen te maken heeft. Dit jaar krijgen de bezoekers een stevig portie Dutch design toe.
In de aanloop naar de openingshandeling bedankte het museumbestuur de projectgroep die samen met de vrijwilligers, de medewerkers van Senzer en de standhouders het evenement opnieuw gestalte geven. Museumvoorzitter Harry van der Loo bedankte ook Frans en Josepha van Gool, pompoenkwekers van het eerste uur. Zij beëindigen hun werkzaamheden als pompoenkwekers, ontvingen een boek en zijn voortaan ‘Vrienden voor het leven’ van Klok & Peel.
De organisatoren hebben er in elk geval weer alles aan gedaan om van de pompoendagen een herfstvakantie-evenement van formaat te maken voor de hele familie. In de afgelopen weken zijn 20.000 pompoenen in alle soorten, maten en kleuren naar de museumtuin versleept. 

Mondriaan en Rietveld
Om te zien wat je met al die pompoenen kunt doen, mogen belangstellenden best een middagje uittrekken. Al meteen langs de toegangsweg - de museumgang - staan aan weerszijden prachtige creaties waarin pompoenen worden gelinkt aan Mondriaan en Rietveld, de ongekroonde keizers van het Dutch design. De creaties zijn gemaakt door leden van Groei & Bloei en door leerlingen van het Varendonck College. De collegeleerlingen zullen komende dagen hun zelfgemaakte Mondriaan-kleding showen, dagelijks om 14.00 uur en om 15.30 uur. Net als voorgaande jaren biedt het museum in de herfstvakantie voor een aantal middelbare scholieren een maatschappelijke stageplaats.  

Volop activiteiten
Vanaf de ingang van het museum wijzen de pompoenen de weg naar de tuin, waar je van begin tot eind wordt overrompeld door de herfstkleurenpracht van alle soorten en maten pompoenen en kalebassen. Kinderen kunnen Halloween-pompoenen uithollen en kaarsjes maken en hoeven ze zich verder geen moment te vervelen dankzij de spelletjes die de organisatie heeft bedacht. Er is een speelplein waar geschommeld, gebouwd en gepuzzeld kan worden.
In de museumtuinen en de Oranjerie vind je tal van stands die aan natuur en ecologie raken. Visueel hoogtepunt is het museumbos achter de Oranjerie, waar allerlei voorbeelden van Nederlands design zijn uitgewerkt in fantasierijke stillevens.  
Er is uiteraard weer veel pompoensoep aangemaakt, die met veel ander lekkers door allerlei standhouders wordt aangeboden. En dan zijn er nog dagelijkse wisselende activiteiten, zoals entertainment met onder anderen accordeonmuziek, maar ook grimeersessies. Donderdag 19 oktober treden De Stroatzangers op, vrijdag is er poppentheater, komende zaterdag zijn er optredens van Toffel 4 en Tejaterwerkgroep 2000. Op de afsluitende zondag 22 oktober is er wederom straattheater van Tejaterwerkgroep 2000 en treedt troubadour Gerard van Kol op.
De Pompoendagen duren tot en met zondag 22 oktober en zijn dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.  Museum Klok & Peel ligt aan de Ostaderstraat 23 te Asten. Zie ook: www.museumklokenpeel.nl.

Zie de foto-impressie onderstaand. (Foto's: Ton van Bussel)

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Peelacademie van start ASTEN - Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers heeft vrijdagmiddag de aftrap verricht voor de Peelacademie, het centrum voor Peelstudies en Storytelling. Rooijakker kondigde de Peelagenda aan, die hij in het najaar hoopt... 19 maart 2018 - 13:00
Sfeervolle Play-(s)ing the Music OMMEL - Blaaskapel d’Ommelaers heeft zaterdag het jublieumjaar afgetrapt. Een volle zaal in gemeenschapshuis De Kluis heeft kunnen genieten van de klanken van De Koepelblaozers, d’Einder Muzikanten en d’Ommelaers. De... 19 maart 2018 - 12:01
Jeugd carnavalt er al op los in Asten ASTEN - Ze stonden al te popelen, en daarom mocht de jeugd in Asten zaterdag al aan het carnavallen. In gemeenschapshuis De Klepel hield Jeugd Carnaval Asten JCA gaat los... 6 februari 2018 - 12:37
Einde van tijdperk voor Stichting Tribute Asten ASTEN - Stichting Tribute Asten organiseert dit jaar haar dertiende, en tevens laatste tributeconcert in de huidige samenstelling. Op zaterdag 17 maart wordt de slotsom van een lange reeks ingevuld... 2 februari 2018 - 09:49
Efkes Veurpruuve; de foto's ASTEN - Een wederom bomvolle Efkes Veurpruuve bracht Asten zondagmiddag al in de carnavalsstemming. Het culinaire evenement van De Klot zorgde wederom voor vrolijke gezichten en volle maag. Nieuw dit... 29 januari 2018 - 09:42
Efkes Veurpruuve in teken van Disco Fever ASTEN - De achtste editie van Efkes Veurpruuve staat komende zondag op de rol. Carnavalsstichting De Klot uit Asten heeft ook aan deze editie weer wat nieuwe elementen toegevoegd. Thema... 26 januari 2018 - 13:39