Piet Snijders (l) en Jan Madou op de boerderij in Horst-America. (Foto: Marius van Deursen)

‘Gewone mens' Jan Madou werd verliefd achter de aardappelkuil

vrijdag 16 april 2021 - 14:07|Maarten Driessen

HEUSDEN/AMERICA – Het boerenleven riep oud-Heusdenaar Jan Madou (84) al op jonge leeftijd. Een eigen boerderij met melkkoeien in een uitgestrekte omgeving, dat was het ideaal. Met horten en stoten kwam Madou daar waarvan hij droomde, niet in Heusden maar achter de provinciegrens in Horst-America. Astenaar Piet Snijders schreef een biografie over deze ‘gewone mens’.

In 1966 verwezenlijkte Madou zijn langgewenste droom: een eigen boerderij, gelegen in het platteland ten westen van het dorpje America. Daar woont hij nog steeds, tot drie jaar terug samen met zijn ‘Netje’, maar inmiddels als weduwnaar. De bedrijvigheid van toen is niet meer. De koeien hebben plaatsgemaakt voor blauwe bessen. Zijn opvolger maakte die keuze, zijn zoon, een nieuwe generatie met nieuwe ideeën. Maar stiekem was Madou nog maar wat graag iedere ochtend door het loeien gewekt.
Op het terrein herinnert eigenlijk alles nog aan die tijd. Stallen, een voersilo en een voederbak, de tractoren bijeen gestald. En een onverminderd uitgestrekte omgeving, enkel in de verte verschijnen de contouren van de oprukkende moderne maatschappij. Hier echter staat de tijd stil, en zo ziet Madou het graag.

Hij leeft een rijk en geslaagd leven, maar compleet was het nog niet. “Ik droomde er al zolang van om mijn verhaal op te schrijven. Ik kon er eigenlijk niet van slapen”, zegt Madou, thuis aan de keukentafel, ‘De Limburger’ net aan de kant gelegd. Hij klom zelf in de pen, schreef heel wat A4’tjes vol, maar zocht iemand die er één verhaal van kon maken. En toen kreeg hij het Peelbelang voor ogen, met daarin het feuilleton van Piet Snijders over de brand in zijn geboortedorp in 1947. Daar zat hij middenin, hoewel de boerderij van de familie Madou toen werd gespaard. “In anderhalf uur tijd stond alles in brand. Alle boerderijen om ons heen.”

‘Op Heusden’
Madou ging daarom op zoek naar Snijders, die uiteindelijk een handgeschreven briefje kreeg voorgeschoteld. “Ik was nieuwsgierig, benieuwd naar wat hij precies wilde. Dat Jan ook een geboren Heusdenaar is, maakte de instap makkelijker. Vaak ging het: ‘Oh ja, zo was dat op Heusden.” Dus na wikken en wegen zei Snijders volmondig ‘ja’.

Vanaf november volgden zo twaalf interviewsessies, steeds aan diezelfde keukentafel in America. Daar vertelde Madou hoe hij zijn toekomstige vrouw ontmoette, toen hij in Waalre als boerenknecht was aangesteld. “Netje woonde en werkte daar in de buurt op een boerderij, samen moesten we ‘erpel’ sorteren. Ik heb de hele dag met dat meidje erpel gesorteerd.” Achter de aardappelkuil vormde zich een prille liefde, die daarna langzaam werd uitgebouwd. Madou moest in militaire dienst, maar fietste een paar keer per jaar naar zijn Netje, alvorens een serieuze verkering begon. “Het was een eerlijk meidje, ze heeft me nooit in de steek gelaten."
In 1962 konden de twee instappen in de boerderij van Madou’s oom in Meterik. En niet veel later, in de periode van de ruilverkaveling, zag Madou kans even verderop in America een eigen boerderij te starten. Althans, samen met zijn oom, met wie ze opnieuw ook samenwoonden. Een ‘arige situatie’ noemt Madou dat, en ‘verrekte moeilijk’. Maar toen zijn oom enkele jaren later stierf, maakten diens varkens plaats voor nog meer melkvee. Eindelijk was Madou’s plaatje compleet.

Zonder kapsones
De kers op de taart krijgt hij nu van voormalig journalist Snijders, die inmiddels al aardig wat boeken op zijn naam heeft staan. Over de oorlog, zoals ‘Death Vally De Peel' en ‘Doublecrash', maar ook de streekromans ‘Tieske, 'n minkukeltje uit de Peel' en 'Ties van Tontjes'. Geen enkele lijkt echter op zijn nieuwste werk, een heuse biografie. "Jan heeft geen kapsones. Hij vertelt niet hoe goed hij het allemaal heeft gedaan, maar brengt het boerenleven zoals het is. Klaar. Het gewone leven."

‘Liefde achter de erpelkeul' kost 19,95 euro per exemplaar en is per mail verkrijgbaar via: pjasnijders@online.nl, evenals bij boekhandel Hub Berkers in Deurne.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vijf nieuwe namen Misty Fields HEUSDEN - Misty Fields presenteerde vandaag vijf nieuwe namen voor de aankomende editie in september. Het Heusdense ontdekfestival ontvangt onder meer de Canadese groep Crack Cloud en het Belgische Kapitan... 18 mei 2021 - 10:03
Bijzonder muziekproject: ‘Wist dat ik dit doodeng zou vinden’ HEUSDEN – Een ‘hartverwarmend muziekproject’, in tijden van corona des te meer welkom. Daarom wordt van donderdag tot en met zondag ‘Zing Lekker Je Eigen Liedje’ online uitgezonden. Een initiatief... 12 mei 2021 - 12:16
Frustratie om burgerinitiatieven: ‘Verzuimd duidelijke kaders te stellen’ ASTEN/HEUSDEN/OMMEL – Dat de spelregels voor burgerinitiatieven tijdens de wedstrijd veranderen, hakt er met name in Heusden stevig in. Politiek Asten erkent breed dat het proces ‘niet de schoonheidsprijs verdient’,... 7 mei 2021 - 12:01
‘Discriminatie speelt ook in Asten' ASTEN – Op het gebied van discriminatie en uitsluiting valt ook in Asten nog een wereld te winnen, zo denken politici Soekena Sabbar (CDA) en Gijs de Jong (Samen voor... 7 mei 2021 - 11:59
‘Netwerkschaarste grootste bedreiging energietransitie' ASTEN – De gemeente Asten lijkt vooralsnog niet geschikt voor grote zonneparken en windturbinevelden. De drie daarvoor aangewezen zoekgebieden binnen de Regionale Energiestrategie (RES) zijn volgens het gemeentebestuur te kwetsbaar... 7 mei 2021 - 11:16
Astenaren nauw bij gemeente betrokken ASTEN – Astenaren voelen zich eerst en vooral Nederlander, maar ook de betrokkenheid bij de eigen gemeente is groot. Dat blijkt uit een onderzoek onder burgerpanel Tip Asten. Niet voor... 30 april 2021 - 10:28